Εθνική Γκόλμπολ Γυναικών: Συνέντευξη με την ομοσπονδιακή προπονήτρια Μένη Κεσσανοπούλου

日本語

Με το χάλκινο μετάλλιο γύρισε στην Ελλάδα η Εθνική ομάδα γκόλμπολ γυναικών η οποία συμμετείχε στο διεθνές τουρνουά «2017 Japan Para-Goalball Championship» (4-8 Αυγούστου) στο Chiba Port Arena. Οι Ελληνίδες διεθνείς νίκησαν στο μικρό τελικό την ομάδα της Ν.Κορέας, ενώ η Ιαπωνία κατέκτησε την πρώτη θέση στον τελικό με τον Καναδά. Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν οι αθλήτριες Μαρία Τζάλλα (αρχηγός ομάδας), Βασιλική Άγκο, Κωνσταντίνα Δρίβα, Αικατερίνη Λορέντζου, Αικατερίνη Μαρκαντωνάκη, Ελένη Χαλκιαδάκη και οι προπονητές Μένη Κεσσανοπούλου και Χριστόφορος Σιζόπουλος (βοηθός προπονητή).

Η κα Κεσσανοπούλου, προπονήτρια με μεγάλη εμπειρία – ήταν η προπονήτρια της Εθνικής Γυναικών και στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 – μίλησε στο GreeceJapan.com για τη συμμετοχή της ομάδας στο ιαπωνικό τουρνουά και για το άθλημα του γκόλμπολ στην Ελλάδα.

Συνέντευξη στην Τζούνκο Ναγκάτα

Γυρίσατε από την Ιαπωνία με το χάλκινο μετάλλιο. Μιλήστε μας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο διεθνές τουρνουά «2017 Japan Para-Goalball Championship».

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμμετοχή. Ήταν η δεύτερη και τελευταία συμμετοχή της ομάδας μας, μέσα στο 2017 σε διεθνή διοργάνωση και μάλιστα έναν περίπου μήνα πριν την συμμετοχή μας στο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας στην Φιλανδία. Μας δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουμε τακτικές και σχήματα, να αγωνιστούμε μετά από ένα μεγάλο ταξίδι και να βιώσουμε την επίδραση που μπορεί να έχει στην απόδοση. Νιώσαμε κοντά στο κλίμα των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία και ευχαριστούμε θερμά όσους συνέβαλαν σε αυτό!

Ποιές είναι οι εντυπώσεις σας από το ιαπωνικό γκολμπολ αλλά και από τη διοργάνωση του τουρνουά;

Τελευταία συναντηθήκαμε με την ιαπωνική εθνική ομάδα τον Μάιο του 2016 και του 2017 στο Malmo Lady Intercup. Η ιαπωνική ομάδα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Ήταν η πιο γρήγορη ομάδα του τουρνουά και δίκαια στέφθηκε χρυσή! Με κύρια χαρακτηριστικά τη συγκέντρωση και την ταχύτητα κίνησης πιστεύω ότι θα πρωταγωνιστήσει στους Παραολυμπιακούς αγωνες του Τόκιο το 2020.
Οι εντυπώσεις μας από τη διοργάνωση είναι άριστες!  Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους! Ιδιαίτερα  χαρήκαμε τη συγκινητική προσπάθεια ευαισθητοποίησης και διαμόρφωσης στάσεων θετικών προς την αναπηρία μέσω της βιωματικής προσέγγισης  παιδιών, μαθητών κ.α. που παίξανε γκόλμπολ στα κενά μεταξύ των αγώνων. Σας ευχαριστούμε  και για τα όμορφα μουσικά δρώμενα! Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους εθελοντές μας! Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία, για όλα!

Στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 η Εθνική γκόλμπολ γυναικών είχε κατακτήσει την 8η θέση, ήσασταν και τότε η προπονήτρια της ομάδας. Αφού σας ευχηθούμε να έρθετε ξανά στην Ιαπωνία για τους Παραολυμπιακούς, ποιές είναι οι αγωνιστικές σας υποχρεώσεις στη συνέχεια προκειμένου να πάρετε το εισιτήριο της πρόκρισης για το Tokyo2020;

Η πρόκριση για τη μέγιστη των διοργανώσεων, τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Από τα Ηπειρωτικά Πρωταθλήματα προκρίνονται μόνο οι Πρωταθλητές, δηλαδή από το Πανευρωπαικό της Α’ κατηγορίας όπου συμμετέχουμε τον επόμενο μήνα θα προκριθεί μόνο η πρώτη χώρα. Μια δεύτερη ευκαιρία θα υπάρξει για τις χώρες που θα προκριθούν απο τα Ηπειρωτικά Πρωταθλήματα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2018 από το όποιο προκρίνονται για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο οι 3 πρώτοι. Μια ακόμη ευκαιρία πρόκρισης θα υπάρξει στο 2019 IBSA World Games από όπου θα προκριθούν οι 2 πρώτες χώρες. Ευχή κι ελπίδα μας είναι να τα καταφέρουμε και θα δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση με όσα μέσα διαθέτουμε.

Μιλήστε μας λίγο για την κατάσταση του γκόλμπολ στην Ελλάδα.

Η οικονομική κρίση στη χώρα μας, εκτός των άλλων έπληξε τον αθλητισμό και ιδιαίτερα τον αθλητισμό των αναπήρων. Ο ανταγωνισμός σε επίπεδο εθνικών ομάδων είναι πολύ υψηλός, ιδιαίτερα στην Α’ κατηγορία. Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν τη δυσκολία χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς ολοκληρωμένη προετοιμασία, προπονητικά καμπ, συμμετοχές σε διεθνείς φιλικούς αγώνες. Στην Ελλάδα υπάρχει επίσης το σοβαρό πρόβλημα εύρεσης νέων αγοριών και ιδιαίτερα νέων κοριτσιών με απώλεια όρασης. Ως εκ τούτου είναι δύσκολο να δημιουργηθούν ομάδες νέων και νεανίδων και να υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο. Απαιτείται ένας σχεδιασμός εύρεσης, προσέγγισης, ενημέρωσης και ένταξης ατόμων με απώλεια όρασης με τη συνεργασία των κατάλληλων φορέων. Ευχόμαστε να βρεθεί η λύση, το γκόλμπολ είναι ένα θαυμάσιο άθλημα άριστα δομημένο πάνω στις ιδιαιτερότητες των ατόμων με απώλεια όρασης που δίνει νόημα και χαρά στη ζωή των αθλητών και αθλητριών που το γνωρίζουν.
Ευχαριστούμε όλους εσάς που στηρίζετε την προσπάθειά μας!

Σας ευχαριστούμε και εμείς για αυτήν τη συνέντευξη.

Chiba Port Arena

Φωτογραφίες: Junko Nagata © GreeceJapan.com

 

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ