Επίσκεψη Ιάπωνα Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα – Συναντήσεις με Κατρούγκαλο και Μητσοτάκη

Φωτογραφίες: Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας | www.mofa.go.jp

Την κοινή βούληση ενίσχυσης των ελληνοϊαπωνικών σχέσεων επιβεβαίωσαν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Ιαπωνίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Καζουγιούκι Νακάνε σε συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Νακάνε στην Αθήνα (24-25 Ιουλίου 2018).

Ο κ. Κατρούγκαλος υποδεχόμενος τον Ιάπωνα ομόλογό του εξέφρασε εκ μέρους της Κυβέρνησης την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον ιαπωνικό λαό για την καταστροφή που υπέστη από τις πρόσφατες πλημμύρες στη δυτική Ιαπωνία, ενώ με τη σειρά του ο κ. Νακάνε εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την τραγωδία της Αττικής.

Ο κ. Νακάνε τόνισε τη μακρόχρονη συνεργασία των δύο χωρών ως κύριες ναυτιλιακές χώρες και επισήμανε τις προοπτικές διεύρυνσης των διμερών σχέσεων ενόψει της συμπλήρωσης των 120 χρόνων από την υπογραφή του «Συμφώνου Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας» και των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 αλλά και της υπογραφή της Συμφωνίας Οικονομικής Συνεργασίας ΕΕ-Ιαπωνίας,

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την περιφερειακή και διεθνή συνεργασία και τόνισαν την προσήλωση των δύο χωρών στο διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες για ελεύθερες και ανοιχτές θάλασσες. Επίσης αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες για την ενίσχυση της συνεργασίας με την πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας Οικονομικής Συνεργασίας ΕΕ-Ιαπωνίας. Επίσης ο κ. Νακάσε παρουσίασε στον κ. Κατρούγκαλο τη «Στρατηγική για έναν Ελεύθερο και Ανοιχτό Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό» καθώς και την καινούργια δράση της Ιαπωνίας «Πρωτοβουλία για τη συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια».

Φωτογραφία: Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας | www.mofa.go.jp

Ο Ιάπωνας αναπληρωτής Υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος είναι και μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας της Βουλής των Ελλήνων. Την συνάντηση τους απασχόλησαν οι διμερείς σχέσεις και τρόποι ενίσχυσής τους, καθώς και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Αναφερόμενος στις πρόσφατες καταστροφές σε Ελλάδα και Ιαπωνία με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες αντίστοιχα, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε τη συνεργασία των δύο χωρών στην πρόληψη και αντιμετώπισή τους, με δεδομένο ότι και οι δύο χώρες συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν φυσικές καταστροφές.

Προηγούμενος σταθμός του κ Νακάνε ήταν η Κύπρος, όπου εγκαινίασε την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Λευκωσία, παρουσία και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ