«Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο» – Η Ιαπωνία σε βιβλίο!

Στις 5 Απριλίου 2012, ο Γρηγόρης Μηλιαρέσης, γνωστός μας από τους κύκλους των εν Ελλάδι ιαπωνόφιλων, μας πρότεινε μια εβδομαδιαία στήλη με “μια φωτογραφία και ένα κείμενο” που “θα εξηγεί τι είναι αυτό που βλέπει ο αναγνώστης”. Δύο μέρες μετά ήρθε ο τίτλος “Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο” (με αναφορά βεβαίως στις ξυλογραφίες ούκιγιο-ε) και στις 8 Απριλίου βγήκε στον αέρα του GreeceJapan το “Εισαγωγή: Χανάμι στο Τόκιο”, ο πιλότος της στήλης.

Από τότε και ως τις 8 Φεβρουαρίου του 2016, κάθε Δευτέρα και για 200 Δευτέρες, τα “Γράμματα” συνέχισαν να έρχονται και υπήρξαν μια από τις πιο πετυχημένες ενότητες του GreeceJapan με χιλιάδες λάικ, κοινοποιήσεις και σχόλια. Και τώρα, πολλά από αυτά αλλά και αρκετά καινούρια έγιναν βιβλίο με τον ίδιο τίτλο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις 24γράμματα και που δεν μπορεί να λείπει από καμία βιβλιοθήκη τόσο ημών των… δηλωμένων ιαπωνόπληκτων όσο και των νεοεισερχόμενων στον θαυμαστό και παράξενο κόσμο της Ιαπωνίας· ειδικά για μας που είμαστε της σχολής του βιβλίου, η Ιαπωνία ζωντανεύει αλλιώτικα στο τυπωμένο χαρτί.

Τα “Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο” είναι απαντήσεις σε πολλά άγνωστα και γνωστά της καθημερινότητας, του πολιτισμού και της ιστορίας της Ιαπωνίας, γραμμένες όπως όλα τα κείμενα του Μηλιαρέση, με εγκυρότητα, διεισδυτικότητα και αξιοπιστία που δεν συναντούμε συχνά σε κείμενα σχετικά με την Ιαπωνία. Πρόκειται για μια ζωντανή εγκυκλοπαίδεια της Ιαπωνίας που δεν κουραζόμαστε να ξαναδιαβάζουμε για να ταξιδέψουμε ξανά εκεί, για να αποκτήσουμε γνώσεις και για να ανακαλύψουμε γιατί μας γοητεύει. Ο ίδιος, δίνει στον πρόλογο του βιβλίου μια πρώτη απάντηση:

“Τι είναι αυτό που την κάνει ενδιαφέρουσα και συναρπαστική; Μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου όμως ο πιο συνοπτικός τρόπος να το πω είναι ότι καταφέρνει να συνδυάσει με έναν αδιανόητο τρόπο διαμετρικές αντιθέσεις· αυτό ισχύει και για τους μεμονωμένους Ιάπωνες αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της και, τελικά για τη χώρα σαν εθνική οντότητα. Το παρελθόν και το μέλλον, η παράδοση και η καινοτομία, το συνηθισμένο και το ασυνήθιστο, η Ανατολή και η Δύση, το ιδιωτικό και το κοινωνικό, το φανερό και το κρυφό, το νόμιμο και το παράνομο, το τυπικό και το αυτοσχέδιο, το προγραμματισμένο και το αυθόρμητο, το διονυσιακό και το απολλώνιο και κάθε άλλο δίπολο που μπορεί να σκεφτεί κανείς συνυπάρχουν εδώ με έναν τρόπο που αψηφά τις συνηθισμένες ερμηνείες και απαιτεί πολύ βαθιά εμπλοκή προκειμένου οποιαδήποτε απόπειρα κατανόησης να έχει έστω και την ελάχιστη επαφή με την πραγματικότητα”

Για περισσότερες απαντήσεις, διαβάστε το βιβλίο! Μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία, καθώς και στη σχετική σελίδα των εκδόσεων ενώ η ίδια η στήλη, υπάρχει βεβαίως πάντα εδώ στο GreeceJapan.

Α, και περιμένουμε τον 2ο τόμο!

Φωτογραφία: Άτσουκο Τογιάμα

Γρηγόρης Α. Μηλιαρέσης

Δημοσιογράφος, μεταφραστής και ξεναγός. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών (τόσο του γενικού όσο και του ειδικού τύπου) σάιτ και εκδοτικών οίκων και με ειδίκευση στο Ίντερνετ, τις πολεμικές τέχνες και την Ιαπωνία όπου και ζει μόνιμα από το 2011.
Διαβάστε περισσότερα στη συνέντευξη που μας είχε δώσει.

Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο
Συγγραφέας: Γρηγόρης Α. Μηλιαρέσης
Φωτογραφίες: Γρηγόρης Α. Μηλιαρέσης
1η έκδοση: Αθήνα, Απρίλιος 2020
Σελίδες: 437
Διάσταση σελίδας: 15×21 cm
ISBN: 978-618-54694-29
Εκδόσεις: 24γράμματα

 

 

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΑΣ!ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣΜπορείτε να το παραγγείλετε εδώ

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2023
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Ροή άρθρων

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ