Ένα πρόγραμμα, εμπειρία ζωής! – Οι εντυπώσεις του Πέτρου Καριπίδη από τη συμμετοχή του στο MIRAI 2019

Ένα πρόγραμμα, εμπειρία ζωής!

Ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τις εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εταιρίες με το πανέμορφο Τόκυο!
Ένα αξέχαστο πρόγραμμα ανταλλαγής στο οποίο είχα την δυνατότητα να γνωρίσω φιλόδοξα άτομα του κλάδου μας από όλες τις χώρες τις Ευρώπης, αλλά και από την Ιαπωνία!

Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται MIRAI (=Μέλλον στα Ιαπωνικά), χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας και είναι σε ισχύ τα τελευταία 5 χρόνια. Είναι ένα υψηλής ποιότητας all-inclusive πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών από χώρες της Ε.Ε. στην Ιαπωνία.

Στο γκρουπ 3 του προγράμματος που φέρει τον τίτλο «Economics & Business» είχα την τιμή να συμμετάσχω εγώ φέτος.


Κατά την οκταήμερη παραμονή μας στο Τόκυο, είχα την ευκαιρία να κάνω τα εξής:

– Επισκέφτηκα ιστορικούς ιαπωνικούς ναούς και αξιοθέατα όπου έμαθα για τις δυο κύριες θρησκείες των Ιαπώνων: Βουδισμός και Σίντο.
– Επισκέφτηκα ιαπωνικές εταιρίες – κολοσσούς καθώς και το Υπουργείο εξωτερικών. Θα παραδεχθώ πως αυτό ήταν από τα καλύτερα κομμάτια της επίσκεψης, διότι διαμόρφωσα μια πολύ καλή εικόνα για την κουλτούρα των ιαπωνικών εταιριών.
– Επισκέφτηκα την Χιροσίμα και το Μουσείο Ειρήνης της Χιροσίμα. Η μέρα αυτή ήταν κάπως περίεργη θα έλεγα. Οι άνθρωποι έδειχναν πάρα πολύ φιλικοί και πουθενά δεν ένιωσα το αίσθημα «Οι αμερικανοί φταίνε!» κάτι που δείχνει, κατά την άποψή μου, ανωτερότητα χαρακτήρα. Είμαι εντυπωσιασμένος.

– Φιλοξενήθηκα από οικογένεια Ιαπώνων στο νησί Eτατζίμα και έμαθα πως ζουν την καθημερινότητά τους οι τυπικοί Ιάπωνες. Δεν πρόκειται να ξεχάσω αυτή την εμπειρία ποτέ. Μολονότι είχαμε μόνο 2 μέρες μαζί, ήταν σαν να γνωριζόμασταν από πάντα. Με τους «mami & papi» όπως τους άρεσε να τους αποκαλώ αφού τα ονόματά τους ήταν πολύ δύσκολα να τα απομνημονεύσω, φτιάξαμε ιαπωνικά φαγητά, γράψαμε το όνομά μας στα ιαπωνικά (γνωστό και ως “shuji”), οργανώσαμε μια παραδοσιακή τελετή τσαγιού (γνωστή και ως “Tea ceremony”) και άλλα πολλά!
– Δοκίμασα τις γεύσεις της ιαπωνικής κουζίνας.
– Επισκέφτηκα πανεπιστήμια στην Ιαπωνία όπως το Πανεπιστήμιο Sophia.
– Επισκέφτηκα το Χρηματιστήριο του Τόκυο (Tokyo Stock Exchange). Εκεί, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με εργαζόμενους της JPX καθώς και να μάθω πως λειτουργεί το ιαπωνικό χρηματιστήριο.

Επιπρόσθετα, είχα την δυνατότητα να μιλήσω με τους εκπροσώπους του προγράμματος από την Ιαπωνία, οι οποίοι μου ανέλυσαν τα σημαντικότερα σημεία της κατάστασης της Ιαπωνίας σήμερα.

Έχοντας συμμετάσχει σε ανάλογες ευρωπαϊκές ανταλλαγές φοιτητών, έχω να πω πως αυτή ήταν η καλύτερη σε κάθε επίπεδο. 

Τα οφέλη του προγράμματος, πέρα από την ενδυνάμωση του βιογραφικού σημειώματος, είναι:

1. Δημιουργία επαφών με υψηλού επιπέδου φοιτητές από πανεπιστήμια της Ευρώπης. Μερικά από τα άτομα που γνώρισα θα πάνε το καλοκαίρι για δουλειά/πρακτική σε Investment Banking departments μεγάλων επενδυτικών τραπεζών στο Λονδίνο. Συνδέθηκα με αρκετά άτομα με τα οποία μοιραζόμαστε κοινά ενδιαφέροντα και με τα οποία ακόμα κρατάω επαφή.
2. Ανάπτυξη σχέσεων με την Ιαπωνία που δίνει έναν «επιπλέον πόντο» σε αιτήσεις για πρακτική/εργασία στην Ιαπωνία. Η Ιαπωνία είναι μια χώρα ιδιαίτερη, η οποία δίνει έμφαση «στους δικούς της ανθρώπους». Για τον λόγο αυτό, η καλύτερη συνταγή επαγγελματικής επιτυχίας στην Ιαπωνία είναι να γίνεις «δικός τους άνθρωπος».
3. Ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση των οικονομιών της Ευρώπης αλλά και της Ιαπωνίας. Στις off-the-record συζητήσεις μου με τους συμμετέχοντες του προγράμματος, αναλύσαμε τις πολιτικές των αρνητικών επιτοκίων, την κρίση του 2008 και το οικονομικό περιβάλλον αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
4. Μια μοναδική εμπειρία εξερεύνησης μιας χώρας αρκετά διαφορετικής από τις συνηθισμένες. Η Ιαπωνία είναι μια χώρα αρκετά διαφορετική από τις ευρωπαϊκές χώρες σε διάφορους τομείς, χωρίς βέβαια αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Πεντακάθαροι δρόμοι, σεβασμός στον συνάνθρωπο και χαρούμενοι άνθρωποι είναι η εικόνα που μου έχει μείνει στο μυαλό από το Τόκυο.

Κλείνοντας, πιστεύω πως η Ιαπωνία είναι ένας τρομερός προορισμός για τους ευρωπαίους, διότι προσφέρει κάτι το εξωτικό, κάτι το διαφορετικό και συνάμα κάτι το εκσυγχρονισμένο-με τις μεγαλύτερες πόλεις της να αποτελούν «βωμό» τεχνολογικών καινοτομιών. Προσωπικά, θεωρώ την Ιαπωνία έναν πολύ καλό προορισμό για την εκκίνηση της καριέρας μου και εξετάζω μια μετανάστευση εκεί.

Στόχος του προγράμματος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Ε.Ε. και Ιαπωνίας.

Περισσότερες πληροφορίες αλλά και οι αιτήσεις για το πρόγραμμα βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Οι αιτήσεις συνήθως ξεκινούν στα τέλη του καλοκαιριού. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές άνω των 20 χρόνων με καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Πέτρος Καριπίδης


Το MIRAI είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων από την Ιαπωνία και την Ευρώπη, μικρής διάρκειας, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας. Έχει ως στόχο να προάγει την αμοιβαία κατανόηση, να διευρύνει τη διεθνή αντίληψη σε θέματα της Ιαπωνίας σχετικά με οικονομία, κοινωνία, ιστορία, κουλτούρα, πολίτευμα και εξωτερική πολιτική, και να κοινοποιήσει πληροφορίες σχετικά με τα θέλγητρα της Ιαπωνίας μέσω κοινωνικών δικτύων, κ.α.
Η διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων γίνεται υπό την εποπτεία της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα. Μπορείτε να δείτε την προκήρυξη του MIRAI 2019 στη σελίδα της Πρεσβείας.

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ