Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι δράσεις ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς στη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος που παρουσιάσθηκαν στο 9ο Εθνικό Συνέδριο Γεωπάρκων στην Ιαπωνία. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από 6 έως 8 Οκτωβρίου 2018 στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Mount Apoi, στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας με συμμετοχή 600 αντιπρόσωπων από τα 9 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και τα 44 Εθνικά Γεωπάρκα της Ιαπωνίας μεταξύ των οποίων κυβερνητικά στελέχη, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, πανεπιστημιακοί και μέλη επιστημονικών Ινστιτούτων, εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.
Κύριος ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Στην εναρκτήρια ομιλία του με τίτλο «Γεωπάρκα μια καινοτόμος πρωτοβουλία μέσα από τις δραστηριότητες του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων» παρουσίασε τη σημασία της ανάπτυξης των Γεωπάρκων για την ανάδειξη των μνημείων της γεωλογικής κληρονομιάς και την τοπική ανάπτυξη.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στην περίπτωση του Γεωπάρκου Λέσβου και των συνεργασιών που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με χώρες από όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού τουρισμού στη Λέσβο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε την εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία με το Γεωπάρκο San’in Kaigan από την Ιαπωνία και τις επισκέψεις σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την πόλη Τoyoka στη Λέσβο αλλά και την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου που πραγματοποίησε φέτος για τρίτη χρονιά ασκήσεις πεδίου στη Λέσβο.
Στην παρουσίασή του ο κ. Ζούρος αναφέρθηκε στη συμβολή των Γεωπάρκων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού καθώς και την τοπική ανάπτυξη. Tόνισε τη σημασία γνωριμίας του τοπικού πληθυσμού με τα γεωλογικά μνημεία της περιοχής τους καθώς και τη σημασία διάδοσης της επιστημονικής γνώσης στο κοινωνικό σύνολο. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην αυξανόμενη αναγνώριση των γεωπάρκων και την εκπαιδευτική τους λειτουργία μέσα από την αξιοποίηση των μοναδικής σημασίας και αξίας χαρακτηριστικών τους, τα οποία τα καθιστούν ιδανικές περιοχές εκπαίδευσης. Τονίστηκε επίσης ότι τα Γεωπάρκα είναι περιοχές που παρουσιάζουν στοιχεία για τις συνεχώς μεταβαλλόμενες φυσικές διεργασίες που συγκροτούν τον ζωντανό μας πλανήτη και την εξαιρετική ομορφιά των γεωλογικών σχηματισμών.
Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσιάστηκε το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ως επιτυχημένο παράδειγμα διαχείρισης και ανάδειξης καθώς και η συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη προκαλώντας ιδιαίτερη εντύπωση.
Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι ήταν οι εκπρόσωποι των Εθνικών Γεωπάρκων της Ιαπωνίας, οι οποίοι για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε βάθος για την παγκόσμια διάσταση αλλά και τα αποτελέσματα που φέρνει η ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και η αναγνώριση της UNESCO, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για υποβολή αίτησης αναγνώρισης ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.
Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό ότι το παράδειγμα του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Εφημερίδες, ειδικά περιοδικά αλλά και η κρατική τηλεόραση ζήτησαν συνεντεύξεις και πληροφορίες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην προβολή της Λέσβου ως προορισμού για τουρισμό φύσης, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τουρισμό αλλά και προορισμό εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων.
Πηγή: petrifiedforest.gr