Η Φωτογραφία της Ημέρας: Σιμπουσάουα Εϊίτσι

Φωτ.: Junko Nagata © GreeceJapan.com, 16/3/2022

Σαν σήμερα, στις 16 Μαρτίου 1840 γεννήθηκε στην επαρχία Μουσάσι (σήμερα εκεί βρίσκεται η πόλη Φουκάγια του νομού Σαϊτάμα), ο Σιμπουσάουα Εϊίτσι (渋沢 栄一), από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ιαπωνίας, γνωστός ως ο «πατέρας του ιαπωνικού καπιταλισμού». Συμμετείχε στην ίδρυση περισσοτέρων από 500 επιχειρήσεων και οργανισμών, ανάμεσά τους η πρώτη τράπεζα της Ιαπωνίας (η σημερινή Mizuho Bank), το Χρηματιστήριο του Τόκιο, η Tokyo Gas, το Imperial Hotel, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Τόκιο, το πρώτο πανεπιστήμιο θηλέων της Ιαπωνίας, ο ιαπωνικός Ερυθρός Σταυρός κ.α. Ήταν επίσης ενεργός σε ένα ευρύ φάσμα φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων και δημόσιας διπλωματίας και είχε προταθεί για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Πέθανε το 1931 σε ηλικία 91 ετών.

Η μορφή του Σιμπουσάουα θα απεικονίζεται στο νέο χαρτονόμισμα των 10.000 γιεν που θα κυκλοφορήσει το 2024 η Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Στις φωτογραφίες είναι ο ανδριάντας του στο πάρκο Τοκιουαμπάσι στην περιοχή Τσιγιόντα του Τόκιο. Τον αρχικό ανδριάντα είχε φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Φούμιο Ασακούρα -γνωστός ως ο Ροντέν της Ανατολής- για την 2η επέτειο του θανάτου του Σιμπουσάουα στις 11 Νοεμβρίου 1933. Στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου αποσύρθηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα μέταλλά του στις ανάγκες του πολέμου και το 1955 ανεγέρθηκε ο σημερινός ανδριάντας με βάση το έργο του Ασακούρα.

Φωτ.: Junko Nagata © GreeceJapan.com, 16/3/2022

 

Διαβάστε επίσης: Σιμπουσάουα Εϊίτσι, ο «πατέρας του Ιαπωνικού Καπιταλισμού»

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα