Η Φωτογραφία της Ημέρας: Ο «Πατέρας» των Ιαπωνικών Σιδηροδρόμων

Φωτ.: Junko Nagata ©GreeceJapan.com

Ο ανδριάντας του Ινόουε Μασάρου (井上 勝, 1843-1910) στην πλατεία μπροστά από την κεντρική έξοδο Μαρουνόουτσι του Σταθμού του Τόκιο.
Ο Ινόουε θεωρείται ο «πατέρας» των ιαπωνικών σιδηροδρόμων. Γεννήθηκε στο νομό Γιαμαγκούτσι και ήταν γιός ενός σαμουράι του οίκου Χάγκι (γνωστού και ως Τσόσιου) της περιόδου Έντο. Είχε ηγετικό ρόλο στο σχεδιασμό και ανάπτυξη του σιδηροδρόμου στην Ιαπωνία και κατείχε κυβερνητικές θέσεις όπως διευθυντής του Γραφείου Σιδηροδρόμων της Κυβέρνησης, διευθυντής της Υπηρεσίας Σιδηροδρόμων του Υπουργείου Εσωτερικών κ.α. Μετά την αποχώρηση του από την κυβέρνηση, ίδρυσε το 1896 το πρώτο ιδιωτικό εργοστάσιο κατασκευής αμαξοστοιχιών (Kisha Seizo Co., Ltd) στην Ιαπωνία.

* Ο Ινόουε Μασάρου ήταν μέλος της ομάδας γνωστής ως «Οι Πέντε της Τσόσιου» που είχε ταξιδέψει το 1863 στην Αγγλία με σκοπό να μελετήσει τη Δύση. Ανάμεσά τους ήταν και ο μετέπειτα πρωθυπουργός Ιτό Χιρομπούμι.

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ