Κύπρος: Το Θέατρο Νο συναντά το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα

Η διεθνώς πολυβραβευμένη Ιζούμι Ασιζάουα συμπράττει στο «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» με το κυπριακό θεατρικό σχήμα Belacqua Theatre και σκηνοθετεί τις Βάκχες του Ευριπίδη, συνδυάζοντας τους κώδικες του Ιαπωνικού θεάτρου Νο και του αρχαίου Ελληνικού δράματος.


Το έργο θα παρουσιαστεί στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 18 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 20 Ιουλίου και στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 22 Ιουλίου (ώρα έναρξης παραστάσεων: 21.00).

Στις Βάκχες, ο Ευριπίδης εξιστορεί την κάθοδο του Διονύσου στη Θήβα, προκειμένου να επιβάλει τη λατρεία του, τη βακχεία. Ο βασιλιάς Πενθέας αρνείται να την αποδεχτεί και ο Διόνυσος τον εκδικείται. Εμβάλλει μανία στις γυναίκες της Θήβας και ο Πενθέας βρίσκει φρικτό θάνατο από την ίδια του τη μητέρα, Αγαύη.

Βίντεο

https://www.facebook.com/greekdramafest/videos/2714326785262358/

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Διαπολιτισμικές Βάκχες: Η πρώτη θεατρική σύμπραξη καλλιτεχνών από την Κύπρο και την Ιαπωνία στην Κυπριακή σκηνή.

Εδώ και δεκαετίες, ακαδημαϊκοί αναφέρονται στις απαράμιλλες ομοιότητες μεταξύ του αρχαίου ελληνικού δράματος και του Ιαπωνικού θεάτρου Νο. Στις δυο αυτές παραδόσεις, που προέρχονται από τόσο μακρινούς πολιτισμούς, μυστηριωδώς, συναντάμε συγγενείς αισθητικές. Αυτό αποτέλεσε και το εφαλτήριο για τη δική μας παραγωγή – να συνδυάσουμε τους δυο αυτούς πολιτισμικούς κώδικες και να δημιουργήσουμε μια νέα σκηνική γλώσσα με τη μορφή της διαπολιτισμικής παράστασης των Βακχών.

Μέσα από την παράσταση των Βακχών, αντιπαραθέτουμε τους κόσμους της Ανατολής/Δύσης, Αρσενικού/Θηλυκού, Ενστίκτου/Λογικής. Ο Διόνυσος παρουσιάζεται ως «ιδέα», ως μια έννοια πνευματική, άπιαστη και προκλητική παρά σαν απτός, ανθρώπινος χαρακτήρας. Τεχνικές εμπνευσμένες από την Ιαπωνική υποκριτική παράδοση και αισθητική αποτελούν το όχημα για την απόδοση του Διονύσου και των Βακχών, των «Άλλων». Ο δυτικός ρεαλισμός δομεί τον άκαμπτο και φθίνων κόσμο του Πενθέα. Η αντιπαραβολή δύο εντελώς διαφορετικών μεθόδων υποκριτικής και αισθητικής, φανερώνει μπροστά μας τη δραματική ένταση των δυο δυνάμεων του έργου: του αυτόχθονα και του νεοφερμένου, του εντόπιου και του ξένου – πρόκειται για το συγκρουσιακό αφήγημα που συναντάμε σήμερα, στη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης και της Αμερικής.

Εκτός από τον μοναδικό άνδρα ηθοποιό στο ρόλο του Πενθέα, η υπόλοιπη διανομή αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες ηθοποιούς. Συνδιαλεγόμαστε έτσι, με τις παλαιές δομές, ανάμεσά τους και το θέατρο, όπου η φωνή των γυναικών, των «Άλλων», ήταν καλυμμένη, φιμωμένη ή και αποκλεισμένη ακόμα και από την ίδια την εκπροσώπηση του εαυτού τους. Τώρα οι γυναίκες διεκδικούν ξανά τα πάντα.
Ιζούμι Ασιζάουα

BELACQUA THEATRE

Το Belacqua Theatre ιδρύθηκε το 2017 από την ηθοποιό Ιωάννα Κορδάτου, με στόχο να έρθει σε ενεργή και δημιουργική θέση το σώμα και η κίνηση του ηθοποιού στη θεατρική διαδικασία. Χρησιμοποιεί αρχές από το ευρύτερο πεδίο του σωματικού θεάτρου και του θεάτρου της Επινόησης. Επικεντρώνεται σε κλασικά και σύγχρονα κείμενα, θεατρικά και λογοτεχνικά. Τον Οκτώβριο του 2017 παρουσίασε την εναρκτήρια παράσταση WMWMWM, βασισμένη στο ραδιοφωνικό έργο του Samuel Beckett Words and Music («Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών dubitanda» και «theYard.Residency.18»).
Στο πλαίσιο μιας συνεχούς θεατρικής εκπαίδευσης μέσα από την επαφή και μετάκληση ξένων θεατρικών καλλιτεχνών, προσκαλεί και συνεργάζεται με τη σκηνοθέτιδα Izumi Ashizawa (Ιzumi Ashizawa Performance) για την παραγωγή των Βακχών.

IZUMI ASHIZAWA PERFORMANCE

Ιδρύθηκε το 2002 από την Ιαπωνίδα σκηνοθέτιδα Ιζούμι Ασιζάουα. Κύριοι άξονες εξερεύνησης και πειραματισμού της αποτελούν η σωματική αφήγηση με μη συμβατικές χρήσεις της θεατρικής μαριονέτας, του σκηνικού αντικειμένου και της μάσκας. Οι τεχνικές αυτές που βασίζονται στις σωματικές τεχνικές του Ιαπωνικού θεάτρου έχουν διδαχθεί και χρησιμοποιηθεί σε αρκετές παραστάσεις επινοημένου θεάτρου σε πολλά μέρη του κόσμου: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Αυστραλία, Νορβηγία, Ρωσία, Σλοβενία, Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία, Ιράν, Περού και Εσθονία. Κάποιες ενδεικτικές παραστάσεις πρωτότυπων θεατρικών έργων της είναι: The Blue Rocks, Gilgamesh, Le Morte de La Fontaine, Haoma and the Warrior, Minotaur, Dreams in the Arms of the Binding Lady, Mysterious Lake, The Little Goddess κ.ά.
Η Ιζούμι Ασιζάουα και το έργο της έχουν λάβει πολλές διακρίσεις, μεταξύ άλλων: Medal of Honor for Cultural Excellence from the City of Piura (Περού), the Kennedy Center American College Award Excellence in Directing and Technology, Capital Fringe Director’s Award και UNESCO-Aschberg Award.
www.izumiashizawa.com

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία/Κίνηση: Ιζούμι Ασιζάουα
Σκηνικά/Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη, Θέλμα Κασουλίδου
Μουσική: Ερμής Μιχαήλ
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Δημιουργία trailer: Sock Team
Υπεύθυνη Παραγωγής/Επικοινωνία: Στέφανη Πολυκάρπου

ΔΙΑΝΟΜΗ
Πενθέας: Γιώργος Κυριάκου
Χορός Βακχών/ Διόνυσος/ Κάδμος/ Τειρεσίας/ Αγγελιαφόρος Α’/ Αγγελιαφόρος Β’/ Αγαύη:
Νάγια Αναστασιάδου, Νίκη Δραγούμη, Ιωάννα Κορδάτου, Θέμιδα Νικολάου, Λουκία Πιερίδου, Μαρία Φιλίππου

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

1,799FollowersFollow

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΟ HAIKU.GR

Ιδανικό για δημιουργία σελίδων ποίησης Χάικου, βιβλίων, ανθολογιών, διαγωνισμών, εκδοτικών οίκων κ.α.

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα