Πιστό στην αγάπη του για τον ιαπωνικό κινηματογράφο, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει και φέτος (3-13 Νοεμβρίου 2016) παρουσίες από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό η ταινία του Γιόσουκε Τακέουτσι «Ο σπορέας», στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες το Harmonium του Κότζι Φουκάντα και στις Ειδικές Προβολές Το μυστικό του σκοτεινού θαλάμου του «Μαύρου Πρίγκηπα του ιαπωνικού Νέου Κύματος» Κιγιόσι Κουροσάουα.
Τέλος, στο αφιέρωμα στον Γάλλο δημιουργό Φιλίπ Γκραντριέ, η ταινία «Μπορεί η ομορφιά να ενίσχυσε την απόφασή μας: Μασάο Αντάτσι», όπου ο Γάλλος σκηνοθέτης παρουσιάζει τον 78χρονο Ιάπωνα ακτιβιστή και σκηνοθέτη της αβαν-γκάρντ Μασάο Αντάτσι, ακολουθώντας τον με την κάμερα στους δρόμους του Τόκιο.
Διεθνές Διαγωνιστικό
“Ο σπορέας”
Σενάριο -Σκηνοθεσία: Γιόσουκε Τακέουτσι
Παραγωγή: Ιαπωνία 2016
Ο Μιτσούο μόλις βγήκε από μια ψυχιατρική κλινική μετά από τρία χρόνια και συναντά όλο χαρά τον αδελφό του, Γιούτα, και την ανιψιά του, Τσίε. Μόνο που την επόμενη μέρα ένα τραγικό γεγονός θα διαλύσει την επιφανειακή γαλήνη και θα βυθίσει ολόκληρη την οικογένεια στην οδύνη, τις τύψεις και την αμφιβολία. Ψηλαφίζοντας έννοιες όπως η ενοχή, η συγχώρεση, η μοίρα, κι εγείροντας σημαντικά ηθικά ερωτήματα, το φιλμ σε οδηγεί δίχως ανάσα, σε μια διαδρομή συναισθηματικής έντασης και ψυχολογικής αγωνίας.
Γιόσουκε Τακέουτσι
Γεννήθηκε το 1978. Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Shibaura Institute of Technology στην Ιαπωνία και σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι (2002-2003). Κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στην έκθεση Academie de Port-Royal. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη στην Ευρώπη και στην Αφρική (2003-2004). Επέστρεψε στην Ιαπωνία το 2004.
Πρόγραμμα Προβολών
OΛYMΠION: Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016 – 14:15
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016 – 17:30
Ανοιχτοί Ορίζοντες
Harmonium
Σκηνοθεσία: Κότζι Φουκάντα (γεν. 1980, Τόκιο)
Παραγωγή: Ιαπωνία-Γαλλία 2016
Τα υλικά ενός θρίλερ ή μιας αρχαίας τραγωδίας συνθέτουν εδώ ένα προσωπικό μα εκρηκτικό δράμα για το έγκλημα και την τιμωρία, τη συγχώρεση ή την εκδίκηση, δίχως να προσφέρει εύκολες απαντήσεις. Ο Τόσιο προσλαμβάνει τον Γιάσακα για να δουλέψει στο εργαστήριό του. Αυτός ο παλιός γνώριμος, που μόλις αποφυλακίστηκε, αρχίζει να ανακατεύεται στην οικογενειακή ζωή του Τόσιο.
Πρόγραμμα Προβολών
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016 – 20:30
Eιδικές προβολές
Το μυστικό του σκοτεινού θαλάμου
Σκηνοθεσία: Κιγιόσι Κουροσάουα
Παραγωγή: Γαλλία-Βέλγιο-Ιαπωνία, 2016
Ένας Ιάπωνας μαιτρ των στοιχειωμένων τοπίων επιλέγει για πρώτη φορά να μεταφέρει τη δράση εκτός Ανατολής, για να μιλήσει για τα φαντάσματα που μας επισκέπτονται στην καθημερινότητά μας. Ένας διάσημος Γάλλος φωτογράφος, που πενθεί για τον απρόσμενο θάνατο της γυναίκας του, περνά τον καιρό του τελειοποιώντας τη μέθοδό του στην πρώιμη τεχνική της δαγκεροτυπίας, φτιάχνοντας μοναδικά πορτρέτα σε φυσικό μέγεθος. Ο νέος βοηθός τον οποίο υποδέχεται στο σκοτεινό του εργαστήριο ερωτεύεται την κόρη και μούσα του φωτογράφου. Το ζευγάρι καταστρώνει την απόδρασή του. Αλλά ένα μυστικό που κρύβουν τα πορτρέτα θα τους κόψει το δρόμο…
Κιγιόσι Κουροσάουα
Ο «Μαύρος Πρίγκηπας του ιαπωνικού Νέου Κύματος», σκηνοθέτης, σεναριογράφος, κριτικός και καθηγητής πανεπιστημίου, κινήθηκε για χρόνια στα περιθώρια του εμπορικού κινηματογράφου της χώρας του, μέχρι να λάβει διεθνή αναγνώριση σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Το 2004, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης παρουσίασε μια ανθολογία με έξι από τις καλύτερες ταινίες του.
Πρόγραμμα Προβολών
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 – 23:00
Αφιέρωμα Φιλίπ Γκραντριέ
Μπορεί η ομορφιά να ενίσχυσε την απόφασή μας: Μασάο Αντάτσι
Σκηνοθεσία: Φιλίπ Γκραντριέ
Παραγωγή: Γαλλία, 2011
«Η επανάσταση είναι κι αυτή μια εικόνα. Το ερώτημα είναι πώς μετατρέπει κανείς αυτή την εικόνα σε πραγματικότητα.» Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Μασάο Αντάτσι, έναν 78χρονο Ιάπωνα ακτιβιστή και σκηνοθέτη της αβαν-γκάρντ. Η απάντηση στο ερώτημά του δίνεται μέσα από ένα πειραματικό ντοκιμαντέρ που καταπιάνεται με το θέμα που διατρέχει όλο το σινεμά του Γκραντριέ: πώς κινηματογραφεί κανείς ένα ζωντανό σώμα; Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 2008 στο Τόκιο και η πνευματική τους συγγένεια εκδηλώθηκε αμέσως. Κάθε σκηνοθέτης ανέλαβε να κάνει το πορτρέτο του άλλου. Όταν κινηματογραφούσε τον Αντάτσι, ο Γκραντιέ δεν καταλάβαινε ακριβώς τι έλεγε, λόγω της καθυστέρησης της ταυτόχρονης μετάφρασης. Αλλά, όπως και στις ταινίες μυθοπλασίας, άφησε τα συναισθήματα, το ένστικτο, τις αισθήσεις να τον καθοδηγήσουν. «Το σινεμά δεν είναι κάτι σταθερό», κατέληξε. «Είναι κάτι που ταξιδεύει από τον έναν σκηνοθέτη στον άλλον.»
Πρόγραμμα Προβολών
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016 – 15:15