Kuro, ένα σκοτεινό παραμύθι στο Θέατρο ΠΚ από την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών Akatsuki

Ο Διαγωνισμός μας για τις 3 διπλές προσκλήσεις έληξε. Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.


Οι παραστάσεις συνεχίζονται και τον Μάρτιο (7, 8, 14, 15, 21, 22) κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.30

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών Akatsuki παρουσιάζει το έργο Kuro σε κείμενο-σκηνοθεσία του Στέλιου Πετράκη στο θέατρο ΠΚ, από τις 6 Φεβρουαρίου μέχρι τις 22 Μαρτίου στις 21:30 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων


Το “Kuro” είναι ένα σκοτεινό παραμύθι. Ένα έργο ποιητικό, όπου κυριαρχεί η απόλυτη φόρμα και ρυθμός σε λόγο και κίνηση. Ένα έργο για το πεπρωμένο, τον αδιέξοδο έρωτα, την παράλογη βία, το ηθικό χρέος και το θάνατο.

Με εφαλτήριο το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του μεγάλου Βρετανού Δραματουργού και αντλώντας από την πλούσια, ιαπωνική λαογραφία και μυθολογία, το Kuro διερευνά την τραγικότητα του αδιέξοδου, ματαιωμένου από μια ανώτερη εξουσία έρωτα και εστιάζει στα δεινά που γεννά το παράλογο μίσος αλλά και η επιβολή της εξουσίας αυτής αναδεικνύοντας την τραγικότητα της υποταγής του ανθρώπου στο πεπρωμένο .

Το θεατρικό κείμενο συνταιριάζει την ιαπωνική ποίηση* και λογοτεχνία με τα ελληνικά δημοτικά ποιήματα επιχειρώντας να εμβαθύνει στις περίπλοκες ανθρώπινες σχέσεις υπογραμμίζοντας τις ομοιότητες του ιαπωνικού και του ελληνικού πολιτισμού απέναντι σε έννοιες όπως ο το θάρρος, η απώλεια, το ηθικό χρέος, το πεπρωμένο, εστιάζοντας στην οικουμενικότητα αυτών των εννοιών. Όλα αυτά με πολύ έντονο το μεταφυσικό στοιχείο όπως αυτό απαντάται στην Ιαπωνική αλλά και στην ελληνική, γραπτή παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

*Τα ιαπωνικά ποιήματα που ακούγονται στην παράσταση είναι από την Ανθολογία Ιαπωνικής Ποίησης «Στίχοι γραμμένοι πάνω στο νερό» που κυκλοφορούν στη χώρα μας από τις εκδόσεις «ΣΜΙΛΗ» σε μετάφραση Τάσου Γεωργίου τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση των δικαιωμάτων. 

Στο Kuro τα σώματα των χαρακτήρων κινούνται εμφανώς σε προδιαγεγραμμένες πορείες. Πρόκειται για τραγικές υπάρξεις, έρμαιο του πεπρωμένου που στην καλύτερη περίπτωση επιτυγχάνουν την ψευδαίσθηση πως διαθέτουν ελεύθερη βούληση. Το έργο βασανιστικά προοδεύει προς την οριστική, τραγική του λύση και κανένας δεν δείχνει να είναι ικανός ή πρόθυμος να ξεφύγει από τις προσταγές του πεπρωμένου.

Οι ονειρικής ατμόσφαιρας μονομαχίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της δραματουργικής πλοκής και στην έκθεση των φιλοσοφικών ερωτημάτων που προκύπτουν. Έτσι, ο ποιητικός λόγος, οι σκηνικοί κώδικες της αρχαίας τραγωδίας και η κινησιολογική φόρμα συμπληρώνονται ιδανικά από τις πολεμικές-παραστατικές τέχνες του Aikido και του Iaido.

Την επιμέλεια των σκηνών οπλομαχητικής της παράστασης την έχουν ο Δάσκαλος του Aikido και του Iaido Πέτρος Μουλαγιάννης (5ο Dan Aikido Aikikai, 4ο Dan Iaido ZNKR) και ο ομότεχνός του Στάθης Δημόπουλος (2ο Dan Aikido Aikikai, 2ο Dan Iaido ZNKR), σε συνεργασία με τον χορογράφο της Ομάδας Σταύρο Αποστολάτο ο οποίος θα έχει και την συνολική επιμέλεια των χορογραφιών και της κινησιολογικής φόρμας της παράστασης. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο δάσκαλοι των Πολεμικών Τεχνών θα συμμετέχουν ενεργά στην παράσταση αφού όχι μόνο θα επιμεληθούν αλλά και θα εκτελούν τις μονομαχίες οι οποίες υπάρχουν  στο έργο και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής.

Παίζουν (αλφαβητικά)
Ειρήνη Αμανατίδου, Στάθης Δημόπουλος, Πέτρος Μουλαγιάννης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Νίκη Πεταλά, Στέλιος Πετράκης, Βιργινία Ταμπαροπούλου.

Συντελεστές
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Στέλιος Πετράκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκη Πεταλά
Επιμέλεια Κίνησης/χορογραφίες: Σταύρος Αποστολάτος.
Διδασκαλία Πολεμικών τεχνών: Πέτρος Μουλαγιάννης.
Πρωτότυπη Μουσική/Μουσική Διδασκαλία: Αντώνης Καραθανασόπουλος.
Μάσκες/makeup: Αλέξανδρος Λόγγος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
HairStyling: Αργυρώ-Μαρίνα Τσόλια.
Σκηνικά: Akatsuki + Athens Tokaido Dojo
Κοστούμια: Ελπίδα/Jojo
Γραφίστας: Τόνια Ιωάννου
Φωτογραφία: Δημήτρης Λαντζούνης
Video: Χρήστος Δρούτσας.

Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 12€, Φοιτητικό: 8€.
Άνεργοι: Δωρεάν (εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις). Δεκτές Ατέλειες (εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις).
Τιμές για γκρουπ άνω των 15 ατόμων κατόπιν συνεννόησης.

Το θέατρο είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ, υπάρχει ράμπα που τοποθετείται για την είσοδο αμαξίδιου (θα πρέπει απλώς να έχει προηγηθεί ένα τηλεφώνημα στο θέατρο ώστε οι υπεύθυνοι να έχουν τοποθετήσει την ράμπα).

Πληροφορίες Κρατήσεις:
Τηλ.: 210 9011677 | www.pktheater.gr

Η Παράσταση γίνεται σε συνεργασία με το Athens Tokaido Dojo, το Zen Center και το επιστημονικό σωματείο Ε.Ψ.Α.Μ.Υ.

Θέατρο ΠΚ, Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Ν. Κόσμος

Η αφίσα της παράστασης

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ