Η Ιαπωνία φιλοξενεί αυτές τις μέρες, εκτός από τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, και την 53η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής (10-17 Ιουλίου) με τη συμμετοχή πέντε μαθητών από την Ελλάδα.
Σε έναν από τους κύριους δρόμους της Ναγκόγια (Χιροκόζι-ντόρι, 広小路通) υπάρχουν μνημεία προς τιμήν επιστημόνων αλλά και λογοτεχνών που έχουν συνδέσει τη ζωή και το έργο τους με την πρωτεύουσα του νομού Αΐτσι. Ανάμεσά τους δύο νομπελίστες φυσικής, ο Ισάμου Ακασάκι και ο Τοσιχίντε Μασκάουα.
O Ισάμου Ακασάκι (赤﨑 勇) γεννήθηκε το 1929 στο νομό Καγκοσίμα και πέθανε το 2021 στη Ναγκόγια. O καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ναγκόγια ήταν ένας από τους τρεις φυσικούς (οι άλλοι δύο ήταν ο Χιρόσι Αμάνο και Σιούτζι Νακαμούρα) που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ του 2014 για την ανακάλυψη της γαλάζιας διόδου εκπομπής φωτός (LED) που επιτρέπει την έκλυση λαμπρού φωτός από ενεργειακά οικονομικές πηγές φωτός. Το κόκκινο και το πράσινο LED είχαν ήδη εφευρεθεί 30 χρόνια νωρίτερα και ο συνδυασμός με το μπλε οδήγησε στα LED που προσφέρουν λευκό φωτισμό.
Ο Τοσιχίντε Μασκάουα (ή Μασουκάουα, 益川敏英) γεννήθηκε το 1940 στη Ναγκόγια και πέθανε το 2021 στο Κιότο. Ήταν και αυτός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια και τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2008 μαζί με τον Μακότο Κομπαγιάσι «για την ανακάλυψη της προέλευσης της σπασμένης συμμετρίας, η οποία προβλέπει την ύπαρξη στη φύση τουλάχιστον τριών οικογενειών από κουάρκς». Το βραβείο μοιράστηκε με τον Γιοϊτσίρο Νάμπου, «για την ανακάλυψη του μηχανισμού της αυτογενούς σπασμένης συμμετρίας στην υποατομική φυσική».