Η νέα έκθεση του Γιώργου Σταματάκη στο Μουσείο Χοκουσάι του Τόκιο

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022 στο Μουσείο Χοκουσάι του Τόκιο η νέα ατομική έκθεση του Γιώργου Σταματάκη. Ο Έλληνας εικαστικός εκθέτει για δεύτερη φορά έργα του στο μουσείο που είναι αφιερωμένο στον Κατσούσικα Χοκουσάι, έναν από τους σημαντικότερους Ιάπωνες καλλιτέχνες όλων των εποχών (το «Κύμα ανοικτά της Καναγκάουα» είναι το πιο γνωστό ιαπωνικό έργο παγκοσμίως).

Όπως είπε στο GreeceJapan.com ο Γιώργος Σταματάκης, η αγάπη του για την ιαπωνική φύση αλλά και τους ανθρώπους της, τον ταξιδεύει ξανά και τακτικά στην Ιαπωνία και είναι πάντα χαρά του να μοιράζεται την καλλιτεχνική του πρακτική.

«Είναι η δεύτερη φορά που παρουσιάζω έργο μου στο The Sumida Hokusai Museum, και αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά, διότι παγιώνει τη σχέση μου με έναν θεσμό που σέβομαι, σε μια χώρα που υπήρξα φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών και που η αισθητική μου αναφορά είναι έντονη. Tο Ai-Zone έρχεται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ιαπωνία, ξεκινώντας από το Akiyoshidai International Art Village, και τους ευχαριστώ πολύ που μου έδωσαν την ευκαιρία να εργαστώ και να δείξω το σώμα του έργου στους εκθεσιακούς τους χώρους, στην συνέχεια, μέρος του έργου, μεταφέρεται στο The Sumida Hokusai Museum έως και το τέλος του 2022 και ακολουθεί η πόλη Χιτά, στην υπέροχη Φουκουόκα».

Όσον αφορά τη θεματική του, ο Έλληνας καλλιτεχνης είπε ότι δανείζεται ηθικούς προβληματισμούς και στοιχεία του ρομαντισμού και στοχεύει στο να φέρει το κοινό κοντά στην υπερδύναμη φύση επιζητώντας έμμεσα επαναπροσδιορισμό της σχέσης του με αυτή. Η χρωματική παλέτα είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένη με το ιαπωνικό ίντιγκο, δηλαδή, το γνωστό στους Ιάπωνες aizome και η δημιουργία των χρωμάτων έγινε αποκλειστικά με την χρήση αυτού του υλικού, αξιοποιώντας ακόμα και τα υπολείμματα του.

Τελειώνοντας, ο Γιώργος Σταματάκης εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όσους συνέδραμαν στην έκθεση: «Θέλω να ευχαριστήσω την Γιουκάρι Σακάτα και τον Κωνσταντίνο Ζηργάνο-Καζολέα για την κινηματογράφηση του έργου στην Ιαπωνία και στην Αθήνα αντίστοιχα, την ελληνική πρεσβεία και τους ιαπωνικούς φορείς καθώς και την Γαληνή Λαζάνη για την επιμέλεια».

Την έκθεση η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ιαπωνία κ. Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς και η σύζυγός του κα Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη.

Ο Γιώργος Σταματάκης με τον Έλληνα Πρέσβη κ. Δημήτριο Καραμήτσο-Τζιρά και τη σύζυγό του κα Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη

Η έκθεση “Ai-zone” του Γιώργου Σταματάκη διοργανώνεται από την UPN Ltd με τη συνεργασία του Akiyoshidai International Art Village και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τόκιο, του Δήμου Σουμίντα και του Sumida River Sumi-Yume Art Project.

Το Μουσείο Χοκουσάι

Φωτογραφίες: Junko Nagata ©GreeceJapan.com

 

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ