Ένα άρθρο σε ελληνικό περιοδικό του 1886 για τα τατουάζ στην Ιαπωνία!

Και όμως, τα ιαπωνικά τατουάζ ήταν θέμα για τις σελίδες ελληνικού περιοδικού με ημερομηνία έκδοσης 6 Απριλίου 1886. Ο λόγος για το κυριακάτικο περιοδικό του 19ου αιώνα ΕΣΤΙΑ που ξεκίνησε να εκδίδεται το 1876 και σταμάτησε το 1895. 

Το άρθρο Η ΣΤΙΞΙΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑ βασίζεται στο σύγγραμμα «Περί των φυσικών ιδιωμάτων των Ιαπώνων» ενός Γερμανού γιατρού που δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Γιοκοχάμα. Ποιοί και γιατί έκαναν τατουάζ; Σύμφωνα με τον γιατρό Baetz, «η συνήθεια του στίζειν το δέρμα επικρατεί μόνον παρά τω χύδην όχλω..οι αχθοφόροι, οι πεζοδρόμοι, οι παλαισταί..» γενικά όσοι «εισίν αναγκασμένοι να μη αφίνωσι γυμνόν το σώμα, νομίζουσιν ότι δια της στίξεως δύναται να αποκρύψει τη γυμνότητα» και «τα κοσμούντα το δέρμα των στίγματα φαίνονται μακρόθεν ως ενδύματα…».

Σήμερα μπορεί να προκαλέσει γέλιο, έχει όμως ιστορικό ενδιαφέρον και επιπλέον περιγράφει και τον τρόπο που έκαναν τα τατουάζ οι Ιάπωνες τον 19ο αιώνα. 

(από το Αρχείο του GreeceJapan.com)

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ