Για εξοικονόμηση ενέργειας λόγω σεισμού και τσουνάμι και με πιο «ανάλαφρο» ρουχισμό
Μία ώρα νωρίτερα προσέρχονται από χθες στην εργασία τους οι υπάλληλοι του δήμου του Τόκιο, και μάλιστα με πιο «ανάλαφρο» ρουχισμό, μπλουζάκια τύπου Polo, καθώς και… χαβανέζικα πουκάμισα και αθλητικά παπούτσια, αντί της καθιερωμένης γραβάτας με σακάκι.
Αυτό στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξοικονομηθεί ενέργεια εν μέσω των διακοπών ρεύματος που προκάλεσαν οι καταστροφές στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα λόγω του σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία. Το μέτρο απαιτεί από τους υπαλλήλους της πρώτης βάρδιας να ξεκινούν την εργασία τους στις 7.30 και επιτρέπει να αποχωρούν στις 4.15 μ.μ. Στο δημαρχείο, ειδική ομάδα θα… περιπολεί στα γραφεία που έχουν αναμμένο φως μετά τις 6.30 μ.μ. και θα καλεί τους παραδοσιακά εργασιομανείς Ιάπωνες εργαζόμενους να αποχωρήσουν.
Με το ίδιο σκεπτικό, η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε από εταιρείες και κρατικές υπηρεσίες να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού κατά 15%, περιορίζοντας τη χρήση κλιματισμού και ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία στους 28 βαθμούς.
Ο κυβερνήτης του Τόκιο, Σιντάρο Ισιχάρα, έχει πάντως θέσει πιο τολμηρό στόχο, που αφορά τη μείωση της κατανάλωσης κατά 25% στο Τόκιο, κάτι που σημαίνει ότι τα μέτρα για τον δήμο θα πρέπει να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα.
Σημειωτέον ότι ώς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να εφαρμόσουν το μέτρο 9.500 υπάλληλοι, που θα αυξηθούν στους 25.000 ώς τον Ιούλιο και από τους οποίους θα εξαιρούνται δάσκαλοι, αστυνομικοί, πυροσβέστες και απασχολούμενοι στην υγεία. Φιλοδοξία του κυβερνήτη είναι να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα, υιοθετώντας τη θερινή ώρα στα πρότυπα της Δύσης. Το μέτρο είναι αμφιλεγόμενο στην Ιαπωνία, όπου εφαρμόστηκε μόνο για τέσσερα χρόνια από το 1948, επί αμερικανικής κατοχής, μετά την ήττα της χώρας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Tepco, εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, εκτιμά ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Τόκιο και στις γειτονικές περιοχές θα διαμορφωθεί τον Ιούλιο στα 53,8 εκατ. κιλοβάτ, λιγότερη από την προσδοκώμενη ζήτηση για 60 εκατ. κιλοβάτ.
Η ιαπωνική πρωτεύουσα καταναλώνει το ένα τρίτο της παραγωγής της εταιρείας. Η μετοχή της Tepco κατέγραψε, πάντως, χθες βουτιά 28% μετά δημοσίευμα βάσει του οποίου η εταιρεία αναμένει ζημίες 570 δισ. γιεν (7,1 δισ. δολ.) για το τρέχον οικονομικό έτος. Την κατάσταση επιδείνωσε συνέντευξη του Ατσούσι Σάιτο, όπου ο πρόεδρος της αγοράς του Τόκιο προτείνει διαγραφή της εταιρείας από το χρηματιστήριο. Αργότερα διευκρινίστηκε ότι αυτό που εννοούσε ο κ. Σάιτο είναι πως ίσως η εταιρεία θα πρέπει να τεθεί υπό καθεστώς πτώχευσης, στα πρότυπα της Japan Airlines.