Μια αναδρομή στην επέτειο των 100 Χρόνων Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας

日本語

Το 2019 Ελλάδα και Ιαπωνία γιορτάζουν τα 120 χρόνια από την έναρξη των επίσημων σχέσεων τους. Η κοινή υπογραφή του «Συμφώνου Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας» πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου του 1899 από τον πληρεξούσιο Πρέσβη Μακίνο Νομπουάκι (ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για το σκοπό αυτό από τη Ρώμη όπου ήταν Πρέσβης της Ιαπωνίας) και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Άθω Ρωμάνο (1858-1940). Η επικύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων έγινε στις 7 Ιουνίου του 1899.

Όψη του φυλλαδίου με το λογότυπο για τα 100 Χρόνια Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας (αρχείο GreeceJapan.com)

Το 1999 για την επέτειο των 100 χρόνων από την υπογραφή του Συμφώνου διοργανώθηκαν στην Ελλάδα από την Πρεσβεία της Ιαπωνίας και τον Ιαπωνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (JETRO) – τότε είχε ακόμα γραφείο στην Αθήνα – πολλές αξιόλογες εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «100 Χρόνια Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας».

Παράλληλα, τα Ελληνικά και τα Ιαπωνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν αναμνηστικά γραμματόσημα και φακέλους.
Από την Ελλάδα το σχεδιασμό ανέλαβε η χαράκτρια και ζωγράφος Μυρσίνη Βαρδοπούλου η οποία δημιούργησε ένα εξαιρετικό γραμματόσημο με μάσκες του αρχαιοελληνικού θεάτρου και του ιαπωνικού θεάτρου ΝΟ ενώ στο φάκελο αποτύπωσε το Φούτζι του Χοκουσάι με τον αντικατοπτρισμό του Ολύμπου.

(αρχείο GreeceJapan.com)

 

Από την πλευρά της Ιαπωνίας, το επίσης καλαίσθητο γραμματόσημο και φάκελο σχεδίασε η Αγιάκα Χοσιγιάμα με ένα έργο του ζωγράφου Μασαγιούκι Μουράι.

(αρχείο GreeceJapan.com)

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ