Ιαπωνία: Το μεγαλύτερο υπόγειο αντιπλημμυρικό έργο στον κόσμο

Update: 3 Ιουνίου 2023
(βίντεο στο τέλος του άρθρου)

Περίπου τριάντα χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, στην πόλη Κασουκάμπε του νομού Σαϊτάμα στην Ευρύτερη Περιοχή του Τόκιο, έχει κατασκευαστεί το μεγαλύτερο υπόγειο αντιπλημμυρικό έργο στον κόσμο. Το Metropolitan Area Outer Underground Discharge Channel (首都圏外郭放水路) ή G-Cans Project κατασκευάστηκε τη χρονική περίοδο 1993-2006 για να μετριάσει την υπερχείλιση ποταμών και καναλιών και τις καταστροφικές πλημμύρες που προκαλούν οι καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες που πλήττουν την περιοχή.

Η εντυπωσιακή αυτή εγκατάσταση αποτελείται από πέντε τεράστια σιλό που συνδέονται με σήραγγες συνολικού μήκους 6,4 χλμ σε βάθος 50 μ. από την επιφάνεια του εδάφους και συλλέγουν τα πλημμυρικά ύδατα μικρών και μεσαίων ποταμών που διαρρέουν την περιοχή. Σε βάθος 22 μ. υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή, ο επονομαζόμενος «Ναός» που αποκαλείται και υπόγειος Παρθενώνας, μήκους 177 μ. και πλάτους 78 μ. με 59 πελώριες κολόνες ύψους 18 μ. που η κάθε μία ζυγίζει 500 τόνους. Από εδώ τα νερά διοχετεύονται με ασφάλεια στον ποταμό Έντο που εκβάλλει στον κόλπο του Τόκιο.

Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται περίπου επτά φορές το χρόνο, όταν το απαιτούν οι ακραίες καιρικές συνθήκες. Τις περιόδους ξηρασίας ο «ναός» είναι ανοιχτός για το κοινό και πραγματοποιούνται ξεναγήσεις.

Φωτογραφίες: Junko Nagata ©GreeceJapan.com

Η ξενάγηση ξεκινάει από το κτήριο που βρίσκεται πάνω από το «ναό». Εδώ υπάρχει το Κέντρο Ελέγχου των εγκαταστάσεων και παρακολούθησης του καιρού.

Το Κέντρο Ελέγχου
Στο Κέντρο Ελέγχου αλλά και στις υπόγειες εγκαταστάσεις έχουν γυριστεί ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και μουσικά βίντεο.
Στο δάπεδο υπάρχει ένας λεπτομερειακός χάρτης της περιοχής. Ο πίνακας στον τοίχο περιγράφει το Metropolitan Area Outer Underground Discharge Channel.

Η είσοδος στον «υπόγειο Παρθενώνα»

Φωτογραφίες του έργου και πλημμυρισμένων περιοχών.
Από εδώ τα πλημμυρικά ύδατα που έχουν συλλεχθεί διοχετεύονται στον ποταμό Έντο.
Nακαγκάουα, ένα από τα ποτάμια που πλημμυρίζει και τα νερά του οδηγούνται σε σιλό του Metropolitan Area Outer Underground Discharge Channel.
To Metropolitan Area Outer Underground Discharge Channel απέχει περίπου μισή ώρα με τα πόδια από το σταθμό Minami-Sakurai (Tobu Noda line).

 

Ένα βίντεο με την είσοδο των πλημμυρικών υδάτων από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και το πέρασμα του Τυφώνα 2 (Mawar) στις 2 Ιουνίου 2023:

Χάρτης

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα