Η πρώτη αδελφοποίηση Ελλάδας-Ιαπωνίας πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1982, με τη Μυτιλήνη και την παραλιακή πόλη Ουσιμάντο (牛窓町) στο νομό Οκαγιάμα στο νότιο τμήμα της νήσου Χονσού. To 2004 η πόλη μετονομάστηκε σε Σετόουτσι (瀬戸内市) μετά την ενοποίηση με δύο γειτονικές κωμοπόλεις. Η περιοχή έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη Μυτιλήνη όπως οι φυσικές ομορφιές, η καλλιέργεια της ελιάς και το κλίμα Μάλιστα η θάλασσα (Σέτο Ναϊκάι) όπου βρίσκεται το Ουσιμάντο, συχνά αποκαλείται το Αιγαίο της Ιαπωνίας (ή της Ανατολής).
Την 15η επέτειο της αδελφοποίησης (1997) εγκαινιάστηκε στο Ουσιμάντο η Πλατεία Μυτιλήνης ミティリニ広場 (στην πινακίδα στα ελληνικά και αγγλικά αναγράφεται ως πάρκο).
Στη περιοχή βρίσκεται και ο Κήπος με τα Ελαιόδεντρα, ο ένας από τους δύο μεγαλύτερους κήπους με ελαιόδεντρα στην Ιαπωνία – ο άλλος είναι το Πάρκο της Ελιάς στο νησί Σόντο (Σοντοσίμα).