Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 95/22-6-2009) η ίδρυση του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Το Τμήμα απονέμει ενιαίο πτυχίο και τίτλους σπουδών μέχρι και διδακτορικού διπλώματος. Το ενιαίο πτυχίο του Τμήματος προσδιορίζεται αρχικά από τις κατευθύνσεις: α) Ιαπωνικών Σπουδών και β) Κινεζικών Σπουδών. H εκπαιδευτική λειτουργία και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών στο Τμήμα αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος από το οποίο καθορίζεται για πρώτη φορά αριθμός εισακτέων.
Το Τμήμα έχει ως αποστολή:
α) την καλλιέργεια και την προαγωγή, με τη διδασκαλία και την έρευνα στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, της γλώσσας−γλωσσολογίας, της λογοτεχνίας,
της ιστορίας, του πολιτισμού, των πολιτικών θεσμών, της πολιτικής, της οικονομίας και των διεθνών οικονομικών σχέσεων της Ιαπωνίας, Κίνας και των Ασιατικών χωρών (Ινδίας, Κορέας).
β) την παροχή στους φοιτητές των απαραίτητων εφοδίων, που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία,
γ) την οργάνωση μεταπτυχιακών σπουδών, που οδηγούν στην κατάρτιση επιστημόνων με εξειδικευμένες γνώσεις σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα, και
δ) την παροχή στη δημόσια διοίκηση τεκμηριωμένων πληροφοριών και επιστημονικών στοιχείων που να διευκολύνουν τη συνεργασία με την Ινδία, την Ιαπωνία, την Κίνα, και την Κορέα.
Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, ρυθμίζονται τα θέματα των εξαμήνων, έναρξης λειτουργίας των κατευθύνσεων, ο χρόνος και διαδικασία υποβολής δηλώσεων προτίμησης των φοιτητών, ο τρόπος επιλογής αυτών και κάθε λεπτομέρεια που αφορά τις κατευθύνσεις.
Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης για τη λήψη πτυχίου ορίζεται σε οκτώ (8) εξάμηνα σπουδών.
Για τις ανάγκες του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών ιδρύονται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είκοσι μία (21) θέσεις Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), έξι (6) θέσεις Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) και πέντε (5) θέσεις Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.), εκ των οποίων δύο (2) κατηγορίας ΠΕ και τρεις (3) κατηγορίας ΤΕ.
H πρωτοβουλία για την ίδρυση αυτού του Τμήματος ανήκει στην κ. Κυβέλη Βερνιέ -Τσιγάρα, πρώην καθηγήτρια οικονομολογίας του Παν/μίου του Βενσέν στο Παρίσι και σινολόγο, και του Στέλιου Παπαλεξανδρόπουλου, καθηγητή της Ιστορίας Θρησκευμάτων στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιαπωνολόγου. Αυτοί έφτιαξαν το πρόγραμμα μαθημάτων, σκέφτηκαν λύσεις για τα διάφορα προβλήματα, όπως εκείνο της έλλειψης διδακτικού προσωπικού, έφεραν σε επαφή τις πρυτανικές αρχές με πανεπιστήμια της Ιαπωνίας κ.λπ.
Στη συνέχεια βοήθησαν για την προώθηση της ίδρυσης επίσης άλλοι άνθρωποι, όπως (με τη χρονική σειρά) ο τότε μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Ιαπωνίας κ.Σάτο Άκιρα, ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Δ. Τσουγκαράκης, ο Ιάπωνας πρέσβης κ. Τακανόρι Κιταμούρα, ο Καθ. Κωνσταντίνος Βαπόρης, ο. κ. Β. Κορακιανίτης κ.α. Ειδικά για τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Τσουγκαράκη, η συμβολή του στην ίδρυση του τμήματος, ήταν καθοριστική.
Το Τμήμα σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση δεν λειτούργησε