Με την χορηγία ιαπωνικής εταιρείας η ανάπλαση του Κήπου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου 

日本語

Το υπεραιωνόβιο δέντρο που ξεχωρίζει στον Κήπο: Η ελιά 1300 ετών!

Με μια περιορισμένης συμμετοχής, λόγω των έκτακτων μέτρων τελετή, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 21 Ιουλίου τα εγκαίνια του εξωτερικού Κήπου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης και αναδιαμόρφωσής του.  

Η ανάπλαση του κήπου πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της JT International Hellas και υλοποιήθηκε από την εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου, Ecoscapes. Η πρωτοβουλία της JTI συνιστά έναν ακόμη σημαντικό σταθμό της χορηγικής της διαδρομής, απόλυτα συμβατό με το μότο της εταιρείας “Ο Σεβασμός είναι Πολιτισμός”. Ένα μήνυμα που συμπυκνώνει το πνεύμα μιας ολιστικής προσέγγισης στήριξης του Πολιτισμού, κάτω από την οποία αναπτύσσονται διάφορες δράσεις της εταιρείας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων άναψαν όλα τα φώτα του κήπου αναδεικνύοντας τον ανανεωμένο περίβολο του Μουσείου. 

Η συνεργασία της JTI με το πλέον εμβληματικό μουσείο της χώρας και ενός εκ των σημαντικότερων στον κόσμο ξεκίνησε το 2016, όταν η εταιρεία υποστήριξε την ανάπλαση του εσωτερικού κήπου στο αίθριο του Μουσείου καθώς και την τακτική συντήρησή του, μια δέσμευση που πρόσφατα ανανέωσε μέχρι και το 2022. 

Στην αναμόρφωση του εξωτερικού κήπου πρωταγωνιστεί η πλούσια και μοναδική χλωρίδα του τόπου, η οποία παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο, με δένδρα και αυτοφυείς θάμνους διαμορφώνοντας μικρούς βοτανικούς περιπάτους, με σεβασμό στην ιστορική, πολιτισμική και αστική ταυτότητα του μεγαλύτερου και σημαντικότερου Μουσείου της χώρας. Η επιλογή του φυτικού υλικού έγινε με τρόπο ώστε τα φυτικά είδη να προέρχονται από το Αττικό Τοπίο για τη διασφάλιση μιας ολοκληρωμένης φυτοτεχνικής διαμόρφωσης.

Η JTI, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχεια και τη διατήρηση του Κήπου σε άριστη κατάσταση, ανέλαβε την τακτική συντήρησή του αρχικά για μια τριετία. 

Η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με τη διευθύντρια του Μουσείου Δρ Μαρία Λαγογιάννη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της JTI Victor Crespo

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Γιασουχίρο Σιμίζου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, καθώς και εκπρόσωποι του Μουσείου και της JTI.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JTI Victor Crespo

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JTI Victor Crespo: «Αισθανόμαστε περήφανοι που συμβάλλαμε σε συνεργασία με την εταιρεία Ecoscapes στην πλήρη ανάπλαση του κήπου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του σημαντικότερου μουσείου της χώρας.  Είναι στην κουλτούρα μας, ως ιαπωνική εταιρεία, να στηρίζουμε τον Πολιτισμό και συγκεκριμένα φορείς που σχετίζονται με την εθνική πολιτισμική κληρονομιά. Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στις μέρες μας, να επιτυγχάνεται η συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και είμαστε περήφανοι που αποτελούμε μέρος αυτής της προσπάθειας. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη  και τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη για τη στήριξη και αρωγή τους».  

ΥΛΙΚΟ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ 

TO ΓΕΓΟΝΟΣ
Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση και αναδιαμόρφωση του εξωτερικού κήπου του  Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το έργο έγινε πραγματικότητα με την υποστήριξη της Japan Tobacco International. Η εταιρεία, κάνοντας πράξη το διαχρονικό μήνυμά της ότι «ο Σεβασμός είναι Πολιτισμός» συνεργάστηκε με το πλέον εμβληματικό Μουσείο της χώρας και με την εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου “Ecoscapes” προκειμένου να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός χώρου ελκυστικού, ασφαλούς και βιώσιμου που θα λειτουργήσει ως ένα νέο «πράσινο τοπόσημο» για την Αθήνα και τους επισκέπτες του Μουσείου. 

Η ΣΗΜΑΣΙΑ
Στόχος της αναμόρφωσης του εξωτερικού κήπου του Μουσείου, συνολικής έκτασης περίπου 10.000 τ.μ., είναι να συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη του εμβληματικού Μουσείου και στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Ο Κήπος του Ε.Α.Μ. δεν αποτελεί μόνο έναν μοναδικό χώρο πρασίνου αλλά και έναν πολύ σημαντικό δημόσιο χώρο της πόλης, η ανάπλαση του οποίου θα χαρίσει μια όαση δροσιάς και αισθητικής απόλαυσης στους κατοίκους και τους επισκέπτες του κέντρου της Αθήνας. 

ΙΣΤΟΡΙΑ-ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Ο εξωτερικός κήπος του Μουσείου διαμορφώθηκε μεταξύ 1895 και 1909, αρκετά χρόνια αργότερα από την αποπεράτωση του ίδιου του Μουσείου, ενώ δεν είναι γνωστό ποιος τον σχεδίασε. Ο σχεδιασμός του ακολουθεί τις ίδιες αρχές με τον Κήπο του Ζάππειου Μεγάρου, ο οποίος διαμορφώθηκε την ίδια περίοδο. Η χάραξή του παραπέμπει στην οργάνωση των αντίστοιχων γαλλικών κήπων. Η φυσιογνωμία του Κήπου, παρότι έχει υποστεί διάφορες επεμβάσεις τόσο ως προς τις φυτεύσεις όσο και ως προς το σχεδιασμό, παρέμενε ο ίδιος στις ημέρες μας, χωρίς σημαντικές αλλαγές, παρά τις επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων “Αθήνα 2004”. Οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τη σχέση φυσικού περιβάλλοντος και μύθου και να αποκομίσουν μια βιωματική εμπειρία της αρχαιότητας και του πολιτισμικού τοπίου. Οι βοτανικές συλλογές στους θεματικούς κήπους συνοδεύονται από  επεξηγηματικές σημάνσεις και εποπτικό υλικό για τη σύνδεση της ελληνικής χλωρίδας με την αρχαία ελληνική Γραμματεία. Τα 6.000 νέα φυτά της ιθαγενούς χλωρίδας που φυτεύτηκαν στους κήπους του Μουσείου, δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν μια εικόνα από τους αρχαίους ελληνικούς κήπους και να αποκομίσουν μια βιωματική εμπειρία του τοπίου την εποχή της Αρχαιότητας.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ-Ο ΣΤΟΧΟΣ
Η συνεργασία της JTI με το ιστορικότερο μουσείο της χώρας και ενός εκ των σημαντικότερων στον κόσμο, ξεκίνησε το 2016, όταν η εταιρεία υποστήριξε την ανάπλαση του κήπου στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου και ανέλαβε τη συστηματική του συντήρηση, μια δέσμευση που πρόσφατα ανανέωσε. 

Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, ο κήπος επανασχεδιάστηκε για την οπτική απόλαυση και την αξία της περιήγησης. Η έμπνευση προέρχεται από την ελληνική φύση αλλά και τους αρχαίους ελληνικούς κήπους, όπως αυτοί περιγράφονται στην αρχαία ελληνική γραμματεία, από όπου τεκμαίρεται η βιωματική σχέση των ανθρώπων με τη φυσικό περιβάλλον. Πρωταγωνιστής της νέας ανάπλασης είναι η ανάδειξη της πλούσιας και μοναδικής χλωρίδας του τόπου μας, που παρ’ όλες τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις έχει παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός δημόσιου χώρου πρασίνου με συνεχές αισθητικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και προοπτικές ευδοκίμησης. Σε όλες τις επιφάνειες φύτευσης εγκαταστάθηκαν νέο σύστημα αυτόματης άρδευσης και νέος σύγχρονος αντιβανδαλιστικός φωτισμός.  

Ο σχεδιασμός των φυτεύσεων βασίστηκε σε γενικά κριτήρια – αρχές που εξυπηρετούν τόσο τις αισθητικές όσο και τις λειτουργικές απαιτήσεις του χώρου:

  • Σχεδιασμός που βασίζεται και αναδεικνύει την ταυτότητα του χώρου (ιστορική, πολιτισμική, αισθητική).
  • Αναβάθμιση του αισθητικού (οπτικός εμπλουτισμός με τα χρώματα, τις υφές και τις κινήσεις των φυτικών ειδών), λειτουργικού (καθοδήγηση πορείας, οργάνωση χρήσεων, αποτροπή βανδαλισμών), περιβαλλοντικού χαρακτήρα (βελτίωση μικροκλιματικών συνθηκών μέσω των φυτευτικών παρεμβάσεων) και ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της περιοχής επέμβασης.
  • Ολιστική σχεδιαστική αντίληψη, καθώς η περιοχή του έργου αντιμετωπίζεται ως ενιαίος χώρος, με το πράσινο να λειτουργεί ως μέσο ενοποίησης.
  • Αρμονική συσχέτιση του περιβάλλοντος χώρου με το κτίριο του Μουσείου, βάσει της ορθής διαχείρισης της κλίμακας του χώρου και της κατάλληλης χωροθέτησης του φυτικού υλικού ώστε να διευκολύνει δραστηριότητες, χωρίς να εμποδίζει οπτικές φυγές και πεδίο ορατότητας. Οι επεμβάσεις έχουν ως στόχο να μην εμποδίζουν τη θέα προς το κτίριο αλλά να το πλαισιώνουν με συμπληρωματικό και διακριτικό τρόπο. Τέλος, με  τη διατήρηση των υφιστάμενων χαράξεων, τονίζεται η συμμετρία και η σχέση με το κτίριο του Μουσείου.
  • Ορθή επιλογή και συνδυασμός αυτοφυών δένδρων και θάμνων της ελληνικής χλωρίδας, βάσει του μεγέθους, του είδους, της αναλογίας αειθαλών – φυλλοβόλων, των αποχρώσεων πρασίνου, της εποχής ανθοφορίας, των απαιτήσεων σε νερό και φως.
  • Αειφόρος ανάπτυξη των φυτοτεχνικών επεμβάσεων με σκοπό τις μειωμένες απαιτήσεις άρδευσης και συντήρησης.

ΤΑ ΦΥΤΑ
Βοτανικές συλλογές συνοδεύονται από  επεξηγηματικές σημάνσεις και εποπτικό υλικό για τη σύνδεση της ελληνικής χλωρίδας με την αρχαία ελληνική γραμματεία.  Πάνω από 60 δένδρα φυτεύτηκαν όπως κυπαρίσσια, ελιές, νεραντζιές, αμυγδαλιές, γκόρτσια, κυδώνια, λωτοί, πυρηνοκάρπα, ροδιές, τάξοι, ιτιές κλαίουσες και μυρτιές ενώ για την παρασκευή του χλοοτάπητα χρησιμοποιήθηκε αγριάδα και για την εγκατάσταση εδαφοκαλυπτικών, γκαζάνια

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Στην παρέμβαση διατηρήθηκαν οι υφιστάμενες χαράξεις και τα σκληρά υλικά, συντηρήθηκε το υφιστάμενο πράσινο, εμπλουτίστηκε το έδαφος με οργανικό κομπόστ, φυτεύτηκαν νέα φυτά εγκαταστάθηκε νέο αυτόματο σύστημα άρδευσης καθώς  και νέος σύγχρονος αντιβανδαλιστικός φωτισμός.

Ο σχεδιασμός του χώρου οργανώθηκε σε τρεις επιμέρους περιοχές επέμβασης:
Στην κεντρική περιοχή, όπου  

  • εγκαταστάθηκε νέος χλοοτάπητας, 
  • διαμορφώθηκε Λόφος στη μεγάλη νότια ροτόντα όπου φυτεύτηκε μία ελιά 1300 ετών και μια συστάδα ευθυτενών κυπαρισσιών πλαισιωμένων από μεγάλους, διαμορφωμένους μεσογειακούς θάμνους που ακολουθούν ελικοειδώς το ανάγλυφο του λόφου, με μοτίβο που βασίζεται στη χρυσή τομή.
  • Φυτεύτηκε πλούσιος υπoόροφος από αγγελικές  στο παρτέρι με τη δενδροστοιχία νεραντζιών εκατέρωθεν της κλίμακας της εισόδου του Μουσείου.

Στα ενδιάμεσα τοξοειδή παρτέρια, όπου δημιουργήθηκε ο «βοτανικός περίπατος»

  • Σε φυτικές «προθήκες», εγκαταστάθηκαν έξι διαφορετικοί τύποι οικότοπων που φιλοξενούν τις βοτανικές συλλογές με ανθοφόρα φυτά που λειτουργούν ως υπαίθριο «ζωντανό μουσείο», καθώς συνδέονται με την ελληνική μυθολογία. 100 διαφορετικά φυτικά taxa δημιουργούν δυναμικές συνθέσεις με συνεχές αισθητικό ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια του χρόνου και έχουν σημανθεί με βοτανικές πινακίδες. 

Στην περιφέρεια του κήπου, όπου

Εμπλουτίστηκε η υφιστάμενη δενδρώδης βλάστηση με τη φύτευση παραδοσιακών καρποφόρων δένδρων και αυτοφυών θάμνων του Αττικού τοπίου. Η φύτευση ανάλογων φυτών αποτελεί πρωτοτυπία φυτοτεχνικών παρεμβάσεων στον αστικό ιστό και έγινε με στόχο να ξυπνήσει μνήμες της μοναδικής ελληνικής υπαίθρου, όπου οι αρχέγονες καλλιέργειες σε αρμονία με τη φύση αποτελούν πλέον φυσικά οικοσυστήματα, πολύ κοντά στο ιδεώδες «Αρκαδικό τοπίο» που υμνήθηκε από τους ξένους περιηγητές.


Πληροφορίες για την Japan Tobacco International

Η Japan Tobacco International στον κόσμο
H Japan Tobacco International – JTI είναι μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco Inc ο οποίος ανήκει κατά 1/3 στο Ιαπωνικό Δημόσιο.  Αποτελεί μια κορυφαία διεθνή εταιρεία προϊόντων καπνού και ατμίσματος με επιχειρηματική δραστηριότητα σε περισσότερες από 130 χώρες ανά τον κόσμο.  Είναι ο κάτοχος παγκοσμίως του σήματος Winston, της δεύτερης μεγαλύτερης μάρκας τσιγάρων στον κόσμο, καθώς και του Camel, εκτός ΗΠΑ.  Στα διεθνή εμπορικά σήματα της εταιρείας συγκαταλέγονται επίσης τα Mevius και LD.  Η JTI είναι επίσης ένας σημαντικός παίκτης της παγκόσμιας αγοράς προϊόντων ατμίσματος με το ηλεκτρονικό τσιγάρο Logic και στην κατηγορία των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού με το Ploom.  Με κεντρικά γραφεία στη Γενεύη στην Ελβετία, η JTI απασχολεί περισσότερους από 44.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και το 2020 πιστοποιήθηκε ως Κορυφαίος Εργοδότης Διεθνώς για 6η συνεχή χρονιά. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.jti.com.

Η Japan Tobacco International στην Ελλάδα
Η JTI έχει αδιάλειπτη παρουσία στην ελληνική αγορά εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια και είναι σήμερα η 2η μεγαλύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού στην ελληνική αγορά.  Με την επιχειρηματική της δραστηριότητα, η εταιρεία συνεισφέρει ετησίως πάνω από το 2% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας και ταυτόχρονα στηρίζει την τοπική οικονομία και τον καπνικό κλάδο ο οποίος παρέχει πόρους σε περισσότερες από 50.000 οικογένειες.  Διαθέτει στην ελληνική αγορά τις διεθνείς μάρκες Winston, Camel και Old Holborn, το ηλεκτρονικό τσιγάρο Logic, καθώς και τα παραδοσιακά σήματα της ΣΕΚΑΠ, BF, GR και Cooper.  Εκτός από την εγχώρια αγορά, η JTI έχει και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, απασχολώντας συνολικά 300 εργαζόμενους στις χώρες αυτές. Το 2020 η JTI Hellas αναγνωρίστηκε για 8η συνεχή χρονιά ως ένας «Κορυφαίος Εργοδότης» στην Ελλάδα.

Με την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ το 2018, η JTI διαθέτει πλέον τόσο παραγωγική όσο και εξαγωγική δραστηριότητα στη χώρα. Η εταιρεία, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα και την αξία της διατήρησης της παραγωγικής μονάδας σε αυτήν την ακριτική περιοχή, τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία, έχει ήδη επενδύσει μέχρι σήμερα για την αναβάθμιση και ανάπτυξη του εργοστασίου κονδύλι που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια δολάρια.  Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του εργοστασίου, από τον Οκτώβριο του 2019 παράγει στην Ελλάδα το Winston με προορισμό την εγχώρια αγορά, ενώ από τις αρχές του 2020 πραγματοποιεί και εξαγωγές σε περισσότερες από 10 χώρες της Ευρώπης. 

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img
ChemiCloud - Excellent Web Hosting Services