Ευκαιρίες για εξαγωγές ελληνικών φρούτων στην Ιαπωνία

Σουπερμάρκετ στο Τόκιο | photo: GreeceJapan.com

Την επίσπευση της υπογραφής διμερών πρωτοκόλλων Ελλάδας- Ιαπωνίας για την εξαγωγή ελληνικών νωπών φρούτων στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ζητεί o Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων και Διακίνησης οπωροκηπευτικών Incofruit Hellas. Τις ευκαιρίες για αύξηση των εξαγωγών σε αυτή την αγορά ανοίγει η εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ιαπωνίας, η οποία, ωστόσο, από μόνη της δεν αρκεί.

«Η οικονομική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, που υπεγράφη τον Ιούλιο και που η έναρξη ισχύος της είναι για τις αρχές του 2019, προβλέπει την κατάργηση των δασμών στον τομέα των φρούτων και λαχανικών, αλλά θα εξακολουθούν να χρειάζονται φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα μεταξύ των Κ-Μ της ΕΕ & της Ιαπωνίας για πρόσβαση σε αυτή την αγορά» εξηγεί ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος της Incofruit, ζητώντας να επισπευθεί η υπογραφή των σχετικών διμερών πρωτοκόλλων.

Πρόωρη συγκομιδή ακτινιδίων

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, εν τω μεταξύ, παρά τις επισημάνσεις για προσοχή των ελεγκτικών Υπηρεσιών στην εφαρμογή  της ισχύουσας Νομοθεσίας παρατηρείται πρόωρη συγκομιδή και διακίνηση ακτινιδίων όχι μόνο των υπερπρώιμων ποικιλιών και χρειάζεται η εγρήγορση των ελεγκτικών αρχών για την μη δυσφήμηση του προϊόντος.

«Αναμένουμε  την έκδοση της Υπ. Απόφασης, με το πέρας της διαβούλευσης, προκειμένου να μην παρατηρηθεί και φέτος διακίνηση ατυποποίητων και κατ’ ευθείαν από τον αγρό προϊόντων χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης της συσκευασίας τους με κίνδυνο τον αφελληνισμό τους (Ιταλοποίησης κλπ)» σημειώνει.

«Είναι ευκαιρία για τα ελληνικά προϊόντα η διατήρηση των κατακτηθέντων μεριδίων στις παραδοσιακές αγορές τους αλλά και στις νέες που κατακτήθηκαν» καταλήγει.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ