Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις «Ημέρες Λευκάδιου Χερν»

Δελτίο Τύπου Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις «Ημέρες Λευκάδιου Χερν», που πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 25 -27 Ιουνίου 2021 στη Λευκάδα. Οι εκδηλώσεις συνδύασαν εικαστικά, ποίηση, παραδοσιακή ιαπωνική μουσική, βιωματικά εργαστήρια, ξεναγήσεις στους μουσειακούς χώρους του Πνευματικού Κέντρου, αποκαλυπτήρια αναθηματικής στήλης και κορυφώθηκαν με την ανακήρυξη του συλλέκτη και δωρητή κυρίου Ευσταθίου σε επίτιμο δημότη της Λευκάδας, σε μια πλούσια θεαμάτων και συμμετοχών τελετή.

Εικαστική έκθεση και παρουσίαση βιβλίου
Την έναρξη των εκδηλώσεων σηματοδότησαν τα εγκαίνια της σημαντικής εικαστικής έκθεσης «Προλεγόμενες ιστορίες που ντύθηκε το σώμα» της Μαρίας Παπατζέλου, την Παρασκευή 25 Ιουνίου, στην αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος», στην πλατεία Μαρκά. Η έκθεση πλαισιώθηκε με την παρουσίαση του βιβλίου της ίδιας «Εσωτερικές συνδέσεις του υγρού ουρανού» με ποιήματα χάικου στα ελληνικά και ιαπωνικά.

Σεμινάρια ιαπωνικών μουσικών οργάνων
Παράλληλα, την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκαν τα βιωματικά εργαστήρια παραδοσιακών ιαπωνικών κρουστών τάικο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πνευματικού Κέντρου από τον master Νίκο Σουλιώτη. Τα σεμινάρια έγιναν με τη συμμετοχή μαθητών από το Μουσικό Σχολείο και από το Α’ Γυμνάσιο Λευκάδας, υπό την εποπτεία της καθηγήτριας τους κυρίας Αθανασίας Καζολή. Τα σεμινάρια συνεχίστηκαν με την ίδια επιτυχία και την Κυριακή 27/6.

Παράσταση Τaiko-drums
Η εντυπωσιακή παράσταση, που πραγματοποιήθηκε στο Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός» το Σάββατο 26 Ιουνίου, από την ομάδα «Αtene Taiko-τα τύμπανα του  Ήλιου»,  με παραδοσιακά μουσικά πνευστά σακουχάτσι, έγχορδο σαμισέν και ιαπωνική ξιφασκία «κατόρι» ενθουσίασε το κοινό και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και προτάσεις για περαιτέρω συνεργασία.

Αποκαλυπτήρια αναθηματικής στήλης
Με μία λιτή και συμβολική περίοπτη σύνθεση, η δημιουργική ομάδα σχεδιασμού και κατασκευής του Πνευματικού Κέντρου, σηματοδότησε, με την τοποθέτηση αναθηματικής στήλης στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής, τον τόπο όπου βαπτίστηκε ο Λευκάδιος Χερν.

Επικεφαλής της ομάδας η Πάττυ Καλού στον σχεδιασμό, ο Δημήτρης Κουβάτσης στην εκτέλεση, ο Στέφανος Κατηφόρης στις επιγραφές και η Χαρά Σαΐτη στον συντονισμό και την επιμέλεια, δημιούργησαν ένα τοπόσημο με βαθιές συμβολικές προεκτάσεις. Η αναθηματική στήλη με αυστηρές γεωμετρικές γραμμές και χρυσοτομική σύνθεση, δίνει σαφείς αναφορές στο ελεύθερο πνεύμα του Λευκάδιου Χερν και τον γενέθλιο τόπο του και εντάσσεται στην αισθητική του περιβάλλοντος αστικού τοπίου.

Φωτογραφία: Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας

Στη σεμνή τελετή των αποκαλυπτηρίων παρευρέθηκε ο εξοχότατος πρέσβης της Ιαπωνίας Γιασουνόρι Νακαγιάμα συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και ο Δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στο εσωτερικό του ναού και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τον πατέρα Αθανάσιο Κοσμά να αναλύει τη διαδικασία του βαπτίσματος μπροστά στην κολυμπήθρα που εικάζεται ότι βαπτίστηκε ο Λευκάδιος Χερν.

Φωτογραφία: Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας

Επίσης ο πρέσβης συνομίλησε με νεαρά παιδιά από τη Λευκάδα, που έμαθαν τη γλώσσα του στα θερινά σχολεία ιαπωνικών του Πνευματικού Κέντρου. Ακολούθησε περίπατος στα γραφικά στενά της παλιάς πόλης και ξενάγηση στο Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν από το Δήμαρχο Λευκάδας Χαράλαμπο Καλό.

Τελετή τιμής για τον Τάκη Ευσταθίου
Στο κατάμεστο Κηποθέατρο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021 η ανακήρυξη του κυρίου Τάκη Ευσταθίου σε επίτιμο δημότη Λευκάδας από το Δήμαρχο Λευκάδας Χαράλαμπο Καλό, μετά από ομόφωνη απόφαση και εισήγηση του Πνευματικού Κέντρου στον Δήμο Λευκάδας.

Φωτογραφία: Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο σεβαστός π. Αθανάσιος Κοσμάς, ο εξοχότατος πρέσβυς της Ιαπωνίας Γιασουνόρι Νακαγιάμα με τη σύζυγό του, ο βουλευτής Λευκάδας κύριος Αθανάσιος Καββαδάς, ο πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών κύριος Χρήστος Μπούρας και πλήθος κόσμου, για να τιμήσουν τον Τάκη Ευσταθίου, ως δωρητή της συλλογής του για την ίδρυση του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν.

Φωτογραφία: Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας

Οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν με ομιλίες του κυρίου Ηλία Γεωργάκη και της κυρίας Αναστασίας Μπάστα,  προβολή του βίντεο «Ελπίδες για το μέλλον» του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας και παρουσίασης του παιδικού βιβλίου «Λευκάδιος Χερν, το ζόμπι και τα φαντάσματα» του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, από την κυρία Μαρία Αργυροπούλου και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κύριο Χρήστο Μπούρα, ενώ αναγνώσθηκε και χαιρετισμός των απογόνων του Λευκάδιου Χερν Μπον και Σόκο Κοϊζούμι. Η βραδιά έκλεισε με τους ήχους  της Μαντολινάτας του «Ορφέα», υπό τη διεύθυνση του κυρίου Κωνσταντίνου Τσίντζα.

Eυχαριστίες

Το Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν στις εκδηλώσεις για τις φετεινές «Ημέρες Λευκάδιου Χερν».

Τον π. Αθανάσιο Κοσμά για την συνεργασία.
Τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο “Ορφέα” και την Μαντολινάτα για την καταλυτική συμμετοχή τους στην εκδήλωση.
Το Μουσικό Σχολείο και ιδιαιτέρως την καθηγήτρια κυρία Αγγελική Κτενά. για την εμπνευσμένη δουλειά τους και την παραχώρηση του βίντεο.
Τον κύριο Ηλία Γεωργάκη και την κυρία Αναστασία Μπάστα για τις ομιλίες τους.
Την κυρία Αθανασία Καζολή  που συντόνισε τα βιωματικά εργαστήρια Ιαπωνικών οργάνων με το Μουσικό Σχολείο Λευκάδας και το Α’ Γυμνάσιο Λευκάδας.
Τους καλλιτέχνες της ομάδας “Αtene Taiko-τα τύμπανα του  Ήλιου”, για την εξαιρετική παράσταση, τα σεμινάρια και την άψογη συνεργασία.
Την κυρία Μαρία Παπατζέλου και τον κύριο Σταύρο Παρχαρίδη για την συμμετοχή τους στα εικαστικά δρώμενα.
Τη δημιουργική ομάδα σχεδιασμού και κατασκευής της αναθηματικής στήλης, Πάττυ Καλού, Δημήτρη Κουβάτση και Στέφανο Κατηφόρη.
Τους εργαζόμενους του Πνευματικού Κέντρου για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες και το εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Τους επισήμους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Τον κόσμο που αγκάλιασε την προσπάθεια μας, ενθουσιάστηκε, συγκινήθηκε και συμμετείχε ενεργά στα τεκταινόμενα.
Τέλος, τον κύριο Τάκη Ευσταθίου για την αγάπη του και την προσφορά του στη Λευκάδα και τον Λευκάδιο Χερν.

Χαρά Σαΐτη
Αντιπρόεδρος  Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ