Μενάνδρου «Δύσκολος», το βίντεο της εξαιρετικής παράστασης της Λέσχης Αρχαίου Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Τόκιο

Οι φοιτητές της Λέσχης Αρχαίου Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Τόκιο μας καλούν σε μια ακόμη παράσταση αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Αυτή τη φορά στην κωμωδία του Μενάνδρου «Δύσκολος» (πράξη 1η) που είχαν παρουσιάσει στο ετήσιο Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου τους. Όπως και στους «Επιτρέποντες», η ερμηνεία είναι στα αρχαία ελληνικά.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τακουρό Οκαμότο (διαβάστε τη συνέντευξη που είχε δώσει στο GreeceJapan.com) και παίζουν οι Καζουχίρο ΟυμέμουραΓιούσουκε ΚιμούραΑκιχίτο Καουασίμα και η Αόι Χοριούτσι. Συμμετέχει με την αρχαία λύρα η Φουτάμπα Σάτο.

Η Λέσχη Αρχαίου Θεάτρου δημιουργήθηκε το Μάιο του 2014 από φοιτητές του τμήματος Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τόκιο.  Στο ίδιο Πανεπιστήμιο, είχε ιδρυθεί τη δεκαετία του 50 η Λέσχη Αρχαίας Τραγωδίας στην οποία υπήρξαν μέλη σημαντικές προσωπικότητες στον τομέα των αρχαίων ελληνικών σπουδών στην Ιαπωνία, όπως ο καθηγητής Shigeichi Kure (1897-1977) και ο καθηγητής αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας Masaaki Kubo.

Το έργο

Ο Δύσκολος, η μόνη κωμωδία του Μενάνδρου που σώζεται ακέραια, είναι ένα νεανικό αριστούργημα του σημαντικότερου εκπροσώπου της Νέας Κωμωδίας που παρουσιάστηκε στη σκηνή το 316 π.Χ. Το έργο έγινε γνωστό με τη δημοσίευση ενός παπύρου το 1959. Η κωμωδία περιστρέφεται γύρω από τον τύπο -δημοφιλή τόσο στην αρχαιότητα όσο και στην νεότερη εποχή (πβ. Μολλιέρο κ.ά.)- του μισάνθρωπου (εδώ: του Κνήμωνα.) Την κόρη του γεωργού Κνήμωνα, που ζει μόνος με τη γριά υπηρέτριά του, ερωτεύεται με τη θεϊκή παρέμβαση του Πάνα ο γιος ενός πλούσιου γαιοκτήμονα, ο Σώστρατος, που βρίσκεται για κυνήγι στην περιοχή. Οι προσπάθειες του Σώστρατου να πάρει πληροφορίες για την κόρη, αλλά και να προσεγγίσει τον ίδιο τον Κνήμωνα, ακόμη και με τη βοήθεια του Γοργία, του γιου της πρώην συζύγου του «δύσκολου», αποβαίνουν άκαρπες. Η μεταστροφή στη στάση του Κνήμωνα θα επέλθει μόνον ύστερα από ένα ατύχημα που του συμβαίνει, όταν πέφτει στο πηγάδι του σπιτιού του και καταφέρνει να βγει με τη βοήθεια που του προσφέρει ο Γοργίας. Η κωμωδία έχει φυσικά αίσιο τέλος: ο Σώστρατος παντρεύεται την κόρη του Κνήμωνα και ο Γοργίας την αδελφή του Σώστρατου. (Κείμενο από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας)

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img
ChemiCloud - Excellent Web Hosting Services