Η Κρήτη συναντά την Οκινάουα !

日本語

Μία σπάνια και ξεχωριστή εκδήλωση διοργανώθηκε στο Δημoτικό Σχολείο Καλυβών Αποκορώνου στα Χανιά της Κρήτης, το απόγευμα της Τρίτης 2 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Μία εκδήλωση όπου συναντήθηκαν η Κρητική παράδοση και λογοτεχνία από τη μία, και ο πολιτισμός και το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα της Ιαπωνίας από την άλλη.

Αρχικά, ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Κωνσταντίνος Πατεράκης, με αφορμή την ανακήρυξη του 2019 ως Παγκόσμιου Έτους Ερωτόκριτου, μίλησε για το έμμετρο αυτό μυθιστόρημα του Βιτσέντζου Κορνάρου και απήγγειλε (από μνήμης, σαν αρχαίος ραψωδός!), εκτενή αποσπάσματα από το αριστούργημα αυτό της Κρητικής λογοτεχνίας του 17ου αιώνα. Ας προστεθει εδώ, ότι γίνονται γιγαντιαίες προσπάθειες, ένταξης του Ερωτόκριτου, στη παγκόσμια άυλη κληρονομιά της UNESCO.

 

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, οι γονείς και τα παιδιά, που παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την σύγχρονη Ιαπωνία, τον τρόπο ζωής της και το εκπαιδευτικό της σύστημα (πρωτοβάθμια εκπαίδευση). Αρχικά οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν ιαπωνικό πράσινο τσάι και στη συνέχεια παρακολούθησαν την παρουσίαση που έκανε η κα Ερασμία Ηλιάκη (με καταγωγή από τις Καλύβες Αποκορώνου και κάτοικος της Οκινάουα), για το εκπαιδευτικό σύστημα των Δημοτικών Σχολείων της Ιαπωνίας.

Η εκδήλωση – που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων – έκλεισε με παρουσίαση παραδοσιακών ιαπωνικών χορών (Σακούρα Όντο και Τάνκο Μπούσι) από την κα Ηλιάκη ντυμένη με παραδοσιακό ιαπωνικό κιμονό. Στο τέλος, όλοι ευχαρίστησαν τον κ. Πατεράκη και την κα Ηλιάκη για τις παρουσιάσεις τους, και την ευκαιρία να βιώσουν αυτή την ιδιαίτερη συνάντηση Κρήτης – Οκινάουας.

Ας σημειώσουμε επίσης ότι, η κα Ηλιάκη, την ίδια εβδομάδα έκανε την ίδια παρουσίαση, σε όλα τα τμήματα και τάξεις του σχολείου Καλυβών, ξεχωριστά! Η κα Ηλιάκη με το γιο της Λεωνίδα (β’ δημοτικού Τοκέσι Σογκάκου, Γιομιτάν Οκινάουας), επισκέφτηκαν και παρακολούθησαν μαθήματα, αλλά και όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου καθώς και συμμετείχαν στην παρέλαση του σχολείου.

Το σχολείο Καλυβών, χρονολογείται περίπου 100 χρόνων, και κάποτε φοίτησαν εκεί, ο παππούς, π. Λεωνίδας Ηλιάκης, όλες οι θείες και όλα τα ξαδέλφια τους. Οι μαθητές του σχολείου Καλυβών, δήλωσαν πανευτυχείς που έμαθαν λεπτομέρειες, όχι μόνο για το νησί της Οκινάουας και την Ιαπωνία γενικότερα, αλλά και για τη σχολική ζωή μαθητών, που φοιτούν σε ένα δημοτικό σχολείο στην άλλη άκρη του κόσμου: την Οκινάουα στη μακρινή Ιαπωνία.

Δείτε και το βίντεο!

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ