Έλληνες στον Μαραθώνιο του Τόκιο 2023: Βασίλης Νίκου

Έπειτα από τρία χρόνια αναμονής λόγω της πανδημίας, φέτος έτρεξαν στον Μαραθώνιο του Τόκιο (Κυριακή 5 Μαρτίου) και οι ερασιτέχνες δρομείς. Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με κάποιους από τους Έλληνες δρομείς – συνολικά έτρεξαν 13 άνδρες και 1 γυναίκα – και τους ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκαν μαζί μας τις εντυπώσεις τους από τη συμμετοχή τους αλλά και από την Ιαπωνία!

Ο Βασίλης Νίκου ασχολείται με το τρέξιμο εδώ και έξι χρόνια. Στο διάστημα αυτό έλαβε μέρος σε 11 μαραθώνιους με προσωπικό ρεκόρ 2:40:31 που πέτυχε στον Μαραθώνιο της Βαλένθια. Στο Τόκιο ήταν ο δεύτερος ταχύτερος Έλληνας με χρόνο 2:48:54. 

O Βασίλης Νίκου μετά τον τερματισμό στον Μαραθώνιο του Τόκιο

Στην Ελλάδα η εξέλιξη του τρεξιματικού κινήματος είναι ραγδαία. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με το τρέξιμο και για πολλούς από αυτούς είναι όνειρο να πραγματοποιήσουν έναν μαραθώνιο στη ζωή τους. Η γενέτειρα του μαραθώνιου δρόμου είναι η Αθήνα και οι περισσότεροι Έλληνες δρομείς έχουν σκοπό να τερματίσουν στο Καλλιμάρμαρο, θεωρώντας τον καλύτερο τερματισμό μαραθώνιου παγκοσμίως. Οι Έλληνες ερασιτέχνες αθλητές έχουν εξελίξει τις επιδόσεις τους ανεβάζοντας τον ανταγωνισμό, σε αντίθεση με τους επαγγελματίες αθλητές που παραμένουν σταθεροί.

Η διοργάνωση του Μαραθωνίου της Αθήνας έχει εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και θεωρώ σημαντικό ότι όλοι οι μαραθωνοδρόμοι παγκοσμίως αν είχαν τη δυνατότητα θα έπρεπε να λάβουν μέρος σε αυτήν τη διοργάνωση τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Προσωπικά ασχολούμαι με το τρέξιμο εδώ και έξι χρόνια ερασιτεχνικά, έχοντας συμμετάσχει ήδη σε 11 μαραθώνιους, με προσωπικό ρεκόρ 2:40:31 στον Μαραθώνιο της Βαλένθια το 2019. Το όνειρό μου είναι να πάρω μέρος στους έξι Αbbot World Marathon Majors, έχοντας πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής τους δύο από αυτούς (Βερολίνο, Τόκιο).

Είχα δηλώσει συμμετοχή το 2020 στον Μαραθώνιο του Τόκιο που λόγω της πανδημίας του Covid-19 δεν πραγματοποιήθηκε. Αυτό όμως δεν με σταμάτησε τότε να επισκεφτώ την Ιαπωνία (Τόκιο, Κιότο, Οσάκα), όπου έμεινα και με φανταστικές αναμνήσεις. Η διοργάνωση του Μαραθώνιου του Τόκιο μου έδωσε τη δυνατότητα να διασφαλίσω τη συμμετοχή μου το 2023 όπου και πήρα μέρος.

Η διοργάνωση ήταν άριστη με σημαντική έμφαση στα πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19 και την ασφάλεια των αθλητών. Η διαδρομή δεν μπορώ να πω ότι είναι η πιο γρήγορη από αυτές που έχω τρέξει αλλά δεν υστερεί καθόλου στη διαχείριση τόσο τεχνικά όσο και για το τεράστιο πλήθος των δρομέων που έχει να διαχειριστεί.

Επίσης ήταν εντυπωσιακή η διάθεση των εθελοντών που σίγουρα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ιαπωνικής κουλτούρας. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής υπήρχε κόσμος που σε ενθάρρυνε όλο και περισσότερο. Θεωρώ ότι η εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη όπως και οι Ιάπωνες, ο πολιτισμός τους, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός τους, και η διάθεση τους για βοήθεια.

Γυρίζω πίσω στην Ελλάδα πιστεύοντας κάποια στιγμή ότι θα επιστρέψω στην Ιαπωνία για να γνωρίσω περισσότερα για την ιστορία της, τα μέρη της, τα ήθη και έθιμα της.

Ευχαριστώ πολύ!
Βασίλης Νίκου

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα