Στις αρχές Οκτωβρίου διοργανώθηκε στην πόλη Κόμπε της Ιαπωνίας μια μοναδική έκθεση με Μπονσάι Ελιές. Παράλληλα διοργανώθηκε ένα σεμινάριο-εργαστήριο (workshop) όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στην πανέμορφη αυτή τέχνη αλλά και να έρθουν κοντά στην Ελλάδα, αφού για πολλούς η Ελιά είναι από τα πιο χαρακτηριστικά και αναπόσπαστα στοιχεία της πατρίδας μας.
Ζητήσαμε από την κυρία Γιοσίε Τοντέ, ιδιοκτήτρια της εταιρείας «Estia Νippon» να μας μιλήσει για την έκθεση και την οποία ευχαριστούμε πολύ.
Συνέντευξη στην Τζούνκο Ναγάτα/ GreeceJapan.com
Συγχαρητήρια για την επιτυχία της έκθεσης, ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι ελάχιστες οι ευκαιρίες που έχουμε στην Ιαπωνία να θαυμάσουμε από κοντά μπονσάι ελιές! Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την έκθεση;
H έκθεση διοργανώθηκε από τους δύο Ιάπωνες των οποίων εκτέθηκαν οι δημιουργίες, τον κ. Μινόρου Ακιγιάμα γνωστό καλλιτέχνη του μπονσάι και τον κ. Ριότζι Τομιζάουα ο οποίος ασχολείται ερασιτεχνικά με τα μπονσάι και έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελαιόδεντρα. Ενθουσιάστηκα με το πάθος τους για το μπονσάι και την αγωνία τους να συνεχισθεί αυτή η παραδοσιακή τέχνη και έτσι αποφάσισα να συμμετάσχω. Επαγγελματικά ασχολούμαι με το εμπόριο ελαιόλαδου και άλλων ελληνικών προϊόντων στην Ιαπωνία και συμμετείχα στην έκθεση με παρουσίαση ελαιόλαδου από την Ελλάδα, με ελιές, διάφορα σκεύη καθώς και με χειροποίητες δημιουργίες μου από ξύλο ελιάς, όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.
Ελιά και μπονσάι, μπορούμε να πούμε ότι αποτελούν ένα σημείο συνάντησης της Ελλάδας με την Ιαπωνία. Πως ξεκίνησε η ιδέα να γίνουν μπονσάι οι ελιές;
Αρχικά, η ιδέα για τα μπονσάι ελιές ήρθε από το εξωτερικό. Μπορεί στην Ιαπωνία να έχει μειωθεί το κοινό που ενδιαφέρεται για τα μπονσάι, όμως στις ξένες χώρες, ιδιαίτερα σε Ευρώπη και ΗΠΑ ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που ασχολούνται με αυτήν την πανέμορφη τέχνη. Επειδή εκεί είναι δύσκολο να δημιουργήσουν με ιαπωνικά δέντρα διαλέγουν δέντρα που υπάρχουν στις χώρες τους και ένα από αυτά είναι τα ελαιόδεντρα. Για τους Ιάπωνες τα μπονσάι ελιές είναι κάτι σπάνιο, πέρα από τη φαντασία τους…. Όμως πιστεύω ότι ταιριάζουν πολύ στο ιαπωνικό σπίτι.
Η έκθεση έχει παρουσιασθεί στην Καναγκάουα, στο Τόκιο και στο Κόμπε. Ποιες είναι οι εντυπώσεις του κοινού που την επισκέφθηκε;
Χάρηκαν πολύ, πραγματικά τους άρεσε, ένοιωθαν το χώρο της έκθεσης σαν μια ανεπανάληπτη εμπειρία, σαν μια γνωριμία με τον κόσμο του θαυμάσιου αυτού δέντρου. Είχα την ευκαιρία να δημιουργήσω και εγώ μπονσάι με ελιές, ήρθα σε επαφή με την παράδοσή μας, κοίταξα ξανά τον πολιτισμό μας. Κι αυτή τη φορά το workshop είχε πολύ κόσμο και επιπλέον έχουμε και πολλές εγγραφές από τους επισκέπτες της έκθεσης που θέλουν να πάρουν και αυτοί μέρος και να μάθουν να δημιουργούν μπονσάι ελιές.
Στην περιοχή του Kansai (Κάνσαϊ) στην πόλη Κόμπε όπου πραγματοποιήθηκε και η έκθεση, υπάρχει το Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Ασίγια. Διοργανώνονται ελληνοϊαπωνικές εκδηλώσεις;
Από ό, τι γνωρίζω παλαιότερα υπήρχε έντονη δραστηριότητα ανάμεσα στις δύο χώρες, μάλιστα μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχε και ελληνικό εστιατόριο. Τώρα έχει μειωθεί πολύ ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν στο Κανσάι και είναι δύσκολο να σχεδιάσουμε κάποιο πρόγραμμα.
Μιλήστε μας λίγο για την εταιρία σας «Estia Nippon»
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά προϊόντα άριστης ποιότητας. Η εταιρεία μας εισάγει Μαστίχα από τη Χίο, τσάι του βουνού, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και άλλα προϊόντα. Για να μιλήσω και στη διάλεκτο της Όσακα, επιλέγουμε έ-ε μον, δηλαδή «τα προϊόντα καλής ποιότητας που δεν βρίσκονται αλλού» και τα παρουσιάζουμε στο ιαπωνικό κοινό.
Πότε είναι η επόμενη έκθεση και το workshop;
Φέτος από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Νοεμβρίου η έκθεση θα γίνει στο Tamagawa-gakuen στο Τόκιο. Του χρόνου το φθινόπωρο, εποχή της ωρίμανσης και συλλογής των ελιών, η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Τόκιο, στο Κόμπε και για πρώτη φορά στο Κιούσου. Σκοπός της έκθεσης αλλά και των σεμιναρίων, δεν είναι μόνο η παρουσίαση των μπονσάι αλλά και η γνωριμία του κοινού με τα ελαιόδεντρα και η κατανόηση της αξίας τους. Όσον αφορά στο workshop, αυτό διοργανώνεται μια φορά το μήνα (εκτός από Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο γιατί δεν είναι κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης) στη Σαγκαμιχάρα του νομού Καναγκάουα και στο Κόμπε. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνεται και στο Τόκιο.
Τελειώνοντας πείτε μας μερικά λόγια για το ελληνικό κοινό και τους αναγνώστες του GreeceJapan.com
Εύχομαι οι σχέσεις των δύο χωρών να αναπτυχθούν περισσότερο. Ξέρετε, εγώ ζω στην περιοχή του Κανσάι όπου οι άνθρωποι έχουν περισσότερα κοινά με τους Έλληνες από ότι σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας. Παράδειγμα οι κάτοικοι της Όσακα συζητάνε πιο δυνατά, είναι αυτό που λέτε στην Ελλάδα, «φωνακλάδες», τους αρέσουν οι κουβέντες, χαρακτηριστικά που συναντάμε στους Έλληνες. Σύντομα θα έχουμε και μια σελίδα στο facebook με τίτλο «Greek Fan Club Meeting in Osaka» και ελπίζω να γίνει η βάση στην περιοχή μας για την ανάπτυξη των σχέσεων Ιαπωνίας-Ελλάδας.
(Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τη συνέντευξη είναι από το Olive World του κ. Ριότζι Τομιζάουα και από τον κ. Μινόρου Ακιγιάμα)
Σχετικοί σύνδεσμοι