
Ο Ιτσινοσούκε Ουμεκάουα είναι ανάμεσα στους καθηγητές που θα διδάξουν φέτος στο Λύκειο Επιδαύρου – Διεθνές θερινό σχολείο Αρχαίου Δράματος που θα λειτουργήσει φέτος για τρίτη χρονιά στην Επίδαυρο από τις 2 έως τις 16 Ιουλίου.
Οι συμμετέχοντες θα ερευνήσουν το αριστούργημα της ελληνικής τραγωδίας – Οιδίπους Τύραννος – μέσω αποσπασμάτων της ομώνυμης όπερας του Στραβίνσκι, φιλτραρισμένα από τον κλασσικό ιαπωνικό χορό. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν βιωματικά την ιστορία και το υπόβαθρό του, προκειμένου να εμβαθύνουν στην κατανόησή του και να διευρύνουν τον τρόπο σκέψης τους και τις υποκριτικές τους τεχνικές.
Τα χαρακτηριστικά του κλασσικού ιαπωνικού χορού που προέρχονται από παραδοσιακά ήδη θεάτρου όπως το Καμπούκι και το Νο, περιορίζουν την σκηνική εκφραστική υπερβολή, στοχεύοντας στην πεμπτουσία της υποκριτικής και μεταφέροντας το εσωτερικό συναίσθημα, την αντίληψη του χρόνου και τα βαθιά συναισθήματα μέσα από ελάχιστες κινήσεις. Είναι ένας τρόπος έκφρασης.
Το πρώτο βήμα στον κλασσικό ιαπωνικό χορό είναι ο μαθητευόμενος να μάθει πώς φοριέται η γιουκάτα (καλοκαιρινό κιμονό) ακολουθούμενο από τη διδασκαλία των βασικών του κινήσεων και στη συνέχεια την πρακτική εξάσκηση του χορού. Στο τέλος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν το ταλέντο τους και τις τεχνικές που απέκτησαν σε μια σκηνική παρουσίαση.
Ιτσινοσούκε Ουμεκάουα
Μάστερ του Ιαπωνικού Χορού
Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Νιιγκάτα, ο Ιτσινοσούκε Ουμεκάουα (Ichinosuke Umekawa) ξεκίνησε την καριέρα του στην περίφημη Oμάδα Mπαλέτου του Τόκιο το 2005. Ανάμεσα στις παραστάσεις που συμμετείχε ως χορευτής ξεχωρίζουν το Μπολερό και οι Ελληνική Χοροί σε χορογραφία Μορίς Μπεζάρ καθώς και κλασικά έργα όπως Ζιζέλ και Ωραία Κοιμωμένη.
Μετά από μια επιτυχημένη πορεία και αναγνώριση ως μέλος της Ομάδας Μπαλέτου του Τόκιο, ο Ουμεκάουα άλλαξε πορεία και παρακολούθησε το πρόγραμμα της σχολής εκπαίδευσης ηθοποιών θεάτρου Καμπούκι στο Εθνικό θέατρο της Ιαπωνίας το 2007. Ο Ουμεκάουα αφιέρωσε τα επόμενα τρία χρόνια εκπαιδευόμενος στην τεχνική του θεάτρου Καμπούκι.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Εθνικό Θέατρο της Ιαπωνίας ο Ουμεκάουα είχε την ευτυχή συγκυρία να μαθητεύσει δίπλα στον διάσημο καθηγητή του θεάτρου Καμπούκι και «εθνικό θησαυρό» της Ιαπωνίας, τον Tamasaburo Bando. Ο Bando πήρε υπό την προστασία του τον Ουμεκάουα και με την καθοδήγηση και παρότρυνσή του, ο Ουμεκάουα εμβάθυνε στην τεχνική των παραδοσιακών παραστατικών τεχνών της Ιαπωνίας, Buyoka. Κατά τη διάρκεια της μαθητείας του αυτής ο Ichinosuke δημιούργησε την περσόνα του ως Ιτσινοσούκε Ουμεκάουα.
Μετά την τριετή εκπαίδευσή του, το ερμηνευτικό στυλ του Ουμεκάουα αναπτύχθηκε περιλαμβάνοντας παραστάσεις χορού που συνδύαζαν την κλασσική και τη σύγχρονη μουσική. Ο Ουμεκάουα παρουσίασε αυτές τις καινοτόμες παραστάσεις σε ναούς και μουσεία στην Ιαπωνία και το εξωτερικό. Το καλλιτεχνικό του εκτόπισμα ως ένας Buyoka έχει εξελιχθεί σημαντικά μέχρι σήμερα.
Το Λύκειο Επιδαύρου
Το Λύκειο Επιδαύρου – Διεθνές θερινό σχολείο Αρχαίου Δράματος θα λειτουργήσει φέτος για τρίτη χρονιά στην Επίδαυρο από τις 2 έως τις 16 Ιουλίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το οποίο πιστοποιεί ακαδημαϊκά το πρόγραμμα.
Διαβάστε επίσης
Γνωριμία με τον ηθοποιό του θεάτρου Καμπούκι Ιτσινοσούκε Ουμεκάουα