Ίδρυση Νότιου Ευρωπαϊκού Δικτύου για τις Ιαπωνικές Σπουδές

Στις 21 Φεβρουαρίου στο Instituto Italiano per l’ Africa e l’ Oriente (IsIAO) της Ρώμης έγινε η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων διαφόρων Ιδρυμάτων της Νότιας Ευρώπης σχετικών με την Ασία, με σκοπό την ίδρυση ενός Νότιου Ευρωπαϊκού Δικτύου για τις Ασιατικές Σπουδές.
Αντιπροσωπεύτηκαν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Από τους συνέδρους της ιδρυτικής αυτής συνάντησης στη νέα αυτή εταιρεία δόθηκε το όνομα MedAsia (=Mediterranean-Asia).

Είχαν προηγηθεί άλλες, δοκιμαστικές συναντήσεις  στο Παρίσι, με πρωτοβoυλία του ιαπωνολόγου καθ. Jean-Francois Sabouret, μέλους του Centre Nationale de la Rescherche Scientifique (CNRS) και διευθυντή του ιδρύματος Reseau Asie. Στην παρούσα φάση την πρωτοβουλία είχε το ίδρυμα Casa Asia της Πορτογαλίας.

Ως εκπρόσωπος της Ελλάδος, μετά από επαφή της σινολόγου καθ. κ. Regina Llamas με το GreeceJapan. com έλαβε μέρος στη συνάντηση ο καθ. κ. Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος. Κίνητρο για την ίδρυση της εταιρείας υπήρξε η συνειδητοποίηση ότι η Νότια Ευρώπη, παρά το πλήθος των ιδρυμάτων που διαθέτουν κάποιες από τις χώρες της, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, και παρά τον υπολογίσιμο αριθμό των  ερευνητών και των ανθρώπων που ασχολούνται σε ατομική βάση με την Ασία, που διαθέτουν άλλες, υπολείπεται της Βόρειας Ευρώπης, στην ανώτατη παιδεία της οποίας, έχει συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των σχετικών δραστηριοτήτων στη γηραιά ήπειρο.

Σκοπός της πρώτης συνάντησης ήταν η δημιουργία  ενός φορέα μέσω του οποίου οι χώρες της Νότιας Ευρώπης να μπορούν αποτελεσματικότερα να μοιραστούν, να αυξήσουν και να διαδόσουν στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης
τη γνώση που παράγεται σ’ αυτήν σχετικά με την Ασία. Παρ’όλα αυτά ο τελικός σκοπός είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου δημόσιων ιδρυμάτων που ασχολούνται με την Ασία, το οποίο θα μπορεί να  καθιστά γνωστό το ανθρώπινο και υλικό δυναμικό καθώς και τις κύριες περιοχές έρευνας κάθε Ιδρύματος ή Ινστιτούτου, τα μελλοντικά τους προγράμματα κ.λπ., έτσι ώστε να μπορεί να διευκολύνεται η συνεργασία, η ροή πληροφοριών μεταξύ τους, τα κοινά προγράμματα και η δυνατότητα χρηματοδότησης από την ΕΕ.

Εκτός από την ίδρυση και τον προσδιορισμό των σκοπών, στην πρώτη αυτή συνάντηση αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής, αποτελούμενης από τους συμμετέχοντες σ’ αυτή,  που θα χειρίζεται αρχικά τα ζητήματα στα πρώτα στάδια της εταιρείας. Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Ion de la Riva, διευθυντής της Casa Asia και γενικός γραμματέας ο καθ. κ.  Jean Sabouret. Μέλη μπορούν να γίνουν  Ιδρύματα σχετικά με την Ασία ή άτομα θα οποία θα γίνονται δεκτά τιμής ένεκεν. Έδρα της MedAsia θα είναι το Maison de l’ Homme στο Παρίσι. Αποφασίστηκε επίσης να οργανώνεται ετήσιο συνέδριο, το πρώτο από τα οποία θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Βαρκελώνη.

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ