Έκθεση: «Kοσμητικές Τέχνες στις περιόδους Meiji και Heisei: Σμιλεύοντας την Ομορφιά και τη Δεξιοτεχνία για 150 Χρόνια»

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης του Τόκιο διοργανώνει από τις 14 Νοεμβρίου 2019 μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2020 την περιοδική έκθεση: «Κοσμητικές Τέχνες στις περιόδους Meiji και Heisei: Σμιλεύοντας την Ομορφιά και τη Δεξιοτεχνία για 150 Χρόνια»

Παρουσιάζονται αντικείμενα από τις συλλογές των φορέων Museum of Modern Art, Kyoto, The University Art Museum, Tokyo University of the Arts, Kanagawa Prefectural Museum of Cultural History, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές. 

Η έκθεση παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό άγνωστες πτυχές του ιαπωνικού πολιτισμού, διασυνδέοντας καλλιτεχνικές τάσεις και ιστορικές εξελίξεις και αναδεικνύοντας τη διδακτική σχέση μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας, με την πρώτη να αποτελεί ζωντανή πηγή έμπνευσης νέων δημιουργών. 

Εκτίθενται χαρακτηριστικά έργα χειροτεχνίας και τέχνης, όπως πήλινα σκεύη, πορσελάνες, δείγματα κεντητικής, κουτιά από λάκκα, αντικείμενα από μέταλλο και μπαμπού, υφάσματα, αντιπροσωπευτικά των ιστορικών περιόδων Μέιτζι (1868-1912) και Χεϊσέι (1989-2019), περιόδων ιδιαίτερης διπλωματικής και πολιτιστικής εξωστρέφειας της Ιαπωνίας, όπου έχουν καταγραφεί σημαντικοί εσωτερικοί κοινωνικοί, οικονομικοί και πολιτισμικοί μετασχηματισμοί. 

Κατά την περίοδο Μέιτζι, παράλληλα με τη συνέχιση παλαιότερων μορφών και τεχνικών, παρατηρείται ένα ρεύμα καλλιτεχνικής αναγέννησης βασισμένο στη νεωτερικότητα. Οι κοσμητικές τέχνες, που γνώρισαν στην Ιαπωνία μοναδική άνθιση, εξακολουθούν να αντανακλούν το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, αισθητικών τάσεων, διακοσμητικής ποιότητας και μιας περαιτέρω μορφολογικής τελειοποίησης και εκλέπτυνσης που συνδιαλέγεται με διεθνή καλλιτεχνικά ρεύματα. 

Η περίοδος Χεϊσέι σφραγίζεται από την προσωπική δημιουργικότητα καλλιτεχνών ενεργών ήδη από τις αρχές του 20ού αι., που συμμετέχουν σε διεθνή κινήματα, αλλά την ίδια στιγμή δραστηριοποιούνται και στην τρέχουσα καλλιτεχνική βιομηχανία. Οι παραδοσιακές τεχνικές και αισθητική αξιοποιούνται σε όλες τις τέχνες: την κεραμική, τη μεταλλοτεχνία, τις τέχνες του υφάσματος, τις κατασκευές από μπαμπού, επιδεικνύοντας μια σύγχρονη ευαισθησία που επαναπροσεγγίζει τη φυσική φόρμα μέσα από τις διακριτές επιλογές υλικών και τις δεξιοτεχνικές ικανότητες των δημιουργών, στα όρια χειροτεχνίας και καλλιτεχνίας. 

Οι δημιουργίες των συνολικά 51 καλλιτεχνών από τις δύο συγκεκριμένες περιόδους προσφέρουν μία σφαιρική άποψη για την εξέλιξη των κοσμητικών τεχνών στην Ιαπωνία και καλούν το ελληνικό κοινό να προσεγγίσει την ιαπωνική πολιτιστική κληρονομιά ως μάρτυρα της ιστορίας και ως πολιτισμικό ίχνος της ανθρώπινης παρουσίας. 

Από ιαπωνικής πλευράς την επιμέλεια έχει αναλάβει ο Μασανόρι Μορογιάμα, πρώην επιμελητής του National Museum of Western Art

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ιαπωνίας – Ελλάδας και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. 

 

Με την ευγενική υποστήριξη των «Φίλων του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού».

Διάρκεια έκθεσης: 14 Νοεμβρίου 2019 – 12 Ιανουαρίου 2020
Τόπος: Νέος εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Αδριανού 50-52, Μοναστηράκι, Αθήνα
Ώρες λειτουργίας: 8:30-16:00, καθημερινά εκτός Τρίτης
Πληροφορίες: 210 3249698, www.mnep.gr 

Το Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης του Τόκιο

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ