Η Μαρία Μπόζη και η Ραφαηλίνα Κλωναρίδου στα Ολυμπιακά νερά της Ενοσίμα – Συνέντευξη στο GreeceJapan.com

日本語

Από τις 2 μέχρι τις 9 Αυγούστου ξεκινάει στην Ενοσίμα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας της κλάσης 470, που είναι και αγώνας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Την Ελλάδα στις Γυναίκες εκπροσωπούν οι Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου. Οι δύο πρωταθλήτριες έχουν εξασφαλίσει από πέρσι την πρόκρισή τους στο Τόκιο, παίρνοντας μάλιστα το πρώτο εισιτήριο για την Ελλάδα για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση.
Συναντήσαμε τις Ελληνίδες ιστιοπλόους στην Ενοσίμα όπου έχουν ήδη ξεκινήσει τις προπονήσεις τους. Το νησάκι Ενοσίμα βρίσκεται στο νομό Καναγκάουα και απέχει περίπου μία ώρα από το Τόκιο. Εκεί είχαν πραγματοποιηθεί οι αγώνες Ιστιοπλοΐας των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων που είχε φιλοξενήσει η Ιαπωνία το 1964 και εκεί θα διεξαχθούν και το 2020.

H Μαρία Μπόζη και η Ραφαηλίνα Κλωναρίδου στην Ιαπωνία. Φωτογραφία: Junko Nagata © GreeceJapan.com

Συνέντευξη: Τζούνκο Ναγκάτα 

Έχετε ήδη πάρει από το 2018 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Άαρχους της Δανίας το πρώτο εισιτήριο της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.  Μιλήστε μας λίγο για την επιτυχία σας.

ΜΜ: Χαρήκαμε πολύ που ήμασταν οι πρώτες που φέραμε αυτήν την πρόκριση, έτσι εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή της χώρας μας μετά από αρκετά χρόνια στους αγώνες 470 Γυναικών. Ωστόσο αυτό μας δίνει και ένα δημιουργικό άγχος για να πετύχουμε αυτά που ονειρευόμαστε και έχουμε βάλει ως στόχους.

ΡΚ: Ήταν πάρα πολύ ωραία εμπειρία, με πολύ μεγάλο άγχος όμως τελικά τα καταφέραμε. Από εδώ και πέρα έχουμε θέσει νέους στόχους και προσπαθούμε να δουλεύουμε όσο το δυνατόν σκληρότερα για να τους πετύχουμε.

Πως ξεκινήσατε την ιστιοπλοΐα; 

ΜΜ: Είμαστε και οι δύο από τη Θεσσαλονίκη, εγώ ξεκίνησα ιστιοπλοΐα στον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης. To σπίτι μου ήταν στην ίδια γειτονιά με τον Όμιλο και πήγαινα εκεί βόλτα με τους γονείς μου. Κάποια στιγμή δοκίμασα, μου άρεσε και από τότε κόλλησα και δεν σταμάτησα.

ΡΚ: Εγώ ξεκίνησα από μικρή ηλικία όπως και η Μαρία. Είχαμε έναν οικογενειακό φίλο που ήταν προπονητής, με πήγε στον Όμιλο, δοκίμασα, μου άρεσε και συνέχισα και εγώ.

Ποιές είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες σας μέχρι τώρα;

ΜΜ: Η μεγαλύτερη επιτυχία μας μέχρι τώρα είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Έχουμε αρκετές διακρίσεις και σε παγκόσμια και σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα νεανίδων, αλλά κοιτάμε πλέον την κατηγορία γυναικών και πως μπορούμε να διακριθούμε σε αυτήν.

Τι αγαπάτε πιο πολύ στο άθλημά σας;

PΚ: Τα πάντα νομίζω. Βέβαια πρώτα από όλα τη θάλασσα. Δεν μπορείς να μην αγαπάς τη θάλασσα και να κάνεις ιστιοπλοΐα. Επίσης μας αρέσει το ότι πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς. Έχεις πάντα κάτι για το οποίο αγωνίζεσαι να το κατακτήσεις. Η ιστιοπλοΐα σου δίνει μία ελευθερία, είναι πάρα πολύ ωραίο άθλημα γενικά.

MM: Συμφωνώ με όλα όσα είπε η Ραφαηλίνα.  Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στην ιστιοπλοΐα είναι η αίσθηση που έχουμε όταν είμαστε σε ένα αγώνα και όταν αρμενίζουμε. Και όλα τα υπόλοιπα που κερδίζει κανείς με την ενασχόληση του με ένα άθλημα που έχει σχέση με τη θάλασσα και τον πρωταθλητισμό.

Μιλήστε μας λίγο για την πόλη σας τη Θεσσαλονίκη. 

MM: Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που αγαπάμε πάρα πολύ, εκεί μεγαλώσαμε. Βέβαια τώρα λείπουμε συνεχώς οπότε δεν τη βλέπουμε συχνά. Είναι πολύ ωραία πόλη, έχει έντονη σχέση με τη θάλασσα, όπως και το μεγαλύτερο μέρος στην Ελλάδα άλλωστε, είναι οι φίλοι μας εκεί, έχουμε μόνο ωραίες αναμνήσεις.

PK: Είναι ένα πάρα πολύ όμορφο μέρος, ο παραλιακός δρόμος είναι εξαιρετικός. Αξίζει κάποιος να την επισκεφθεί γιατί έχει πάρα πολλά πράγματα να δει, επίσης είναι μια πόλη πλούσια σε ιστορία. Συνιστώ σε όσους δεν έχουν πάει να την επισκεφθούν.

Τι σας αρέσει να κάνετε όταν δεν είστε στη θάλασσα;

MM: Κατ’ αρχάς να πούμε ότι και οι δύο σπουδάζουμε, εγώ μόλις τελείωσα την Αρχιτεκτονική, η Ραφαηλίνα σε λίγο τελειώνει το Παιδαγωγικό, οπότε ασχολούμαστε και με τις σπουδές μας αρκετά. Σαν χόμπυ ασχολούμαι πάλι με κάτι που έχει σχέση με τη θάλασσα, το κολύμπι. Μου αρέσει πολύ και προσπαθώ να το κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου. Μιλάμε με τους φίλους μας, προσπαθούμε να έχουμε και κοινωνικές επαφές όσο γίνεται.

PK: Τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο και όταν έχουμε τον περνάμε με τους δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους και τις οικογένειες μας. Οπότε δεν υπάρχει κάτι που κάνουμε συστηματικά στον ελεύθερο χρόνο μας.

MM: Προσπαθούμε να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε την καθημερινότητα.

H Μαρία Μπόζη και η Ραφαηλίνα Κλωναρίδου επιστρέφουν από την προπόνησή τους στα Ολυμπιακά Νερά της Ενοσίμα. © GreeceJapan.com

Έχετε ξαναέρθει στην Ιαπωνία; Ποιές είναι οι εντυπώσεις σας από την προπόνησή σας στην Ενοσίμα και γενικά οι μέχρι τώρα εντυπώσεις σας από την Ιαπωνία.

PK: Είναι η πρώτη φορά που ήρθαμε και μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει πολλά. Έχουμε δει μόνο την Ενοσίμα αλλά θέλουμε να επισκεφθούμε και το Τόκιο. Γενικά μέχρι τώρα η εντύπωση που μας έχει αφήσει η Ιαπωνία είναι πάρα πολύ καλή και ο καιρός για ιστιοπλοΐα είναι εξαιρετικός. Έχει λίγη βροχή παραπάνω αλλά είναι πάρα πολύ ωραία γενικά.

MM: Μας αρέσει το φαγητό, είναι πολύ διαφορετικό από της Ελλάδας και γενικά των ευρωπαϊκών πόλεων που συνήθως επισκεπτόμαστε για ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Ζούμε κάτι εντελώς διαφορετικό και μας αρέσει πολύ που έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την Ιαπωνία. Θα είμαστε είμαστε εδώ ένα μήνα και λίγο παραπάνω και είμαι σίγουρη ότι θα δούμε πολλά πράγματα.

Ποια είναι η εντύπωσή σας από την προπόνηση σας στην Ενοσίμα;

PK: Μέχρι στιγμής έχει καλές καιρικές συνθήκες και η προπόνηση που έχουμε κάνει μέχρι τώρα μας έχει βοηθήσει να προετοιμαστούμε για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που ξεκινάει σε λίγες μέρες. Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένη και τώρα που έχουν σταματήσει και οι βροχές και έχει ξεκινήσει να φυσάει, είναι πάρα πολύ ωραία.

MM: Να προσθέσω και εγώ σε αυτά που είπε η Ραφαηλίνα ότι έχουμε παραλάβει το καινούργιο μας σκάφος και είναι μεγάλη η χαρά μας που το δοκιμάζουμε στα Ολυμπιακά νερά. Προσπαθούμε να το τριμάρουμε και να το σετάρουμε κατάλληλα για τους αγώνες και είμαστε πολύ ευχαριστημένες και με τις καιρικές συνθήκες και τις μέχρι τώρα προπονήσεις μας.

Τελειώνοντας, ένα μήνυμά σας στους αναγνώστες μας;

ΜM: Να έρθουν όσοι μπορούν στην Ενοσίμα να παρακολουθήσουν τους αγώνες από κοντά, είναι δύο πρωταθλήματα στη σειρά, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και στη συνέχεια το test event που θα έρθει όλη η ελληνική Ολυμπιακή ομάδα και θα είναι μεγάλη μας χαρά να δουν το άθλημά μας.

PK: Επίσης καλούμε και τους Έλληνες που ζουν στην Ιαπωνία να έρθουν στην Ενοσίμα να δουν τους αγώνες και να μας γνωρίσουν.

Σας ευχαριστώ πολύ  και σας εύχομαι καλή επιτυχία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

 

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα