Πάνω από το εκδοτήριο της κεντρικής εξόδου του Σταθμού του Ουένο στο Τόκιο υπάρχει ένα έργο υαλογραφίας που δημιούργησε το 1985 ο γνωστός ζωγράφος νιχόνγκα, Ικούο Χιραγιάμα ( 平山 郁夫, 1930-2009) για το άνοιγμα των γραμμών σινκάνσεν Τοχόκου και Τζόετσου. Σο έργο απεικονίζονται βεντάλιες με λουλούδια όπως κερασιές και αζαλέες. Στις βεντάλιες είναι γραμμένα ονόματα νομών που διασχίζουν οι δύο σιδηροδρομικές γραμμές.
Ο Ικούο Χιραγιάμα είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη σειρά έργων του με επίκεντρο τον «Δρόμο του Μεταξιού», τον δρόμο που ακολούθησε η εξάπλωση του βουδισμού στην Κίνα και την Ιαπωνία και στον οποίο συναντήθηκε η Ανατολή με την Ευρώπη. Ο Χιραγιάμα ακολούθησε το δρόμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς την Ανατολή, ταξίδεψε στην Ελλάδα, τη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία και δημιούργησε έργα εμπνευσμένα από αυτά τα ταξίδια του.
O Σταθμός του Ουένο οδηγεί σε πολλά σημαντικά μουσεία που βρίσκονται στο Πάρκο του Ουένο όπως το Εθνικό Μουσείο του Τόκιο, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης του Τόκιο και το Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης, ενώ εκεί βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Τόκιο (προήλθε από τη συγχώνευση το 1949 της Σχολής Καλών Τεχνών του Τόκιο με τη Σχολή Μουσικής του Τόκιο που ιδρύθηκαν το 1887) στο οποίο ο Ικούο Χιραγιάμα σπούδασε και αργότερα διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος (1989–95 και 2001–05).
Έκθεση στην Αθήνα
Το 1979 η Εθνική Πινακοθήκη σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Αθήνα διοργάνωσε ατομική έκθεση του Χιραγιάμα. Ήταν η πρώτη φορά που η Εθνική Πινακοθήκη παρουσίαζε έργα Ιάπωνα ζωγράφου. Όπως γράφει στον πρόλογο του καταλόγου ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, Δημήτριος Παπαστάμος (1923-2008), εκτέθηκαν δύο σειρές έργων με αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του Χιραγιάμα: «Η πρώτη κινείται μέσα στo κλίμα της παραδοσιακής Ιαπωνικής ζωγραφικής που πλουτίζεται με τις προσωπικές εμπειρίες και την ευαισθησία του καλλιτέχνη. Η δεύτερη αποτελεί μια καταγραφή των εντυπώσεων του Χιραγιάμα από το ταξίδι του στην Ελλάδα το 1977 σε σχέδια εμπνευσμένα κυρίως από τον πλούτο των αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων της πατρίδας μας».
Μπορείτε να ξεφυλίσσετε τον κατάλογο της έκθεσης στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης και να δείτε τα έργα ζωγραφικής και σχέδια που εκτέθηκαν. Στον πρόλογο του ο Ικούο Χιραγιάμα αναφέρει την επίδραση του Ελληνισμού στην Ανατολή και τη βουδιστική τέχνη μέσω του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου διοργανώθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη μια έκθεση σύγχρονης ιαπωνικής ζωγραφικής με έργα 170 καλλιτεχνών.