Χισανάρι Ματσίντα, ο πρώτος διευθυντής του Εθνικού Μουσείου του Τόκιο

©GreeceJapan.com/ Junko Nagata

Η προτομή του Χισανάρι Ματσίντα (町田久成, 27 Ιανουαρίου 1838 – 15 Σεπτεμβρίου 1897), πρώτου διευθυντή του Αυτοκρατορικού Μουσείου, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Εθνικό Μουσείο του Τόκιο. Ήταν σαμουράι, κυβερνητικός αξιωματούχος και αργότερα βουδιστής μοναχός.

Το 1865 ταξίδεψε ως μέλος μιας 19μελούς ιαπωνικής αποστολής στην Αγγλία με σκοπό να σπουδάσει. Ο Χισανάρι παρακολούθησε μαθήματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (University College London). Στη διάρκεια της παραμονής του στην Ευρώπη επισκέφθηκε αρκετά μουσεία όπως το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο του Λούβρου και εξοικειώθηκε με το σημαντικό ρόλο των μουσείων στη διάσωση, διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Διαπιστώνοντας την αναγκαιότητα ίδρυσης μουσείου στην Ιαπωνία για τη διάσωση πολλών έργων τέχνης που είτε καταστρέφονταν είτε φυγαδεύονταν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του Χαϊμπούτσου κισάκου (του αντιβουδιστικού μένους που επικρατούσε την περίοδο της Παλινόρθωσης Μέιτζι), άρχισε να συλλέγει με δικά του κεφάλαια έργα τέχνης με σκοπό να αποτελέσουν αργότερο μέρος των συλλογών ενός μουσείου.

Η προτομή του βρίσκεται στον κήπο του Εθνικού Μουσείου του Τόκιο.

©GreeceJapan.com/ Junko Nagata
GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα