Επίσκεψη του Ιάπωνα Πρέσβη Γιασουνόρι Νακαγιάμα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Φωτογραφία: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας, κ.Γιασουνόρι Νακαγιάμα, επισκέφθηκε στις 30 Ιουνίου το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνοδευόμενος από τον κ.Τάκου Αραμάκι, Σύμβουλο-Επικεφαλής Αναπληρωτή. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δ. Καραδήμας, συναντήθηκαν μαζί τους στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης των Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ ενημέρωσε τον Πρέσβη ότι το ΕΚΠΑ διαχρονικά έχει στενή συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ιαπωνίας και βρίσκονται σήμερα σε ισχύ διμερείς συμφωνίες συνεργασίας για ανταλλαγή διδακτικού προσωπικού, ερευνητών και φοιτητών με τα Πανεπιστήμια του Keio, Waseda και Ritsumeikan. Επιπροσθέτως, 12 Ιάπωνες φοιτητές φοιτούν σε Τμήματα του ΕΚΠΑ. Επίσης, 4 Ιάπωνες υποψήφιοι διδάκτορες έχουν υποστηρίξει τη διατριβή τους στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Τέλος, τον ενημέρωσε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού και του ευρύτερου επιμορφωτικού έργου του, παρέχει στους φοιτητές του τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους να αποκτήσουν τη γνώση ξένων γλωσσών στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών. Εντύπωση προκάλεσε στον Πρέσβη η αναφορά του Πρύτανη στο διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων αλλά και των αλλοδαπών φοιτητών που φοιτούν στο ΕΚΠΑ για την εκμάθηση της Ιαπωνικής γλώσσας, με αποτέλεσμα από το 2015 έως σήμερα να έχουν εγγραφεί σε μαθήματα Ιαπωνικής γλώσσας συνολικά 849 άτομα. Επίσης, 13 Ιάπωνες φοιτητές στο ΕΚΠΑ έχουν επιλέξει την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας και 15 Ιάπωνες φοιτητές έχουν συμμετάσχει στο θερινό πρόγραμμα υποτροφιών ελληνικών σπουδών του ΕΚΠΑ “ΘΥΕΣΠΑ”. Παρουσιάστηκαν ακόμα οι ερευνητικές συνεργασίες μελών του ΕΚΠΑ με ομολόγους τους σε Ιαπωνικά Πανεπιστήμια και ιδιαιτέρως μελών ΔΕΠ της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ με Καθηγητές Νομικής Πανεπιστημίων της Ιαπωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1937 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του ΕΚΠΑ ο Ιάπωνας καθηγητής Σινίτσι Ματσουμότο, ο πρώτος που προερχόταν από την Ιαπωνία, ακόμα μια ένδειξη των δεσμών που συνδέουν την πανεπιστημιακή κοινότητα του ΕΚΠΑ με την Ιαπωνία.

Ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 69 Πανεπιστήμια από 44 χώρες τα οποία συμμετέχουν στη χορήγηση των υποτροφιών Ryoichi Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund (SYLFF), το μόνο Ίδρυμα Ανωτάτης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα που συμμετέχει από το 1993 στο πρόγραμμα αυτό που χρηματοδοτείται από το Nippon Foundation. Οι υποτροφίες του προγράμματος SYLFF χορηγούνται σε αριστούχους μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών με ηγετικές ικανότητες και έως σήμερα έχουν χορηγηθεί στο ΕΚΠΑ υποτροφίες σε περισσότερους από 310 φοιτητές που διακρίθηκαν για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τις ηγετικές τους ικανότητες. Εκτός από τη χορήγηση της υποτροφίας, οι φοιτητές που επιλέγονται αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής σε μία σειρά από δραστηριότητες και προγράμματα που προσφέρει το SYLFF. Ειδικότερα, όσοι υπότροφοι SYLFF του Ε.Κ.Π.Α. εκπονούν διδακτορική διατριβή έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα SYLFF Research Abroad (SRA), προκειμένου να μεταβούν σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού για τους σκοπούς της έρευνάς τους. Επίσης, υπότροφοι SYLFF μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα SYLFF Leadership Initiatives (SLI), το οποίο παρέχει χρηματικό ποσό για την εκπόνηση έργων κοινωνικού σκοπού ή τη διοργάνωση φόρουμ, συνεδρίων ή σεμιναρίων πάνω σε κοινωνικά ζητήματα.

Ο κ. Πρέσβης ενδιαφέρθηκε ιδιαιτέρως για τις δυνατότητες ανταλλαγών φοιτητών και καθηγητών μεταξύ του ΕΚΠΑ και Πανεπιστημίων της Ιαπωνίας, καθώς και για την ανάπτυξη των Ιαπωνικών Σπουδών και της διδασκαλίας της Ιαπωνικής Γλώσσας. Επίσης, συζητήθηκε η ενίσχυση των διμερών σχέσεων συνεργασίας και η ανάπτυξη προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ