Ο Ναός του Χρυσού Περιπτέρου

Ο Κινκάκου-τζι (金閣寺) – ο Ναός του Χρυσού Περιπτέρου – είναι ναός της σέκτας Ρινζάι του βουδισμού Ζεν. Η επίσημη ονομασία του είναι Ρόκουον-τζι και βρίσκεται στο βορειοδυτικό Κιότο. Είναι απο τα διασημότερα αξιοθέατα στην Ιαπωνία και ένα από τα 17 μέρη που απαρτίζουν τα χαρακτηρισμένα ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ «Ιστορικά Μνημεία του Αρχαίου Κιότο».

Την περίοδο Καμακούρα (1185-1333) εκεί βρισκόταν η έπαυλη του Σαϊόντζι Κίντσουνε, γνωστού αριστοκράτη και ποιητή.  Αργότερα η έκταση πέρασε στην ιδιοκτησία του Ασικάγκα Γιοσιμίτσου (1358-1408), τρίτου σόγκουν του Σογκουνάτου Ασικάγκα που κυβέρνησε την Ιαπωνία την περίοδο Μουρομάτσι (1333-1573). Ο Γιοσιμίτσου έχτισε και αυτός έπαυλη με πανέμορφους κήπους και ένα χρυσό περίπτερο που συγκέντρωνε πολλούς ευγενείς. Το κτήμα επισκέπτονταν και ο 100ός αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Γκο-Κομάτσου (1392-1412). Το μέρος έγινε το κέντρο της λεγόμενης κουλτούρας Κιταγιάμα που άνθισε την περίοδο που κυβερνούσε ο Γιοσιμίτσου με πολλές πολιτιστικές επιρροές από την Κίνα απόρροια της ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων με τη δυναστεία των Μινγκ.

Κάθε όροφος είναι χτισμένος με διαφορετική αρχιτεκτονική. Ο πρώτος όροφος (ισόγειο) με την αρχιτεκτονική παλατιού της περιόδου Χεϊάν (794-1185), ο δεύτερος με τεχνοτροπία των κατοικιών των σαμουράι ενώ ο τρίτος όροφος με την κινέζικη τεχνοτροπία Ζεν. Οι δύο τελευταίοι όροφοι είναι καλυμμένοι με φύλλα χρυσού. Στην κορυφή υπάρχει ένας χρυσός φοίνικας. Μέσα στο Χρυσό Περίπτερο το οποίο είναι κλειστό για το κοινό, υπάρχουν βουδιστικά αγάλματα και ένα άγαλμα του Ασικάγκα Γιοσιμίτσου.

Χάρτης με τα κτίρια και τα φυσικά αξιοθέατα του Κινκάκου-τζι
“Σομόν” η πύλη του ναού
Το εισιτήριο για την είσοδο στο χώρο του Κινκάκου-τζι κοστίζει 400 γεν (περίπου 3 ευρώ)
Κούρι (庫裏). Οι κοιτώνες των μοναχών με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική Ζεν
Ένας ναός αφιερωμένος στη βουδιστική θεότητα Φούντο-μιό

Κήπος τσαγιού

Φωτογραφίες: Junko Nagata – αναδημοσίευση από IAPONIA.GR

ΧΑΡΤΗΣ

 

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα