Κυριακή στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο

Και δεν είναι επίσκεψη μια συνηθισμένη μέρα. Σαν σήμερα πριν 140 χρόνια, στις 20 Μαρτίου 1882, το Εθνικό Μουσείο του Τόκιο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στην σημερινή τοποθεσία, στο Πάρκο του Ουένο. Η πρώτη έκθεση είχε πραγματοποιηθεί το 1872 στον κομφουκιανικό ναό Γιουσίμα Σέιντο εκεί που σήμερα είναι ο δήμος Μπούνκιο και το 1873 μεταφέρθηκε στη σημερινή περιοχή Τσιγιόντα. Από το 1882 βρίσκεται στο Ουένο.

Η μέρα ξεκίνησε με λιακάδα, αργότερα συννέφιασε, όμως ό,τι καιρό και να έχει, η επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο είναι μια ξεχωριστή εμπειρία.

Φωτογραφίες: Junko Nagata ©GreeceJapan.com, 20/3/2022

Χόνκαν: Το κυρίως κτίριο του μουσείου. Άνοιξε το 1938, στη θέση του πρώτου που καταστράφηκε στο Μεγάλο Σεισμό του Κάντο το 1923. Εδώ βρίσκεται η εκτενέστερη συλλογή ιαπωνικής τέχνης στον κόσμο με εκθέματα από το 10.000 π.Χ μέχρι τον 19ο αιώνα. Αυτές τις μέρες φιλοξενεί έκθεση έργων με θεματολογία τις ανθισμένες κερασιές, μια έκθεση για τον βουδιστή μοναχό Κούγια (903-972) και το ναό Ροκουχαραμίτσου-τζι και μία έκθεση για το αρχαιότερο κείμενο ιατρικής της Ιαπωνίας (η οποία τελειώνει αύριο 21 Μαρτίου).

Στο Χόνκαν. Η φωτογράφιση μέσα στους χώρους των εκθέσεων δεν επιτρέπεται.
Ο Τοχάκου-κουν και η Γιουρινόκι-τσαν, οι «γιούρου-κιάρα» (μασκότ) του μουσείου υπενθυμίζουν στους επισκέπτες ότι πρέπει να φορούν μάσκα.
Χιόκεϊκαν: Tο παλαιότερο κτίριο του Εθνικού Μουσείου του Τόκιο. Σήμερα φιλοξενεί προσωρινές εκθέσεις και εκδηλώσεις. Εγκαινιάστηκε το 1909 για την επέτειο του γάμου του Αυτοκράτορα Τάισο. Το σχεδίασε ο Καταγιάμα Τόκουμα (1854-1917), ο αρχιτέκτονας του Εθνικού Μουσείου της Νάρα και του Εθνικού Μουσείου του Κιότο.
Χέισεϊκαν: Μέχρι τις 3 Απριλίου φιλοξενεί μια μεγάλη έκθεση για την Πομπηία. Στον 2ο όροφο στις αίθουσες της ιαπωνικής αρχαιολογίας φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις όπως «Η αρχή της κατασκευής εργαλείων στην παλαιολιθική εποχή» (Μάρτιος-Σεπτέμβριος 2022).
Tόγιοκαν: Φιλοξενεί τις ασιατικές συλλογές (Κίνα, Κορέα, Ινδία, νοτιανατολική και κεντρική Ασία) και εκθέματα από την Αίγυπτο.
Χοριούτζι Χομότσουκαν: Εδώ βρίσκεται η συλλογή κειμηλίων του Χοριούτζι, βουδιστικού ναού της Νάρα. Αρχιτέκτονας είναι ο Γιοσίο Τανιγκούτσι (γεν. 1937) ο οποίος έχει σχεδιάσει και το καινούργιο κτίριο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Άνοιξε το 1999 και τον ίδιο χρόνο βραβεύτηκε από το Ιαπωνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.
Ο Ματσίντα Χισανάρι (1838-1897). Σαμουράι και πρώτος διευθυντής του Εθνικού Μουσείου του Τόκιο.
Οι εκθέσεις για την Πομπηία και τον βουδιστή μοναχό Κούγια και ένα καπάκι υπονόμου με σχέδιο Πόκεμον!

Πάρκο Ουένο: Και μην ξεχνάμε, σήμερα η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κήρυξε την έναρξη της περιόδου των ανθισμένων κερασιών!

 

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα