«Σχεδόν όλη τη ζωή μου ασχολούμουν με την Ελλάδα. Αισθάνομαι τυχερή που γνώρισα την Ελλάδα από την αρχή της ζωής μου» είπε συγκινημένη η κυρία Μάσακο Κίντο, κατά την απονομή του παρασήμου του Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιίας ως αναγνώριση από την Ελληνική Πολιτεία τής προσφοράς της στη μελέτη και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στην Ιαπωνία και την προώθηση των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.
Η σπουδαία Ελληνίστρια, ιστορικός τέχνης, βυζαντινολόγος και ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Γυναικών Κιορίτσου, έλαβε το παράσημο εκ μέρους της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου από τον Έλληνα Πρέσβη στην Ιαπωνία κ. Κωνσταντίνο Κακιούση σε τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 στην πρεσβευτική κατοικία στο Τόκιο.
Ο κύριος Κακιούσης στην προσφώνησή του είπε ότι «η καθηγήτρια Μάσακο Κίντο εργάστηκε ακούραστα για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στην Ιαπωνία ενώ παράλληλα δραστηριοποιόταν στην Ελλάδα με αποκορύφωμα τον καθοριστικό ρόλο της στην αποκατάσταση των τοιχογραφιών του καθολικού της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Σαλαμίνας, προϊόν εξαιρετικής καλλιτεχνικής, πολιτιστικής και τεχνικής συνεργασίας των δύο χωρών.»
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, η κα Κίντο, στον λόγο της στα ελληνικά, είπε: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση, αίσθημα ευθύνης και αγάπης για την πατρίδα σας την Ελλάδα, λαμβάνω αυτήν την ύψιστη τιμητική διάκριση. Είναι για μένα πολύ μεγάλη τιμή να μου την απονείμετε και δεν βρίσκω λόγια αρκετά να σας εκφράσω με ταπεινότητα την μεγάλη μου ευγνωμοσύνη. Μία διάκριση που ούτε μπορούσα ποτέ να φανταστώ στη ζωή μου» και συνέχισε: «Ειλικρινώς όμως, χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί αισθάνομαι πως η Ελλάδα είναι για μένα ήδη η δεύτερη μου πατρίδα και εκτός αυτού, αυτό έγινε φέτος, ακριβώς τώρα που συνταξιοδοτήθηκα από το Πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό έχω την αίσθηση ότι έτσι ολοκληρώθηκε για μένα με την παρασημοφόρηση μία περίοδος της ζωής μου.»
Αναφέρθηκε στην πρώτη φορά που πήγε στην Ελλάδα ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών το 1972, συνεχίζοντας, «πήγα πολλές φορές ξανά στην Ελλάδα, μερικές φορές με την υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση, είτε με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη μελέτη της Βυζαντινής Τέχνης και της Ελληνικής γλώσσας. Χάρη στη βοήθεια της Ελλάδας έχω πολλούς Έλληνες συναδέλφους και φίλους που αγαπάμε και κατανοούμε βαθιά ο ένας τον άλλο. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σ’ όλους τους φίλους που με βοηθούσαν και με αποδέχθηκαν μέχρι σήμερα.»
Για το έργο της στη Σαλαμίνα η κυρία Κίντο είπε: «Ο τελευταίος μεγαλύτερος καρπός των δραστηριοτήτων μου στην Ελλάδα είναι μάλλον η μελέτη των τοιχογραφιών του καθολικού στη μονή Παναγία Φανερωμένη στη Σαλαμίνα, όπου έκανα την αναστήλωση και τον καθαρισμό των τοιχογραφιών στο πλαίσιο ακαδημαϊκού προγράμματος, λεγόμενο Salamina Project με την συνεργασία των Ελλήνων και Ιαπώνων μελετητών» ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις της όπως τη διοργάνωση πολλών συμποσίων μαζί με Έλληνες μελετητές, την ειδική έκθεση της επετείου για το Μαραθώνιο που διοργανώθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση στο Πανεπιστήμιο Γυναικών Κιορίτσου, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη της για την υποστήριξη που της παρείχε το Πανεπιστήμιο στις δραστηριότητές της.
Τελειώνοντας η κυρία Κίντο μίλησε για τη σημασία των νέων στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων: «Από την εμπειρία μου πιστεύω πως η πιο σημαντική και αποτελεσματική λύση για να αναπτύσσονται οι καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, είναι οι ανταλλαγές των νέων ανθρώπων. Η αμοιβαία κατανόηση βγαίνει μόνο από την κατευθείαν εμπειρία στην καθημερινή ζωή και στον τόπο. Έτσι πιστεύω και γι’ αυτό θέλω να βοηθήσω τους νέους να δημιουργήσουν καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Ιαπωνίας, όλο και περισσότερο. Θα ήθελα να συνεισφέρω στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και στις σπουδές για τον ελληνικό πολιτισμό στην Ιαπωνία.»
Παρόντες στην απονομή ήταν η σύζυγος του Έλληνα Πρέσβη κα Ιωάννα Χαρίκλεια Γιαννακάρου, ο κ. Γεώργιος Παρθενίου, Σύμβουλος Α’/Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας, ο κ. Κιγιόσι Καουακούμπο πρύτανης του Πανεπιστημίου Γυναικών Κιορίτσου, η κα Άκικο Μαμπούτσι πρώην διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Δυτικής Τέχνης, ο κ. Τογιόρο Χίντα διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέιεν του Τόκιο, οι κυρίες Τόκικο Σουζούκι και Μαγιούμι Οχάρα ομότιμες καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Μέιτζι Γκακουίν, ο κ. Μιτσιτάκα Σουζούκι αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Τοχόκου Γκακουίν, η κα Μασούε Κάτο καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ρικκιό, ο κ. Γιασούσι Μιταράι πρόεδρος της Ακαδημίας Γυναικών Κιορίτσου, ο κ. Ναότο Χίγκο, ο κ. Τακαάκι Νεμότο, η κα Έικο Κουμπότα πρώην λέκτορας μουσικολογίας της Σχολής Καλών Τεχνών του Τόκιο, ο σύζυγος της κας Κιντό Οσάμου Κίντο και ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Τόκιο καθώς και συγγενείς της κυρίας Κίντο.
Παραβρέθηκε επίσης ο πρόεδρος του Ελληνο-Ιαπωνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Τόνυ Ανδριώτης, ο γενικός γραμματέας της Japan-Greece Society κ. Σιούτζι Καουακάμι και ο επιχειρηματίας κ. Αθανάσιος Φραγκής.
Στις 23 Οκτωβρίου 2021 εγκαινιάζεται στο Τόκιο έκθεση με θέμα «Το Ελληνικό Παραδοσιακό Κέντημα» με παραδοσιακά εργόχειρα που η κυρία Κίντο έχει συλλέξει από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Στην έκθεση θα εκτεθούν επίσης κεντήματα από τη συλλογή της συζύγου του Έλληνα Πρέσβη, κας Ιωάννας Χαρίκλειας Γιαννακάρου.