Ιαπωνικό σύνταγμα: καθυστερήσεις στην επαν-ερμηνεία

 

Παρά την επιμονή του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να ολοκληρώσει τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους του συμμάχου του, του Κόμματος Νέο Κομεϊτό (ΚΝΚ) μέχρι την Παρασκευή 13 Ιουνίου για το θέμα της επαν-ερμηνείας του συντάγματος και της συμμετοχής της Ιαπωνίας σε στρατιωτικές δράσεις φαίνεται ότι το υποστηριζόμενο από τη βουδιστική οργάνωση Σόκα Γκακάι τελευταίο εξακολουθεί να ανθίσταται: οι εκπρόσωποι της επιτροπής του ΦΔΚ αναγκάστηκαν μάλιστα να επαναδιατυπώσουν το αίτημά τους θέτοντας τρεις προϋποθέσεις για την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων (ή «Δυνάμεων Αυτοάμυνας» όπως λέγονται στην Ιαπωνία) σε αποστολές.

Οι δύο προϋποθέσεις που έβαλε στο τραπέζι το ΦΔΚ είναι να ενεργοποιούνται οι ένοπλες δυνάμεις αν «υπάρχει βάσιμος φόβος ότι εξαιτίας ένοπλης επίθεσης στην Ιαπωνία ή σε τρίτη χώρα απειλείται η ύπαρξη της χώρας, οι ζωές των υπηκόων της, οι ελευθερίες τους και το δικαίωμά τους στην αναζήτηση της ευτυχίας» και αν «δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποκρουστεί η επίθεση και να προστατευθούν τα δικαιώματα του ιαπωνικού λαού», ενώ η τρίτη θέτει τον περιορισμό η εμπλοκή να είναι η ελάχιστη δυνατή. Για τους εκπροσώπους του ΦΔΚ, τα παραπάνω δίνουν αρκετές δικλείδες ασφαλείας όμως φαίνεται ότι οι ομόλογοί τους στο ΚΝΚ δεν έχουν ακόμα πεισθεί.

Αντιπολίτευση ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει ο ΦΔΚ και εκ των έσω: οι βουλευτές του στο Νομό Γκίφου, περιοχή που θεωρείται προπύργιο του κόμματος ζητούν από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να ερευνήσουν πολύ προσεκτικά τις προτάσεις του πρωθυπουργού και στη συνέχεια να στείλουν επιστολές εκφράζοντας τη στάση τους –θετική η αρνητική. Και όλα αυτά ενώ αρκετές οργανώσεις πολιτών με επικεφαλής μεταξύ άλλων τον νομπελίστα λογοτέχνη Κενζαμπούρο Όε και τους επιζώντες του ολοκαυτώματος του Ναγκασάκι εκφράζουν σθεναρά την αντίθεσή τους και χαρακτηρίζουν τις κινήσεις του κ. Άμπε και του κόμματός του, Κερκόπορτα για την εμπλοκή της Ιαπωνίας σε πόλεμο.

Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Δημοσιογράφος και μεταφραστής. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών (τόσο του γενικού όσο και του ειδικού τύπου) και εκδοτικών οίκων και με ειδίκευση στο Ίντερνετ, τις πολεμικές τέχνες και την Ιαπωνία όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Από το 2012 μέχρι το 2016 έγραφε την εβδομαδιαία στήλη στο GreeceJapan.com "Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο" και το 2020 κυκλοφόρησε το ομότιτλο βιβλίο του. Περισσότερα στη συνέντευξη που είχε δώσει στο GreeceJapan.com.

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ