Έρευνα σε μαθητές ιαπωνικών μετρά την αλλαγή της εγκεφαλικής δραστηριότητας στη μελέτη μιας νέας γλώσσας

Την αλλαγή της εγκεφαλικής δραστηριότητας στη μελέτη μιας νέας γλώσσας μέτρησε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο σε 15 εθελοντές μαθητές ιαπωνικών από την Ευρώπη.

 

Η σχετική έρευνα έγινε από τον Δρα Κουνιγιόσι Σακάι καθηγητή νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Τόκιο και την ομάδα του στο ίδιο πανεπιστήμιο, έχει τίτλο “Modality-Dependent Brain Activation Changes Induced by Acquiring a Second Language Abroad” (“Αλλαγές στην ενεργοποίηση του εγκεφάλου που εξαρτώνται από την εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας στο εξωτερικό”) και είχε σαν αντικείμενο μελέτης την εγκεφαλική δραστηριότητα 15 εθελοντών που μετακόμισαν στο Τόκιο από διάφορες χώρες και που ξεκίνησαν να μαθαίνουν ιαπωνικά εκεί.

Οι εθελοντές ήταν μεταξύ 20 και 30 ετών, με διαφορετικές ευρωπαϊκές μητρικές γλώσσες, είχαν όλοι μελετήσει στο παρελθόν αγγλικά αλλά όχι ιαπωνικά και δεν είχαν ποτέ ταξιδέψει στην Ιαπωνία.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στις παθητικές ικανότητες (ακρόαση και ανάγνωση) για λόγους σαφήνειας και ακριβέστερων μετρήσεων και κατέγραψε την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων μέσω διαφόρων τεστ ακρόασης και ανάγνωσης πρώτα μετά από ένα διάστημα οκτώ εβδομάδων μαθημάτων και στη συνέχεια μετά από ένα δεύτερο διάστημα μεταξύ έξι και δεκατεσσάρων εβδομάδων μαθημάτων.

Προκειμένου να μετρηθεί η εγκεφαλική λειτουργία, οι συμμετέχοντες έκαναν τα τεστ ενώ βρίσκονταν σε μαγνητικό τομογράφο. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές διαφορές στη ροή του αίματος η οποία μεταφράζεται σε έντονη προσπάθεια, ειδικά στην πρώτη φάση των μαθημάτων, ενώ στη δεύτερη φάση η προσπάθεια (και άρα η εγκεφαλική λειτουργία) μειώθηκε κάπως αφού οι μαθητές άρχιζαν να αναγνωρίζουν τα ιδεογράμματα και τις λέξεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στο “Frontiers in Behavioral Neuroscience” στις 26/3/2021 και είναι διαθέσιμη εδώ.

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ