Ιαπωνία: Το πρώτο Εθνικό Μουσείο και Πάρκο για τους Αϊνού

Φωτογραφία: Upopoy National Ainu Museum and Park

UPDATE: Το Μουσείο και Πάρκο άνοιξε την Κυριακή 12 Ιουλίου 2020. Η αλλαγή της ημερομηνίας έγινε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τον ερχόμενο Απρίλιο ανοίγει τις πύλες του στην πόλη Σιραόι του Χοκάιντο το πρώτο εθνικό μουσείο και πάρκο της Ιαπωνίας για τους Αϊνού, την ιδιαίτερη φυλή που κατοικεί στο βόρειο τμήμα της χώρας. Την ίδρυση του είχε προαναγγείλει το 2014 ο Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ιαπωνία και με προοπτική να είναι έτοιμο πριν την έναρξή τους.

Μόλις το 2019, το Ιαπωνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που αναγνώρισε τους Αϊνού ως ιθαγενείς της Ιαπωνίας, προβλέποντας παράλληλα σειρά μέτρων για τη διάσωση και προβολή του πολιτισμού τους που κινδυνεύει να εξαφανισθεί και την αποκατάσταση τους από τις μακρόχρονες διακρίσεις και διωγμούς που έχουν υποστεί.

Φωτογραφία: Upopoy National Ainu Museum and Park

Το Μουσείο είναι το όγδοο εθνικό μουσείο στην Ιαπωνία και πρώτο στο Χοκάιντο και θα περιλαμβάνει θεματικές ενότητες με όλες τις πτυχές του πολιτισμού των Αϊνού όπως τη γλώσσα, την ιστορία, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα, τα επαγγέλματα κ.α.

Το Εθνικό Πάρκο είναι ένα υπαίθριο διαδραστικό μουσείο όπου οι επισκέπτες θα βιώνουν την καθημερινότητα και του άρρηκτα συνδεδεμένου με τη φύση πολιτισμού των Αϊνού. Θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μουσική και τα τραγούδια τους, να δοκιμάσουν τα παραδοσιακά μουσικά όργανα μουκκούρι (άρπα στόματος) και τονκόρι (πεντάχορδο όργανο) και να χορέψουν στους ρυθμούς τους, να γνωρίσουν παραδοσιακές τέχνες και να φτιάξουν έργα ξυλογλυπτικής, χειροτεχνίας (όπως το κέντημα παραδοσιακών μοτίβων), να δοκιμάσουν την κουζίνα τους αλλά και να μάθουν να μαγειρεύουν τα παραδοσιακά πιάτα των Αϊνού, να λάβουν μέρος σε φυσιολατρικές δραστηριότητες, να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής στις παραδοσιακές κατοικίες τους κ.α. Τα παιδιά θα μπορούν να έρθουν κοντά στον πολιτισμό τον Αϊνού μέσω παραδοσιακών παιχνιδιών και δραστηριοτήτων.

Φωτογραφία: Upopoy National Ainu Museum and Park

Το Εθνικό Μουσείο και Πάρκο των Αϊνού βρίσκεται σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον στη λίμνη Πορότο, εκεί που ήταν το μουσείο-χωριό Protokotan που είχαμε παρουσιάσει σε αφιέρωμα μας (2015). Η ονομασία του καινούργιου μουσείου και πάρκου είναι “Upopoy” (σε ελεύθερη μετάφραση “τραγουδώντας ομαδικά”).

Η πόλη Σιραόι απέχει περίπου 40 λεπτά από το αεροδρόμιο New Chitose που εξυπηρετεί την πρωτεύουσα του Χοκάιντο, Σαπόρο. Η πτήση από το Τόκιο διαρκεί μία ώρα και σαράντα λεπτά.

Φωτογραφία: Upopoy National Ainu Museum and Park

Στη σελίδα μας Αφιέρωμα στους Αϊνού δείτε το βίντεο με παραδοσιακό χορό τους που παρά την επιθυμία των Αϊνού δεν θα συμπεριληφθεί τελικά στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Τελετής Έναρξης των Ολυμπαικών Αγώνων.

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ