Έλληνες στον Μαραθώνιο του Τόκιο 2023: Κωνσταντίνος Κρητικός

Έπειτα από τρία χρόνια αναμονής λόγω της πανδημίας, φέτος έτρεξαν στον Μαραθώνιο του Τόκιο (Κυριακή 5 Μαρτίου) και οι ερασιτέχνες δρομείς. Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με κάποιους από τους Έλληνες δρομείς – συνολικά έτρεξαν 13 άνδρες και 1 γυναίκα – και τους ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκαν μαζί μας τις εντυπώσεις τους από τη συμμετοχή τους αλλά και από την Ιαπωνία!

Για τον Κωνσταντίνο Κρητικό o Μαραθώνιος του Τόκιο ήταν ο 5ος του μαραθώνιος από τότε που ξεκίνησε τις μεγάλες αποστάσεις το 2019. Πέτυχε προσωπικό ρεκόρ ενώ παράλληλα ήταν ο ταχύτερος Έλληνας με χρόνο 2:41:20.

Ο Κωνσταντίνος Κρητικός στον Μαραθώνιο του Τόκιο

Ξεκίνησα να τρέχω μεγάλες αποστάσεις και μαραθώνιο το 2019, με σκοπό να ανταγωνιστώ τον εαυτό μου και να βρω τα όριά μου.

4 χρόνια και 4 μαραθωνίους μετά, ήμουν πολύ τυχερός να κληρωθώ στον Μαραθώνιο του Τόκιο για τον 5ο μου αγώνα.

Κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο αναγνώριζες τους αθλητές που ήρθαν για τον ίδιο σκοπό, από τα χαμόγελα και τiς διατάσεις που όλοι κάναμε να ξεπιαστούμε από την πολύωρη πτήση. Λόγω της πανδημίας και της μεγάλης συμμετοχής, χρειάστηκαν αρκετά δικαιολογητικά προκειμένου να καταφέρουμε να τρέξουμε τα οποία πρόσθεσαν λίγο ακόμα άγχος στην ψυχολογική προετοιμασία για την αγώνα. Μόλις βρέθηκα στην γραμμή της εκκίνησης όμως, όλα ξεχάστηκαν.

Ο καιρός ήταν ιδανικός, 7-10C, χαμηλή υγρασία, συννεφιά με ένα ελαφρύ αεράκι που όμως δεν επηρέαζε την αγωνιστική δράση. Ξεκινάει ο αγώνας και 30.000+ αθλητές ξεχύνονται στους δρόμους του Τόκιο! Άγχος, προσπεράσεις, πτώσεις (ευτυχώς όχι από εμάς) κυριάρχησαν στα πρώτα 2 χλμ.

Όταν άνοιξαν λίγο οι αποστάσεις και όλοι οι αθλητές μπήκαν στον ρυθμό τους, άρχισα να παρατηρώ περισσότερο τους υπόλοιπους αθλητές και τον κόσμο. Οι Ιάπωνες αγαπούν το τρέξιμο και αυτό φάνηκε γιατί παρότι ήσυχοι και μη εκδηλωτικοί, όπως τους επιτρέπει η κουλτούρα τους, γέμισαν τους δρόμους του Τόκιο για 42.195 χλμ! Η διαδρομή ήταν πολύ ωραία μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας. Είχε καθόλη τη διάρκεια πολύ κόσμο και τουλάχιστον 20-30 αθλητές που πήγαιναν σε παρόμοιους ρυθμούς, πράγμα που βοηθάει στη ψυχολογία του αγώνα.

Όσον αφορά την επίδοσή μου, παρότι όλα πήγαιναν ρολόι μέχρι το 30ό χλμ, ώστε να πιάσω τον πρώτο μου στόχο που ήταν το 2:39, τελικά δεν τα κατάφερα και τερμάτισα σε 2:41:20, κάνοντας προσωπικό ρεκόρ κοντά στα 2 λεπτά. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι συνεχίζω να βελτιώνομαι και νιώθω πως ακόμα δεν έχω φτάσει στην καλύτερη δυνατή επίδοση.

Με σωματική κούραση, αλλά και πολύ καλή ψυχολογία από το προσωπικό μου ρεκόρ ήρθε η ώρα να εξερευνήσω την Ιαπωνία που ήδη μου έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις. Παρότι μακρινό ταξίδι, εύχομαι στους Έλληνες μαραθωνοδρόμους να καταφέρουν να επισκεφτούν την Ιαπωνία και να τρέξουν στον Μαραθώνιο του Τόκιο.

Αριγκατό Ιαπωνία, εις το επανιδείν!
Κωνσταντίνος Κρητικός

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα