Ιδρύεται Πρεσβεία της Κύπρου στο Τόκιο

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης παρίσταται στη δεξίωση με την ευκαιρία των εγκαινίων της Πρεσβείας της Ιαπωνίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της προσπάθειας για προώθηση και της οικονομικής διπλωματίας, ανοίγει διπλωματική αποστολή στο Τόκιο, πριν από το τέλος του 2018, ανέφερε τη Δευτέρα 23 Ιουλίου ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον ΥΦΥΠΕΞ της Ιαπωνίας Καζουγιούκι Νακάνε.

Ανέφερε ακόμη ότι αποδέχτηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ιαπωνία το προσεχές φθινόπωρο. Στη συνάντηση υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας για την υποδοχή και την παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια εκκένωσης Ιαπώνων πολιτών από περιοχές κρίσεων, διαμέσου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δήλωση σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Νακάνε, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι διαβεβαίωσε τον Ιάπωνα ΥΦΥΠΕΞ για την ισχυρή βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων, τονίζοντας ότι οι προοπτικές που διανοίγονται  είναι εξαιρετικά ευοίωνες.

Σημείωσε ακόμη το γεγονός ότι επίσκεψή του στη Λευκωσία αποτελεί την πρώτη υψηλόβαθμου Ιάπωνα αξιωματούχου στην Κύπρο, γεγονός που σηματοδοτεί την κοινή βούληση για ενίσχυση των διμερών. Αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι, ύστερα από 56 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, το Τόκιο αποφάσισε να ιδρύσει Πρεσβεία στη Λευκωσία, τα εγκαίνια της οποίας τελέσθηκαν στις 23 Ιουλίου 2018 παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ακόμη το γεγονός ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται μόλις μια εβδομάδα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Οικονομικής Συνεργασίας ΕΕ-Ιαπωνίας, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο γιατί θεσμοθετεί τις σχέσεις ΕΕ-Ιαπωνίας,  (την ενίσχυση των οποίων η Κύπρος ως ΚΜ της ΕΕ στηρίζει σθεναρά) αλλά και γιατί προωθεί το ελεύθερο εμπόριο στη βάση των σχετικών διεθνών κανόνων.

“Αναμφισβήτητα, η συμφωνία διανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας με όλες τις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου”, ανέφερε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης στη δήλωσή του ανέφερε ότι την συνάντηση απασχόλησαν οι διμερείς σχέσεις και τρόποι ενίσχυσής τους, σε πολιτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο, καθώς και οι σημαντικές προοπτικές που δημιουργούνται για συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η ναυτιλία και ο τουρισμός.

“Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανταλλάξαμε απόψεις για τρόπους θεσμοθέτησης της συνεργασίας μας μέσω συμφωνιών σε  συγκεκριμένους τομείς, όπως στον τομέα του τουρισμού που προανέφερα, την αποφυγή επιβολής διπλής φορολογίας αλλά και το άνοιγμα της ιαπωνικής αγοράς στα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κύπρου. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση τέτοιων διμερών συμφωνιών ώστε να δημιουργήσουμε και το απαραίτητο θεσμοθετημένο πλαίσιο που αναπόφευκτα θα ενισχύσει τις σχέσεις μας”, ανέφερε.

Ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι με τον Ιάπωνα αξιωματούχο συζήτησαν ακόμη εκτενώς περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου και ειδικού ενδιαφέροντος και ο κ. Νακάνε προέβη σε περιεκτική παρουσίαση της  Στρατηγικής της Ιαπωνίας για μια Ελεύθερη και Ανοικτή περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού.

O Yπουργός έτυχε επίσης ενημέρωσης για τις θέσεις της Ιαπωνίας σε σχέση με τις τελευταίες προσπάθειες διαλόγου μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

“Είναι κοινή η εκτίμησή μας ότι ο διάλογος προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή πρέπει να διατηρηθεί. Απώτερος στόχος παραμένει η πλήρης, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω σχετικά με την πλήρη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά την πλήρη εφαρμογή του καθεστώτος κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ”, ανέφερε.

Επίσης ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον ΥΦΥΠΕΞ για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό όπως επίσης για τις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου και Ελλάδας με χώρες της περιοχής  που βασίζονται στο κοινό όραμα για προώθηση συνεργασίας και συνεργειών σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, η εκπαίδευση, η υγεία και η τεχνολογία.

“Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ενημέρωσα τον κύριο Νακάνε για την  πορεία υλοποίησης του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσδοκούμε σε συνεργασία Κύπρου-Ιαπωνίας συνεργασίας μας που να είναι αμοιβαία ωφέλιμη για την Κύπρο και την Ιαπωνία αλλά και ενισχυτική των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη”, ανέφερε.

Ο Ιάπωνας Υφυπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στις θεμελιώδεις αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες και στην συνεργασία τόσο σε διμερές όσο σε διεθνές επίπεδο.

Η Κύπρος, είπε, είναι μέλος της ΕΕ και ταυτόχρονα βρίσκεται κοντά στη Μέση Ανατολή και η Ιαπωνία δίνει μεγάλη σημασία στον γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου και γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισε να ιδρύσει Πρεσβεία στη Λευκωσία.

“Στη σημερινή μας συνάντηση επιβεβαιώσαμε εκ νέου τη σημασία των διμερών μας σχέσεων και τις δυνατότητες προώθησής τους. Με την ίδρυση της Πρεσβείας μας, ευελπιστώ στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών”,ανέφερε ο κ. Νακάνε.

Αναφερόμενος στην υπογραφή του Μνημονίου ο ΥΦΥΠΕΞ της Ιαπωνίας είπε ότι στο παρελθόν η Κύπρος δέχθηκε Ιάπωνες πολίτες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Μέση Ανατολή και υπολογίζει στη βοήθεια της Κύπρου σε περίπτωση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

“Η Ιαπωνία και η Κύπρος ως νησιώτικες χώρες, επωφελούνται από τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο για ελεύθερες και ανοικτές θάλασσες. Επίσης, και οι δύο χώρες επιδιώκουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή τους. Θα θέλαμε να συνεργαστούμε με σκοπό την εδραίωση του διεθνούς δικαίου στη θάλασσα”, ανέφερε.

Ο κ. Nakane ανέφερε ότι η χώρα του στηρίζει τη συνοχή της ΕΕ, η οποία είναι πλέον σημαντικός της εταίρος στρατηγικά και οικονομικά , εκφράζοντας χαρά για την υπογραφή πρόσφατα των Συμφωνιών Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης και Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ιαπωνίας και ΕΕ.

“Θα θέλαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με την Κύπρο, προκειμένου να επικυρωθούν σύντομα οι συμφωνίες αυτές. Με την ευκαιρία της επίσκεψής μου, επιθυμώ να εργαστώ ακόμη περισσότερο για την προώθηση των διμερών μας σχέσεων, μαζί με τον συνάδελφο μου”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ