Ελληνοϊαπωνική ιστορία, αρχιτεκτονική και μία Ιαπωνική πλωτή έκθεση του 1962 στον Πειραιά

ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
©GreeceJapan.com

Η οδός Βασιλίσσης Σοφίας είναι ένας από τους δρόμους της Αθήνας όπου συνεχίζουν να υπάρχουν κτίρια που ευτυχώς γλύτωσαν από την μπουλντόζα της μεταπολεμικής Ελλάδας που κατεδάφιζε μανιωδώς πολλά αριστουργήματα της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής, μάρτυρες της ιστορίας της νεώτερης Ελλάδας.

Απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 55, 57 και 59 υπάρχουν τρεις πολυκατοικίες που χτίστηκαν ταυτόχρονα τη δεκαετία του 1920.
Όπως φαίνονται στις φωτογραφίες από αριστερά προς τα δεξιά, η πρώτη (στον αριθμό 55) σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Κώστα Κιτσίκη (1893-1969) ενώ οι άλλες δύο από τον αρχιτέκτονα και πολιτικό μηχανικό Ανδρέα Κριεζή (1887-1962).

Στην τρίτη πολυκατοικία, στον αριθμό 59 (δεξιά στη φωτογραφία) στεγαζόταν η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα πριν μετακομίσει στον Πύργο των Αθηνών. Σήμερα η Ιαπωνική Πρεσβεία βρίσκεται στο Χαλάνδρι και στεγάζεται σε κτίριο που σχεδίασε ο σημαντικός Ιάπωνας αρχιτέκτονας Κισό Κουροκάουα (γνωστός και για το σχεδιασμό του διάσημου πύργου από κάψουλες στο Τόκιο).

O “Δρομέας” με φόντο τα ιστορικά κτίρια ©GreeceJapan.com

Μεταπολεμικά η Ιαπωνία άνοιξε στην Αθήνα αρχικά προξενείο το 1956 που αναβαθμίστηκε σε πρεσβεία το 1960, την ίδια χρονιά που άνοιξε και η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Τόκιο.

H Ιαπωνική Βιομηχανική Πλωτή Έκθεση του 1962

Δείτε παρακάτω και ένα απόκομμα από την εφημερίδα “Ελευθερία” (11/12/1962) σχετικά με την Ιαπωνική Βιομηχανική Πλωτή Έκθεση στο πλοίο Sakura Maru (28-29/12/1962) όπου αναγράφεται η διεύθυνση της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην οδός Βασ. Σοφίας 59.
Το ιαπωνικό εμπορικό πλοίο Sakura Maru που είχε ναυπηγηθεί την ίδια χρονιά από την Mitsubishi για μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, την Mitsui-OSK Lines Ltd, με τρία καταστρώματα που είχαν μετατραπεί σε εκθεσιακούς χώρους ήταν πλωτή εμπορική έκθεση. Το πλοίο ταξίδευε σε πολλές χώρες παρουσιάζοντας χιλιάδες προϊόντα εκατοντάδων Ιαπώνων κατασκευαστών και επιστρέφοντας στην Ιαπωνία με συμβόλαια εξαγωγών πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Στο πρώτο ταξίδι του το 1962 είχε αγκυροβολήσει και στο λιμάνι του Πειραιά όπου επιχειρηματίες και κοινό είχαν την ευκαιρία να δουν πλήθος ιαπωνικών προϊόντων.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 11/12/1962. Αρχείο GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

1,796FollowersFollow

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΟ HAIKU.GR

Ιδανικό για δημιουργία σελίδων ποίησης Χάικου, βιβλίων, ανθολογιών, διαγωνισμών, εκδοτικών οίκων κ.α.

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα