Ιαπωνία: Τουλάχιστον 4 νεκροί και περισσότεροι από 200 τραυματίες από το σεισμό 7,4 βαθμών

Τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες άφησε πίσω του ο σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών που σημειώθηκε στις 23.36 (16:36 ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης 16 Μαρτίου στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά του νομού Φουκουσίμα σε εστιακό βάθος 60 χιλιομέτρων. Δύο λεπτά νωρίτερα ένας μικρότερος σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών είχε ταρακουνήσει την περιοχή. Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους έως ενός μέτρου στους νομούς Μιγιάγκι και Φουκουσίμα η οποία ήρθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Στο λιμάνι Ισινομάκι του νομού Μιγιάγκι καταγράφησαν κύματα ύψους έως 30 εκατοστών.

Εκτός από τους νομούς Φουκουσίμα και Μιγιάγκι, τραυματίες έχουν αναφερθεί στους νομούς Ιουάτε, Ακίτα, Γιαμαγκάτα, Ιμπαράκι, Τοτσίγκι, Νιϊγκάτα, Σαϊτάμα, Καναγκάουα, Γιαμανάσι και Τσίμπα.

Αμέσως μετά το σεισμό περισσότερα από δύο εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, συμπεριλαμβανομένων επτακόσιων χιλιάδων στο Τόκιο. Η ηλεκτροδότηση στις περισσότερες περιοχές αποκαταστάθηκε λίγες ώρες αργότερα. Μέχρι το πρωί της Πέμπτης περισσότερα από τριάντα χιλιάδες νοικοκυριά που εξυπηρετούνται από την Tohoku Electric Power Co. στη βορειοανατολική Ιαπωνία παρέμεναν χωρίς ηλεκτρισμό.

Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε κτίρια, κάποια από τα οποία κατέρρευσαν, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στα συγκοινωνιακά δίκτυα που μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να αποκατασταθούν, όπως δήλωσαν οι αρχές την Πέμπτη. Ένα τρένο της γραμμής Tohoku Shinkansen με περίπου 100 επιβάτες εκτροχιάστηκε μεταξύ των σταθμών Φουκουσίμα και Σιροΐσιζάο χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί. Πολλά δρομολόγια τρένων στην περιφέρεια Τοχόκου έχουν ανασταλεί ενώ έχουν προκληθεί ζημιές και σε αυτοκινητόδρομο στο νομό Μιγιάγκι. Αρκετά εργοστάσια ανάμεσά τους το εργοστάσιο της Tογιότα στο νομό Ιουάτε έχουν διακόψει τη λειτουργία τους.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίς την Πέμπτη ότι δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε πυρηνικά εργοστάσια ενώ τόνισε ότι οι αρχές παραμένουν σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο να σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί. Στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Ντάϊ-ίτσι σήμανε συναγερμός πυρκαγιάς στο κτίριο ενός αντιδραστήρα αλλά δεν διαπιστώθηκαν ζημιές.

Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού στη Φουκουσίμα και το Σεντάι:

Στο Σεντάι, πρωτεύουσα του νομού Μιγιάγκι, προκλήθηκαν ζημιές στον εμβληματικό έφιππο ανδριάντα του Ντάτε Μασαμούνε ιδρυτή της πόλης και ισχυρότερου νταϊμιό της περιφέρειας Τοχόκου. Δείτε το βίντεο:

Βίντεο από τον 8ο όροφο ενός κτιρίου στο Σεντάι:

H στιγμή του σεισμού όπως καταγράφηκε σε ένα εστιατόριο στη Φουκουσίμα:

Ο εκτροχιασμός του Τοχόκου Σινκάνσεν μεταξύ των σταθμών Φουκουσίμα και Σιροΐσιζάο. Ζημιές προκλήθηκαν και στη γέφυρα.

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img