Γεωπάρκο Λέσβου: Εκπαιδευτικός προορισμός για Ιάπωνες μαθητές

toyooka-lesvos1

Μοναδικές βιωματικές εμπειρίες απέκτησαν οι μαθητές του σχολείου Toyooka από το Γεωπάρκο San’in Kaigan της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος και το νέο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης.

«Θέλουμε να ζήσουμε στη Λέσβο» δήλωσαν ενθουσιασμένοι οι μαθητές του ιαπωνικού γυμνασίου μετά το τέλος της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος. Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τον υποδιευθυντή του σχολείου κ. Hiroharu Yamamoto, τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό σε θέματα φυσικών επιστημών κ. Miki καθώς και τον καθηγητή Noritaka Matsubara του Πανεπιστημίου Hyogo της Ιαπωνίας και στέλεχος του Γεωπάρκου San’in Kaigan, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος από 17 έως 19 Ιουλίου 2015.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου από την Ιαπωνία αποτελεί συνέχεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε για πρώτη χρονιά πέρσι, με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την καθιέρωση του Γεωπάρκου Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους ως εκπαιδευτικού προορισμού για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων μαθητών από την Ιαπωνία. Το Toyooka High School της Ιαπωνίας έχει σχεδιαστεί ως ένα «υπερ-επιστημονικό» σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Υπουργείο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας. Οι μαθητές του σχολείου ασχολούνται ιδιαίτερα με τη μελέτη διαφόρων επιστημονικών κλάδων και τις εφαρμογές τους στην κοινωνίας.

Το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Γεωπάρκο Λέσβου, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO

Οι μαθητές από την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης συμμετείχαν στο καινοτόμο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διασχίζοντας το Γεωπάρκο Λέσβου: 300 εκατομμύρια γεωλογικής ιστορίας σε 96 χιλιόμετρα – Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» που σχεδίασε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους ειδικά για τους μαθητές του σχολείου Toyooka. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν να αποκτήσουν γνώσεις μέσα από την εμπειρία και τη βιωματική μάθηση, να ερευνήσουν και να ανακαλύψουν τεκμήρια της γεωλογικής εξέλιξης και ιστορίας σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τεκμήρια της κλιματικής αλλαγής, να καταγράψουν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Γεωπάρκο San’in Kaigan της Ιαπωνίας, να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος, τα γεωλογικά φαινόμενα που ακόμα και σήμερα είναι ενεργά στη Λέσβο και να παρατηρήσουν τα αποτελέσματά τους στο τοπίο αλλά και τη ζωή των ανθρώπων αλλά και να έρθουν σε επαφή με την ιστορία αλλά και τον πολιτισμό της Λέσβου.

Το Σάββατο 18 Ιουλίου, οι μαθητές κάνοντας ένα ταξίδι στο γεωλογικό χρόνο, επισκέφτηκαν τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής που ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη και μέχρι το Σίγρι και το Απολιθωμένο Δάσος οι μαθητές κατέγραψαν τους ηφαιστειακούς γεωτόπους της Λέσβου, τις μεγάλες τεκτονικές δομές, τα φυτά και τη σχέση τους με τα πετρώματα, αναζήτησαν τεκμήρια της εξέλιξης της ηφαιστειακής δραστηριότητας, τις αιτίες που την προκαλούν και οι οποίες είναι ενεργές ακόμη και σήμερα. Παρατηρώντας τα πετρώματα και τη γεωλογική δομή της Λέσβου γνώρισαν μεγάλα γεωλογικά ρήγματα, τον υγροβιοτόπο Καλλονής,  τις θερμές πηγές, ανακάλυψαν την ποικιλία του λεσβιακού τοπίου και τους μύθους με τους οποίους συνδέεται.

Ακολούθως επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους και περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις του. Σε κάθε θέση οι μαθητές προσπαθούν να απαντήσουν σε ένα ειδικό ερώτημα ανακαλύπτοντας σταδιακά τα μυστικά της δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους.

Οι μαθητές επισκέφτηκαν επίσης το Κάστρο της Μυτιλήνης, παρατήρησαν τα υλικά δομής του και με επιτυχία ανακάλυψαν τον τρόπο δημιουργίας όλων των πετρωμάτων.

Υπαίθριο εκπαιδευτικό μάθημα στο θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης

Ένα υπαίθριο εκπαιδευτικό μάθημα είχε οργανώσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τους μαθητές από την Ιαπωνία στο νέο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, το οποίο σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Πρόκειται για το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές που υλοποιήθηκε στο Πάρκο Νησιώπης.

Οι μαθητές με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πάτο που έχει προμηθευτεί το Μουσείο στα πλαίσια της ενταγμένης στο ΕΣΠΑ Πράξης «Ανάδειξη και αξιοποίηση απολιθωμένου δάσους νησίδας Νησιώπης» περιηγήθηκαν αρχικά στο θαλάσσιο τμήμα του Πάρκου Νησιώπης και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις υποθαλάσσιες δομές, τα ευρήματα απολιθωμάτων και την υποθαλάσσια χλωρίδα. Ακολούθως, οι ιάπωνες μαθητές συμμετείχαν σε ειδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες γνωριμίας με το Απολιθωμένο Δάσος στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου Νησιώπης, περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις ανάμεσα από τεραστίων διαστάσεων απολιθωμένους κορμούς δέντρων και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές εργασίες καθαρισμού, συντήρησης και ταυτοποίησης απολιθωμάτων υπό την επίβλεψη των συντηρητών του Μουσείου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με θαλάσσιο μπάνιο στην παραλία της Νησιώπης, όπου οι μαθητές του σχολείου Toyooka κολύμπησαν στα γαλάζια νερά του Αιγαίου μέσα στα οποία φιλοξενούνται τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια τμήματα απολιθωμένων κορμών του πλούσιου δάσους που ζούσε στην περιοχή.

Συνεργασία  με το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου, οι μαθητές του σχολείου Toyooka πραγματοποίησαν ειδική δραστηριότητα συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών με το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Τους μαθητές από την Ιαπωνία υποδέχθηκαν οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, ο Διευθυντής κ. Παναγιώτης Χατζηλάμπρου, η καθηγήτρια αγγλικών κα. Φιλίτσα Πρινίτου, υπεύθυνη για την προετοιμασία των παρουσιάσεων των μαθητών, ο καθηγητής Γυμναστικής κ. Παράσχος Κανλής, υπεύθυνος για τα χορευτικά των μαθητών και η φιλόλογος Ευστρατία Σάββα.

toyooka-lesvos2

Στόχος της συνεργασίας ήταν οι μαθητές να ανταλλάξουν εμπειρίες για τον τρόπο που βιώνουν την έννοια του Γεωπάρκου και τη σημασία του. Οι μαθητές και από τα δύο Γεωπάρκα μέσα από ειδικές παρουσιάσεις που είχαν προετοιμάσει γνώρισαν τα κύρια χαρακτηριστικά του Γεωπάρκου τους, τα γεωλογικά και φυσικά μνημεία τους και τα κύρια στοιχεία τους πολιτισμού τους, τα σχολεία τους και την καθημερινή τους ζωή ως μαθητές, κατέγραψαν ομοιότητες και διαφορές και αναζήτησαν με επιτυχία στοιχεία που τους ενώνουν. Η συνάντηση επιβεβαίωση τη συνέχεια της επικοινωνίας που ξεκίνησε μεταξύ των μαθητών και των σχολείων από τη Λέσβο και την Ιαπωνία την περσινή σχολική χρονιά και την οποία υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν οι μαθητές.

Παρουσίαση έκθεσης για το Απολιθωμένο Δάσος στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO San’in Kaigan της Ιαπωνίας από το Σεπτέμβριο 2015

Οι μαθητές από την Ιαπωνία αναχωρώντας από τη Λέσβο δήλωσαν ότι αγαπούν πλέον το Γεωπάρκο Λέσβου όπως και το δικό τους Γεωπάρκο και ότι επιθυμούν να παραμείνουν στο νησί. Παράλληλα, ευχήθηκαν στο μέλλον να μπορέσουν να επισκεφτούν ως φοιτητές πλέον το Γεωπάρκο Λέσβου για να συμμετάσχουν στα προγράμματα πρακτικής άσκησης και να συνεχίσουν να βιώνουν μοναδικές εκπαιδευτικές εμπειρίες.

Η συνεργασία του Γεωπάρκου Λέσβου με το Γεωπάρκο San’in Kaigan της Ιαπωνίας πρόκειται να συνεχιστεί πιο εντατικά το επόμενο χρονικό διάστημα μέσα από την προετοιμασία και παρουσίαση ειδικής έκθεσης για το Απολιθωμένο Δάσος. Η συγκεκριμένη έκθεση θα παρουσιαστεί από το Σεπτέμβριο του 2015 στα πλαίσια του παγκόσμιου συνεδρίου Γεωπάρκων που θα οργανώσει το Γεωπάρκο San’in Kaigan και θα δώσει τη δυνατότητα παγκόσμιας προβολής της Λέσβου.

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ