Ιαπωνικές ταινίες στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ιστορία του Χιρό Ονόντα του Ιάπωνα στρατιώτη που έζησε κρυμμένος στη ζούγκλα των Φιλιππίνων για 29 χρόνια (έως το 1974) μετά τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας πιστεύοντας ότι ο πόλεμος συνεχιζόταν, ένα διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι και ένα ιαπωνικό τρίπτυχο για το σεξ, τις αφροδισιακές τροφές και τις κρυφές επιθυμίες αποτελούν τις τρεις ταινίες με ιαπωνικό ενδιαφέρον που θα προβληθούν στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το 62ο Φεστιβάλ επιστρέφει στο σπίτι του, τις κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 4 έως την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021. Η γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί σε φυσικούς χώρους, αλλά και online. Θα προβληθούν 197 ταινίες στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, θα προβληθούν 144 ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.
Το πρόγραμμα για όλες τις ταινίες και τα αφιερώματα είναι διαθέσιμο στο www.filmfestival.gr.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

ΟΝΟΝΤΑ – 10.000 ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ

Σκηνοθεσία: Αρτούρ Αραρί
Γαλλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Καμπότζη. 2021, 107′

Πέμπτη 4 Νοεμβριου, 21.00, Παύλος Ζάννας
Προβάλλεται στο κυρίως πρόγραμμα του τμήματος ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Η ταινία που άνοιξε το τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών μάς ταξιδεύει στην Ιαπωνία του Ι944. Ο 22χρονος Χίρο Ονόντα, που έχει εκπαιδευτεί ως μυστικός πράκτορας ανακαλύπτει μια κοσμοθεωρία αντίθετη από αυτή της επίσημης γραμμής: δεν αυτοκτονείς, μένεις ζωντανός ό,τι και να γίνει, η αποστολή είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο. ‘Οταν τον στέλνουν στη Λουμπάνγκ, ένα μικρό νησί στις Φιλιππίνες όπου σκοπεύουν να κάνουν απόβαση οι Αμερικανοί, θα αναλάβει να κρατήσει έναν ανταρτοπόλεμο ώσπου να γυρίσουν τα ιαπωνικά στρατεύματα. Η Αυτοκρατορία Θα παραδοθεί σύντομα, αλλά ο Ονόντα Θα παραδοθεί 10.000 μέρες αργότερα.

Tρέιλερ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Σκηνοθεσία: Γιοσίντα Κότα
Ιαπωνία 2021, 70′

Παρασκευή 5/11, 17:00, Τόνια Μαρκετάκη
ΟNLINE 4/11-14/11
Προβάλλεται στο τμήμα ΑNOTHER TAKE

“Ενα αντισυμβατικό τρίπτυχο -με ισόποσες δόσεις θρίλερ, σεξοκωμωδίας και γαστρονομίας- ακολουθεί τις φαινομενικά ασύνδετες ζωές τριών ανθρώπων στην Ιαπωνία και τις ορέξεις τους, τόσο τις μαγειρικές όσο και τις σαρκικές. Συνδετικός κρίκος μεταξύ των τριών είναι ένας ρακένδυτος άνδρας που αυτοαποκαλείται Κουρίτα (έχει, δηλαδή, το όνομα ενός κλασικού ιαπωνικού πιάτου). Ο άνδρας εμφανίζεται και παρουσιάζει στον καθένα από ένα μυστικό. Παρότι ύποπτος και αποκρουστικός, ο Κουρίτα σταδιακά αποκαλύπτει στον καθένα μεγάλες, απολαυστικές αλήθειες σχετικά με τη σεξουαλική τους ενόρμηση… Μια συναρπαστική ιστορία για την παράδοση στην επιθυμία.

Tρέιλερ

 

DRIVE MY CAR

Σκηνοθεσία: Ριούσουκε Χαμαγκούτσι
Ιαπωνία 2021, 179′

Δευτέρα 8/11, 22:00, Oλύμπιον
Προβάλλεται στο τμήμα ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ο Γιουσούκε Καφούκου, θεατρικός ηθοποιός και σκηνοθέτης, είναι παντρεμένος με την αγαπημένη του Ότο, μια σεναριογράφο. Η Ότο πεθαίνει ξαφνικά, αφήνοντας πίσω της ένα μυστικό. Δύο χρόνια αργότερα γνωρίζει τη Μισάκι, μια απρόσιτη γυναίκα που έχει αναλάβει να γίνει σοφέρ του. Μια κινηματογραφική μεταφορά του διηγήματος του Χαρούκι Μουρακάμι (ή, μάλλον, μια «μετάφρασή» του στη γλώσσα των εικόνων) και ταυτόχρονα μια sui generis ταινία δρόμου που μας ταξιδεύει στα μονοπάτια της μοναξιάς, της απώλειας και του πένθους, καθώς διερευνά το βαθύτερο νόημα της καλλιτεχνικής αναπαράστασης ως οικουμενικού εργαλείου κατανόησης της ανθρώπινης φύσης.

Tρέιλερ

 

Οι περιλήψεις των ταινιών είναι από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα