Ένα -ακόμα- μάνγκα για τη Χιροσίμα

 

Σαράντα χρόνια μετά τον «Ξυπόλητο Γκεν» («Χαντάσι νο Γκεν»), το θρυλικό μάνγκα που δίδαξε σε μια ολόκληρη γενιά τη φρίκη της Χιροσίμα, το θέμα της πρώτης πυρηνικής επίθεσης στην ιστορία της ανθρωπότητας επανέρχεται στα ιαπωνικά κόμικς, αυτή τη φορά μέσω του Ίντερνετ και του «Κοριτσιού που βίωσε την ατομική βομβα» («Γκενμπάκου νι άτα σότζο νο χανάσι»). Το μάνγκα, το οποίο δημοσιεύεται online στα ιαπωνικά και στα αγγλικά ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και ως τώρα έχει διαβαστεί από 190.000 αναγνώστες –ο αριθμός δεν είναι μεγάλος για τα ιαπωνικά δεδομένα αλλά είναι σημαντικός αν λάβει κανείς υπόψη τόσο τη θεματολογία όσο και το μέσο.

Όπως και ο «Ξυπόλητος Γκεν», το «Κορίτσι» είναι βασισμένο σε προσωπικές εμπειρίες από την τραγωδία στη Χιροσίμα∙ αντίθετα με τον Κέιτζι Νακαζάουα, ωστόσο, η δημιουργός του τελευταίου, «Σασουράινο Καναμπούν» (πρόκειται για ψευδώνυμο) μεταφέρει την εμπειρία της γιαγιάς της η οποία ζούσε στη Χιροσίμα την περίοδο εκείνη και την ημέρα της επίθεσης οδηγούσε ένα τραμ περίπου δύο χιλιόμετρα νότια από το σημείο μηδέν. Για πολλά χρόνια η πρωταγωνίστρια της ιστορίας δε μιλούσε για το θέμα θέλοντας να αποφύγει το στίγμα που συνόδευε τους «χιμπακούσα», τους επιζώντες της επίθεσης –αυτός είναι ίσως ο λόγος που η δημιουργός του «Κοριτσιού» λέει την ιστορία χωρίς να δίνει ούτε το δικό της πραγματικό όνομα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, έχει ανακοινώσει ότι φέτος, στις 6 Αυγούστου, 69η επέτειο της επίθεσης, πρόκειται να ανεβάσει ένα νέο επεισόδιο του μάνγκα που θα αφηγείται πάλι την ιστορία όμως αυτή τη φορά από τη μεριά μιας συμμαθήτριας της γιαγιάς της.

 

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ