Δύο μοναδικές συναυλίες με ιαπωνική μουσική για σαμισέν και πιάνο διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Ωδείο Αθηνών αντίστοιχα.
Το μουσικό ντουέτο Shamipia, μια εξαιρετική συνεργασία του Keisho Ohno, μουσικού τσουγκάρου σαμισέν (ιαπωνικό παραδοσιακό έγχορδο μουσικό όργανο) με πρωτοποριακό στυλ ερμηνείας και υψηλή τεχνική παιξίματος, με τον πιανίστα Mamoru Motooka, διακεκριμένου καλλιτέχνη στο χώρο της τζαζ, ροκ, ποπ και κλασικής μουσικής, έρχεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του και μας καλεί να απολαύσουμε το μοναδικό μουσικό κόσμο που δημιουργούν οι δυο ερμηνευτές παντρεύοντας νέα και παλαιά στοιχεία, σε μια μίξη πολιτισμών Δύσης και Ιαπωνίας.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, ώρα 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Φουαγιέ του κτιρίου Μ2 ,
25ης Μαρτίου & Παραλία, Θεσσαλονίκη
Εισιτήρια: 10€, 5€ (μειωμένο)
Τηλ. 2310 895938-9
ΑΘΗΝΑ
Σάββατο 10 Νοεμβρίου, ώρα 20:30
Ωδείο Αθηνών – Aίθουσα Άρης Γαρουφαλής
Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου Β΄ 17-19, Αθήνα. Τηλ. 210 724 0673
H είσοδος είναι ελεύθερη.
Μουσικό βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=xyeIokCuRlE
Keisho Ohno – Σαμισέν
Γεννημένος στην πόλη Νιιγκάτα (Δ. Ιαπωνία) άρχισε να παίζει Τσουγκάρου σαμισέν σε ηλικία 8 ετών. Το 2006 συμμετείχε στο μεγαλύτερο live μουσικό γεγονός (SXSW) των Η.Π.Α., παίζοντας σαμισέν για πρώτη φορά στα χρονικά της διοργάνωσης και στη συνέχεια πραγματοποίησε περιοδεία σε όλη την Αμερική με τεράστια επιτυχία. Το 2007 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο “Shamisen Spirits” και τo 2008, το δεύτερο με τίτλο “Samurai”. Τον ίδιο χρόνο πραγματοποίησε περιοδεία στην Ευρώπη. Το 2011 ξεκινά δισκογραφική δουλειά στην Ευρώπη με το άλμπουμ “Kamome”. Το 2013 κυκλοφόρησε στη Γαλλία το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο “Spark” και ταυτόχρονα μία ακόμα συλλογή με παραδοσιακά κομμάτια με τίτλο “Kei”. Η επιτυχημένη του καριέρα επεκτάθηκε με τις συναυλίες του όχι μόνο στην Ιαπωνία και την Ευρώπη, αλλά και σε άλλες 30 χώρες και 100 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Παραμένει πάντα πιστός στην αρχή «διατήρησε την παραδοσιακή μουσική έστω κι αν πρέπει συγχρόνως να την “καταστρέψεις”».
Mamoru Motooka – Πιάνο
Από την ηλικία των 17 ετών, ο Mamoru εμφανίστηκε στη σκηνή παίζοντας επαγγελματικά πιάνο και πλήκτρα. Στο ξεκίνημα του συμμετείχε σε ορχήστρα καμπαρέ, γρήγορα όμως, άρχισε να παίζει σε συναυλίες με συνομήλικους του στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό, για να εξελιχθεί σε ένα πολύπλευρο ταλέντο στο χώρο της μουσικής – από ποπ ως τζαζ. Έλαβε μέρος σε διάφορα φεστιβάλ και προσκλήθηκε επίσης να παίξει σε σύμπραξη με την Φιλαρμονική Ορχήστρα Kansai. Έχει κάνει πολλές ηχογραφήσεις και έχει κυκλοφορήσει έναν αριθμό CD.
Τι είναι το Σαμισέν
Πρόκειται για ένα τρίχορδο παραδοσιακό μουσικό όργανο της Ιαπωνίας που παίζεται με πένα. Το σαμισέν έφτασε πριν από περίπου 400 χρόνια στην Ιαπωνία από την Κίνα μέσω των νησιών Οκινάουα (N. Ιαπωνία). Από εκεί έγινε γνωστό στην Όσακα και σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Κατά την εποχή Μέιτζι (1868-1912) το σαμισέν, που συνόδευε τα λαϊκά τραγούδια της περιοχής Τσουγκάρου (ΒΑ Ιαπωνία), εξελίχθηκε σε σόλο όργανο. Τα σαμισέν χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες σύμφωνα με το πάχος του λαιμού τους. Αν και η βασική δομή τους είναι ίδια, ο κάθε τύπος χρησιμοποιείται ανάλογα με το είδος των ιαπωνικών παραδοσιακών τραγουδιών που συνοδεύει.
Στο κύριο σώμα του οργάνου, τέσσερις κολλημένες λωρίδες ξύλου σχηματίζουν το ηχείο, το οποίο είναι καλυμμένο με δέρμα ζώου. Ένα σαμισέν μπορεί να αποσυναρμολογηθεί σε τρία κομμάτια για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση. Το όργανο έχει τρεις χορδές μικρού, μεσαίου και μεγάλου πάχους που είναι φτιαγμένες από μετάξι (σήμερα χρησιμοποιείται και πλαστικό). Το σαμισέν δεν έχει τα τάστα της κιθάρας, οπότε για ένα ακριβές παίξιμο απαιτείται εμπειρία και υψηλή τεχνική όπως στο βιολί. Το όργανο παίζεται με μία πένα που έχει μυτερές γωνίες και είναι μεγαλύτερη από την πένα της κιθάρας. Το παίξιμο μοιάζει αρκετά με αυτό ενός κρουστού οργάνου, λόγω του τρόπου με τον οποίο η πένα χτυπά τις χορδές. Χαρακτηριστικό της μουσικής σαμισέν είναι το γρήγορο τέμπο και ο πλούτος των ηχητικών φθόγγων.
Η αφίσα της συναυλίας στην Αθήνα