H Ελλάδα στη Βιβλιοθήκη της Ιαπωνικής Βουλής

日本語

Κείμενο-φωτογραφίες: Junko Nagata ©GreeceJapan.com

Μπαίνοντας ο επισκέπτης στη Βιβλιοθήκη της Ιαπωνικής Βουλής, από τα πρώτα πράγματα που βλέπει είναι μια σκαλισμένη επιγραφή στην ελληνική γλώσσα, πάνω δεξιά στην πρόσοψη του γραφείου υποδοχής.  Αριστερά είναι σκαλισμένη η μετάφραση της επιγραφής στα ιαπωνικά.

«Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΥΜΑΣ». Η πρόταση αυτή, η οποία είναι απόσπασμα από το Kατά Ιωάννην Ευαγγέλιον (Η΄-32, «γνώσεσθε τήν αλήθειαν καί ή αλήθεια ελευθερώσει υμάς»), αποτελεί το εμβληματικό απόφθεγμα της Βιβλιοθήκης της Ιαπωνικής Βουλής. Μάλιστα το καταστατικό του 1948 της Βιβλιοθήκης ξεκινάει: «Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Βουλής ιδρύεται πάνω στην πεποίθηση ότι  η αλήθεια μας ελευθερώνει, και με σκοπό να συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη και τον εκδημοκρατισμό της Ιαπωνίας όπως διακηρύττει το Σύνταγμά μας». Συντάκτης του ο Ιάπωνας βουλευτής και ιστορικός Γκόρο Χανί (1901-1983), τότε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Γερουσίας. Ο Χανί στη διάρκεια των σπουδών του στη Γερμανία είχε πρωτοδεί την επιγραφή «Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΥΜΑΣ» στα γερμανικά στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ (Universität Freiburg).  

Η επιγραφή μπήκε στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης από τον πρώτο πρόεδρο της, τον βουλευτή Τοκουτζίρο Καναμόρι (1886-1959).

Η Βιβλιοθήκη της Ιαπωνικής Βουλής (National Diet Library), είναι μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες παγκοσμίως και ιδρύθηκε το 1948 αρχικά με σκοπό την εξυπηρέτηση των Ιαπώνων βουλευτών σε θέματα δημόσιας διοίκησης. Η κεντρική βιβλιοθήκη άνοιξε στις 5 Ιουνίου του 1948 στα Ανάκτορα της Ακασάκα στο Τόκιο και μεταφέρθηκε στη σημερινη τοποθεσία στο Ναγκάτα-τσο το 1961.

©GreeceJapan.com

Ως η εθνική βιβλιοθήκη της Ιαπωνίας, περιέχει όλα τα βιβλία που εκδίδονται στην Ιαπωνία και επίσης ειδικές συλλογές όπως σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ιαπωνίας, νόμοι, πρακτικά και συνταγματικό δίκαιο, επιστήμη και τεχνολογία, χάρτες, ξένες εκδόσεις σχετικές με την Ιαπωνία κ.α. Επίσης περιέχει συλλογή με σπάνια βιβλία και υλικό από την εποχή του Έντο και νωρίτερα. Εκτός από βιβλία, περιέχει εφημεριδες, περιοδικά, μικροφίλμ, ψηφιακά τεκμήρια, οπτικοακουστικό υλικό, πανεπιστημιακές διατριβές, βιβλία σε γραφή Μπράιγ κ.α. Ο συνολικός αρθιμός των τεκμηρίων της κεντρικής βιβλιοθήκης στο Τόκιο και των παραρτημάτων της ξεπερνά τα 44.000.000.

Σήμερα, είκοσι αιώνες μετά τη γραφή της στην ελληνική γλώσσα, αυτή η φράση «Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΥΜΑΣ» συνεχίζει να υπενθυμίζει στους επισκέπτες της Βιβλιοθήκης της Ιαπωνικής Βουλής τη σπουδαιότητα της γνώσης της αλήθειας αλλά και την παγκοσμιότητα της ελληνικής γλώσσας.

Ευχαριστούμε πολύ τους υπεύθυνους της Βιβλιοθήκης της Ιαπωνικής Βουλής για την άδεια φωτογράφησης.

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

1,829FollowersFollow

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΟ HAIKU.GR

Ιδανικό για δημιουργία σελίδων ποίησης Χάικου, βιβλίων, ανθολογιών, διαγωνισμών, εκδοτικών οίκων κ.α.

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα