Γιώργος Μαρσέλλος – Ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος του Τόκιο 1964, στο GreeceJapan.com

日本語

Ο Γιώργος Μαρσέλλος παραλαμβάνει την Ολυμπιακή Φλόγα από την Πρωθιέρεια Αλέκα Κατσέλη στην Αρχαία Ολυμπία | Φωτ. αρχείο Γιώργου Μαρσέλλου

Σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 12 Μαρτίου, η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία και θα ξεκινήσει το μακρινό της ταξίδι για το Τόκιο. Η Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου θα παραδώσει το Ολυμπιακό Φως στην Ολυμπιονίκη της σκοποβολής Άννα Κορακάκη, την πρώτη γυναίκα στην ιστορία που επιλέχθηκε να είναι η πρώτη Λαμπαδηδρόμος.
Στον ίδιο ιερό τόπο πριν 56 χρόνια, στις 21 Αυγούστου του 1964, η Φλόγα άναψε ξανά για το Τόκιο. Το Ολυμπιακό Φως παρέλαβε ο Γιώργος Μαρσέλλος από την Πρωθιέρεια Αλέκα Κατσέλη. Εκτός από πρώτος Λαμπαδηδρόμος της Ολυμπιάδας του Τόκιο 1964 ήταν και σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής και εισήλθε πρώτος στο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο στην τελετή έναρξης της 10ης Οκτωβρίου 1964.

Ο Γιώργος Μαρσέλλος (γεν. 1936) είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού στίβου και έχει διακριθεί στα 110μ με εμπόδια, το άλμα εις ύψος και το δέκαθλο. Στην Ολυμπιάδα του Τόκιο αγωνίστηκε στα 110μ. εμπόδια. Την περίοδο 1975-1982 ήταν πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Ήταν μεγάλη τιμή αλλά και συγκίνηση να μιλήσω με τον πρώτο Λαμπαδηδρόμο των Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν το 1964 στην πατρίδα μου και τον ευχαριστώ θερμά που μοιράζεται με τους αναγνώστες του GreeceJapan.com τις πολύτιμες αναμνήσεις του.

Τζούνκο Ναγκάτα 永田純子

«Το 1964 έγινε η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία παρουσία του τότε Βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου. Παρέλαβα την δάδα με την Ολυμπιακή Φλόγα και έτρεξα μέχρι το μνημείο του Πιερ ντε Κουμπερτέν, όπου άναψα το καντήλι του και συνέχισα ακόμη 500 μέτρα για να παραδώσω την φλόγα στον επόμενο (δεύτερο) δρομέα. Στην τελετή ήταν και ο Φουκουνάκα, δημοσιογράφος της εφημερίδας Γιομιούρι Σίνμπουν τον οποία συνάντησα αργότερα και στο Τόκιο.

Υπήρξα επικεφαλής σημαιοφόρος της Ελληνικής αποστολής, η οποία παρελαύνει πάντα πρώτη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Την έναρξη των Αγώνων κήρυξε ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Χιροχίτο.

H ελληνική αποστολή με σημαιοφόρο τον Γιώργο Μαρσέλλο εισέρχεται πρώτη στο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο | Φωτ. αρχείο Γιώργου Μαρσέλλου

Τελευταίος δρομέας της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας ήταν ο Γιοσινόρι Σακάι, ο οποίος γεννήθηκε στη Χιροσίμα την ημέρα που έγινε η ρίψη της ατομικής βόμβας (6 Αυγούστου 1945) και με τον οποίο είχαμε συναντηθεί όχι μόνο στο Τόκιο αλλά και στην Αθήνα. Ανέβηκε ψηλά και άναψε με τη δάδα τον ολυμπιακό βωμό που έκαιγε καθ’ όλη την διάρκεια των Αγώνων.

Η υποδοχή μου στο Τόκιο ήταν κάτι το εξαιρετικό. Ο Δήμαρχος και άλλοι επίσημοι με δεξιώθηκαν σε διάφορα σημεία του Τόκιο, ως σημαίνον πρόσωπο των Ολυμπιακών αγώνων. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσω ότι για να πάμε από την Αθήνα στο Τόκιο ταξιδεύαμε τρεις μέρες. Η αεροπορική Εταιρεία “KLM”, πέταξε πρώτα από Αθήνα-Κάιρο-Μπαχρέιν μέχρι το Καράτσι (Πακιστάν) όπου διανυκτερεύσαμε. Την επομένη πετάξαμε για το Τόκιο μέσω Καλκούτα-Μπανγκόκ-Μανίλα. Στο Τόκιο περίμενε την Ελληνική Ομάδα πλήθος δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Φουκουνάκα, ο δημοσιογράφος της Γιομιούρι Σίνμπουν που είχα γνωρίσει στην Αρχαία Ολυμπία. Μαζί με τον Φουκουνάκα συναντήσαμε σε μια Ιαπωνική παγόδα τον Γιοσινόρι Σακάι τον τελευταίο Λαμπαδηδρόμο. Ήταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση.

Ο Γιώργος Μαρσέλλος με τον Γιοσινόρι Σακάι | Φωτ. αρχείο Γιώργου Μαρσέλλου
O Γιώργος Μαρσέλλος (3ος από αριστερά) στον προκριματικό των 110μ με εμπόδια, Τόκιο 1964 | Φωτ. αρχείο Γιώργου Μαρσέλλου

Όσους διεθνείς Αγώνες διοργάνωσε η Ιαπωνία, είχαν πάντοτε μεγάλη επιτυχία. Εκείνη την εποχή το 1964, η χώρα ερχόταν από ένα παγκόσμιο πόλεμο. Η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας απέδειξε με την άριστη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων πόσo σπουδαία και ικανή ήταν».

Γιώργος Μαρσέλλος

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

1,797FollowersFollow

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΟ HAIKU.GR

Ιδανικό για δημιουργία σελίδων ποίησης Χάικου, βιβλίων, ανθολογιών, διαγωνισμών, εκδοτικών οίκων κ.α.

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα