Κύπρος: Ομιλία του Ιάπωνα Πρέσβη κ. Μασούο Νισιμπαγιάσι

kypros-iaponas-presvis

Ομιλία με θέμα: «Οι Σχέσεις Ιαπωνίας-Κυπριακής Δημοκρατίας: Πολιτικές και Οικονομικές Προοπτικές» έδωσε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου στην Κύπρο ο Πρέσβης της Ιαπωνίας  κ. Μασούο Νισιμπαγιάσι, προσκεκλημένος από τη Σχολή Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου (ΕΒΕΠ).

Σημειώνεται ότι η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα λειτουργεί και ως διπλωματική αρχή της Ιαπωνίας για την Κύπρο.

Την εκδήλωση η οποία έγινε στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, συντόνισε ο Δρ. Διεθνούς Δικαίου κ. Θωμάς-Νεκτάριος Παπαναστασίου (PhD Waseda University of Tokyo), και χαιρετισμό παραχώρησαν ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις, κ. Γεώργιος Λεπτός και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου κ. Ανδρέας Δημητριάδης. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ασίας και Ωκεανίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος  απέστειλε επιστολή-χαιρετισμό για την εκδήλωση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδων Φαίδωνος, ο επίτιμος Πρόξενος της Ιαπωνίας στην Κύπρο κ. Ανδρέας Νεοκλέους, καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου, δημοτικοί σύμβουλοι και επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής της Πάφου.

Ο κ. Νισιμπαγιάσι ανέλυσε διεξοδικά τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την Ιαπωνία σήμερα, σχετικά με την οικονομία, την εσωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, καθώς και το ρόλο που διαδραματίζει ως τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανάλυση της σύγχρονης οικονομικής στρατηγικής της Ιαπωνίας, γνωστής και ως Abenomics, δανεισμένη από το όνομα του Πρωθυπουργού της, καθώς και η αναφορά στην ταχεία ανοικοδόμηση της πληγείσας περιοχής από το μεγάλο σεισμό της 11ης Μαρτίου 2011 και των καταστροφικών συνεπειών από το τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.

Τέλος, ο Ιάπωνας Πρέσβης παρέθεσε τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την εξωτερική  πολιτική και διπλωματία της χώρας του, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Νότιο-Ανατολικής Ασίας για την εξομάλυνση των σχέσεων με τους γείτονές της και την αντιμετώπιση των απειλών από το καθεστώς της Βορείου Κορέας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, στα πλαίσια του ΟΗΕ, συμβάλλοντας ως δεύτερη πιο σημαντική χώρα-δωρητής, και διπλωματικά μέσω της συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς και πολυμερείς συνθήκες οικονομικής συνεργασίας. Τέλος, ο κ.Νισιμπαγιάσι τόνισε τη σημασία της Ευρώπης για την Ιαπωνία σε επίπεδο οικονομικών, πολιτικών και επιχειρηματικών σχέσεων, αναφέροντας το ενδιαφέρον της χώρας του για προώθηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και επέκταση της οικονομικής συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι επενδύσεις.

(Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου)

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ