Επιτρέψτε μας να ξεκινήσουμε με μια απορία που έχουν πολλοί στην Ελλάδα και που ίσως έχετε βρεθεί πολλές φορές στη θέση να πρέπει να εξηγήσετε. O Λευκάδιος Χερν ονόμασε τον πατέρα σας Ιουάο Χερν. Γιατί έχετε το επίθετο Ιναγκάκι;
Ο πατέρας μου Ιουάο ήταν ο δευτερότοκος γιος του Λευκάδιου και της Σέτσου Κοϊζούμι. Οι Κοϊζούμι και οι Ιναγκάκι έγιναν συγγενείς παλαιότερα. Οι Ιναγκάκι έμειναν χωρίς κληρονόμο εκείνα τα χρόνια, οπότε ζήτησαν να πάρει ο δευτερότοκος γιος των Κοϊζούμι το επώνυμο Ιναγκάκι και να συντηρεί τους προγονικούς τάφους που διατηρούσαν από την φεουδαρχική εποχή.
Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε εν συντομία το γενεαλογικό δένδρο των Χερν, ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα τους απογόνους του;
Θα σας εξηγήσω εν συντομία ποιοι είναι οι απόγονοι του Λευκάδιου Χερν.
Ο Λευκάδιος Χερν και η Σέτσου απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τρεις γιους και μία κόρη, τους Κάζουο, Ιουάο, Κιγιόσι και την Σέτσουκο (η κόρη γεννήθηκε τελευταία). Ο Ιουάο υιοθετήθηκε από τους Ιναγκάκι και έγινε μέλος της οικογένειας Ιναγκάκι πριν γίνει δύο ετών.
Ο Κάζουο Κοϊζούμι (1893-1965) έγινε συγγραφέας και έγραψε πολλά βιβλία για τον Λευκάδιο Χερν .
Ο Ιουάο Ιναγκάκι (1897-1937) πέθανε νέος και ήταν καθηγητής αγγλικών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο Κιγιόσι Κοϊζούμι (1899-1962), ζωγράφος, έγινε διάσημος μετά θάνατον.
Οι απόγονοι της τρίτης γενιάς είναι έξι και εν ζωή απομένουν τέσσερεις.
Ο Τόκι Κοϊζούμι (1925-), γιος του Κάζουο, είναι δοκιμιογράφος και έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία για τον Λευκάδιο Χερν. Ζει στην Γιοκοχάμα και είναι σύμβουλος των Συλλόγων Λευκάδιου Χερν της Ιαπωνίας.
Η Γιαέκο Τανεΐτσι (1923-), κόρη του Ιουάο ζει στο νομό Αομόρι.
Η Κιόκο Σασάκι (1929-), δεύτερη κόρη του Ιουάο ζει στο νομό Αομόρι.
Ο Άκιο Ιναγκάκι (1932-), γιος του γιού του Ιουάου, ζει στην Γιοκοχάμα.
Οι απόγονοι τέταρτης γενιάς είναι πέντε.
Ο Μπον Κοϊζούμι (1961-) γιος του Τόκι είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σιμάνε. Γράφει για τον Λευκάδιο Χερν, ζει στο Ματσούε και είναι σύμβουλος των Συλλόγων Λευκάδιου Χερν της Ιαπωνίας.
Ο Τατσούγια Κοϊζούμι (1962) εγγονός του Κιγιόσι, είναι επιχειρηματίας εξαγωγέας και ζει στο Τόκιο.
Η Αγιάκο Ιναγκάκι (1944-) κόρη της Γιαέκο ζει στο νομό Αομόρι.
Η Tsukushu Araix (1966-) κόρη του Άκιο ζει στην Βαλένθια της Ισπανίας.
Ο Ακιχίρο Ιναγκάκι (1969-) γιος του Άκιο, διδάσκει φυσιολογία στο Πανεπιστήμιο της Τοκουσίμα.
Τον περασμένο Ιούνιο του 2007 εγκαινιάστηκε στο Γιάιζου ένα μουσείο για τον Λευκάδιο Χερν. Ποια ήταν η συμμετοχή σας στην ίδρυσή του;
Πηγαίνω στο Γιάιζου κάθε χρόνο από το 1997. Με έχουν συμβουλευθεί σχετικά με τις συλλογές και έχω δωρίσει σκίτσα του Λευκάδιου Χερν. Συνιστώ σε όσους ενδιαφέρονται για τον Χερν να επισκεφθούν οπωσδήποτε το Γιάιζου.
Υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι (Υakumo Societies) στην Ιαπωνία και εκτός Ιαπωνίας και πού; Είστε μέλος σε κάποια από αυτά;
Υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι που ασχολούνται με τον Λευκάδιο Χερν. στην Ιαπωνία, απ’ ό,τι γνωρίζω στο Ματσούε, Κουμαμότο, Τογιάμα, Χιροσίμα, Κόμπε, Ματσουσίμα και Γιάιζου. Εγώ έχω κληθεί να μιλήσω για τον Λευκάδιο Χερν στο Κουμαμότο και το Τογιάμα.
Υπάρχουν πολλοί μελετητές του Λευκάδιου Χερν στην Ιαπωνία και εκτός Ιαπωνίας; Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε μερικά ονόματα; Γενικά, θα λέγατε ότι το ενδιαφέρον για τον Χερν έχει αυξηθεί ή μειωθεί τα τελευταία χρόνια και γιατί;
Τα άπαντα του Κοϊζούμι Γιάκουμο (Reader’s Guide to Lafcadio Hearn) εκδόθηκαν το 2000 με την συνεργασία περισσότερων από 50 λόγιων και μελετητών. Ο επικεφαλής της ομάδος ήταν ο καθηγητής Σ. Χιρακάουα. Το 2004 έλαβε χώρα στο Ματσούε το Διεθνές Συμπόσιο για την εκατοστή επέτειο του θανάτου του στο Ματσούε. Ο Paul Murray, Διευθυντής των Διεθνών σχέσεων της ΕΕ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιρλανδίας απηύθυνε ομιλία με τίτλο «Η Ανατολή στην πατρίδα της, Ο Λευκάδιος Χερν και η Ανατολή στην Ιρλανδία». Σχεδόν όλοι οι μελετητές και ερευνητές του έργου του Λευκάδιου Χερν από όλον τον κόσμο, Αυστραλία, Καναδά, Κίνα, Γαλλία και ΗΠΑ, και σχεδόν όλοι οι ειδικοί από την Ιαπωνία, συγκεντρώθηκαν σε εκείνο το συμπόσιο, το οποίο, νομίζω, αποτέλεσε το απόγειο του ενδιαφέροντος περί Χερν. Μετά απ’ αυτό, το ενδιαφέρον μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, ειδικά στις ηλικίες κάτω των 40 ετών. Πρέπει να προσπαθήσουμε να διαδόσουμε ποιος ήταν ο Λευκάδιος Χερν και την σημασία του έργου του. Νομίζω ότι το 2007 ήταν ένας σταθμός με σύμβολο την ίδρυση του Μουσείου Λευκαδίου Χερν στο Γιάιζου.
Υπάρχει κάποιο απόσπασμα ή φράση από το έργο του Λευκάδιου Χερν το οποίο θεωρείτε πιο αντιπροσωπευτικό της σκέψης του;
Ο Λευκάδιος Χερν υπέστη καρδιακό έμφραγμα σε ηλικία πενήντα ετών το οποίο τον κατέβαλε. Μετά απ’ αυτό εγκατέλειψε τα σχέδιά του να φύγει στο εξωτερικό και κατελήφθη από απαισιοδοξία. Το ενδιαφέρον του για τον Βουδισμό αυξανόταν διαρκώς. Προσπάθησε να εργαστεί σκληρά παρά την κατάσταση της υγείας του με αποτέλεσμα το συγγραφικό του έργο στην τελευταία φάση της ζωής του να είναι καλό. Για παράδεισμα το 1900 δημοσιεύθηκε το έργο «Σκιές» (Νοctilucae), το οποίο είναι και το αγαπημένο μου. Στην τελευταία παράγραφο ο Χερν γράφει:
[But of white lights there were none in all the Visible.
And I marvelled. Then a Voice said to me: “The White are of the Altitudes.
By the blending of the billions they are made. Thy part is to help to their kindling. Even as the color of thy burning, so is the worth of thee. For a moment only is thy quickening; yet the light of thy pulsing lives on: by thy thought, in that shining moment, thou becomest a Maker of Gods.]
Σημείωση: Δημιουργό Θεών εννοεί τον καλλιτέχνη, ο οποίος, αν και θνητός, παρατηρεί τα πάντα.
Ο Λευκάδιος Χερν θεωρείται γενικά ως ο Δυτικός που κατέστησε γνωστή την ιαπωνική κουλτούρα στη Δύση σε μία εποχή όπου η ίδια η Ιαπωνία εκσυγχρονιζόταν με γοργούς ρυθμούς. Κατά συνέπεια, τα γραπτά του παππού σας έχουν ερμηνευθεί διαφορετικά στην Ιαπωνία απ’ ό,τι στη Δύση. Κατά την γνώμη σας, ποιος ήταν ο αληθινός Λευκάδιος Χερν;
Είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα μεταξύ των μελετητών ακόμη και σήμερα, και η γνώμη μου είναι η εξής:
Όταν ήταν νέος και ζούσε στις ΗΠΑ ο Λευκάδιος Χερν ήταν ένας έξοχος συγγραφέας δημοσιογράφος. Όταν ήρθε στην Ιαπωνία, έγινε θαυμαστής ενός πολιτισμού πολύ διαφορετικού από τον δυτικό και αγάπησε τον παραδοσιακό ιαπωνικό ατομικισμό. Έγινε προσεκτικός παρατηρητής της Ιαπωνίας κατά την περίοδο Μέιτζι, όχι μόνο ως δημοσιογράφος αλλά και ως γνήσιος ουμανιστής.
Εν τούτοις, σίγουρα παρερμήνευσε κάποια σημεία. Στα τέλη της ζωής του στράφηκε από τον Καθολικισμό στον Βουδισμό, έγινε ένας Ιάπωνας πατριώτης και προφήτης που ανησυχούσε για το μέλλον της Ιαπωνίας.
Συμπεραίνω ότι θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως αυτός που κατέστησε γνωστή την Ιαπωνία στη Δύση και ως ευεργέτης της εκσυγχρονιζόμενης τότε Ιαπωνίας.
Είστε εν μέρει Έλληνας. Επισκέπτεσθε συχνά την Ελλάδα; Τι σημαίνει η Ελλάδα για εσάς;
Φυσικά και είμαι εν μέρει Έλληνας και αγαπώ την όμορφη Ελλάδα και την λαμπρή ιστορία της. Στην Ελλάδα έχω έρθει τρεις φορές μέχρι τώρα. Την επόμενη φορά ελπίζω να έρθω με κρουαζιερόπλοιο από την Ισπανία μαζί με την οικογένειά μου.
Η συνέντευξη δόθηκε στο GreeceJapan.com το καλοκαίρι του 2007 σε συνάντησή μας με τον κ. Ιναγκάκι στην Αθήνα.